Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı dava sonucunda Saraçoğlu Mahallesi'ndeki restorasyon, tadilat ve yeni yapılanma projeleri, Ankara 13. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Kaynak: Haber Merkezi
Saraçoğlu’nda restorasyon, tadilat ve yeni yapılanma projeleri mahkeme kararıyla iptal edildi

Cumhuriyet’in ilk toplu konut örneği olarak bilinen Ankara-Çankaya'daki Saraçoğlu Mahallesi'ne yönelik yeni yapılanma projesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin başvurusu üzerine iptal edildi. 

Ankara 13. İdare Mahkemesi, Çankaya İlçesi Namık Kemal ve Yenişehir Mahalleleri Saraçoğlu Kentsel Sit Alanı ve Etkileşim Geçiş Sahasına ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı uyarınca alana ilişkin olarak hazırlanan restorasyon tadilat projeleri ile yeni yapılanma mimari tadilat projesinin uygun görülmesine ilişkin tesis edilen dava konusu işlemi iptal etti.

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları söyledi:

“Cumhuriyet’in ilk toplu konut örneği Saraçoğlu Mahallesi’ni koruma sorumluluğumuzla ilgili kurumları, yine ve yeniden yargı kararlarına uymaya davet ediyoruz. Bu kapsamda resmi yazışmalarımızı da sürdürüyoruz. Saraçoğlu Mahallesi’nde  yargı kararları acilen uygulanmalı. Yargı kararıyla Saraçoğlu’nda restorasyon tadilat projeleri ile yeni yapılanma mimari tadilat projesinin de hukuka aykırılığı ortaya konulmuş haklılığımız yargı tarafından bir kez daha tescillenmiştir. Saraçoğlu Mahallesi’ni satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar, özgünlüğünü bozdular. Saraçoğlu Mahallesi yıkılmadı bu bizim başarımız, özgün değeri bozuldu buda iktidarın ayıbı.”