Nüfusa göre en çok ilgi çeken opera kurumlarımızdan biri Samsun Devlet Opera ve Balesi. Kurucu hamleleri ve kazandırdığı ivme bağlamında kutlayıp teşekkür ettiğim Müdür ve Sanat Yönetmeni Mehmet Ortaç ile ahenkli çalışan ekibinin özverili çalışması artan sayıda opera severin alkışlarıyla taçlanıyor.

Librettolarını yazmaktan kıvanç duyduğum Selman Ada’nın 2003’ten bu yana Mersin, İstanbul CRR, Ankara ve İzmir yapımları ilgi uyandıran Aşk-ı Memnu operasını bu sefer çok yönlü bir sanatçı olan Bertan Rona’nın rejisiyle heyecanla izledim.
Dekor tasarımıyla Hakkı Kandır, kostüm tasarımıyla Çimen Somuncuoğlu başarılı yapımın etkili sanatçıları arasında. İlk temsilde orkestra şefi Lorenzo Castriota sahnedeki şancılara gerekli eşlikte ve atak vermede yer yer eksik kaldı. Mikhail Iskrov’un koroyu iyi hazırladığı kanısındayım. Mimari açıdan kusurlu olduğu belirtilen orkestra çukurundan ses veren orkestra ile sahnedeki çok renkliliği zenginleştiren koroyu candan kutlarım.Derin ve sarsıcı birer Adnan Bey olan Tuncay Kurtoğlu ile Özgür Aslan, nefret ettiği annesine benzeyip babasına layık olamadığı için acı çeken Bihter’i yaşatan Mine Kurtoğlu ile Arsen Tekinmirza ve sempatik çapkın Behlül’ümüz Emrah Sözer en çok alkış alan sanatçılar arasındaydı.

Belirleyiciliği yıkıcı olabilen Firdevs Hanım rolünde Zerrin Karslı ile Eylem Demirhan Duru, Matmazel De Courton rolünde Ceren M. Küçük ile Sibel Kızılateş, Nesrin rolünde Elif Demir ve Beşir rolünde Özer Öndeş de ilgiyle izlendi.

Nihal rolündeki Sermin Dikmen Töre’yi “Operada En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” diye bir ödül var ise aday gösterebilmek isterim.
II.Abdülhamid döneminde geçen operanın hiciv boyutunu oluşturan hafiyeler Aşk-ı Memnu operasında vazgeçilmez önemde. Hafiye triosu Yunusemre Kemal Sönmez, Umur Sevim ve Eray Dönmez mizah boyutunu başarıyla işledi.
Murat Gökçen ile Erhan Tekinmirza nikâh sahnesindeki imam rolünde ile Türk operasının bu en ilginç sahnelerinden birinin etkisini arttırdılar.Değerli sanatçılardan pek azının adı bu kısa yazıda geçebildi. Bunun için özür diler, emek veren herkesi candan kutlar, coşkulu bir umutla teşekkür ederim.

Her iki temsilden sonraki coşkulu alkışlar hem Aşk-ı Memnu operasına hem de Samsun Devlet Opera ve Balesi’ne idi. Büyük romancımız Halid Ziya Uşaklıgil hayatta olsa memnun olurdu, eminim.
Birkaç yıl önce İzmir Operası yapımı olarak İspanya turnesinde büyük ilgi gören Aşk-ı Memnu operamızın bu yeni Samsun yapımı, kanımca en parlak Aşk-ı Memnu operası yapımları arasında.