Saudi Aramco CEO'su Amin H. Nasser, bir açıklama yaparak Aramco'nun günlük petrol üretiminin günde 300 bin varil olacağını bildirdi

Saudi Aramco günlük petrol üretimini 12.3 milyon varile çıkartacak

Saudi Aramco CEO'su Amin H. Nasser, nisan ayında maksimum kapasiteyle 300 bin varil/gün üzerinde petrol tedarik edeceklerini açıkladı. Kararla birlikte şirketin günlük üretimi 12.3 milyon varile ulaşacak.

Reuters'ın haberine göre Nasser, ''Şirketin maksimum sürdürülebilir kapasitesi 12 milyon bpd üzerinden günde 300 bin varil olacak" ifadelerini kullandı.

Nasser, şirketin 1 Nisan'dan itibaren bu hacimleri sağlama konusunda müşterileri ile anlaştığını da sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

Suudi Arabistan liderliğindeki Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya önderliğindeki OPEC dışı bazı petrol üreticisi ülkeler, Avusturya'nın başkenti Viyana'da bir toplantı düzenlemiş, toplantıda ek üretim kesintisi almaması, petrol fiyatlarında sert düşüşe neden olmuştu. Kararın ardından ham petrol fiyatları Şubat 2016'dan bu yana en düşük seviyelerine gerilemişti.

Dün (9 Mart) Brent türü ham petrolün varil fiyatı 31,27 dolara kadar gerilerken, ABD'nin Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı da 27,34 dolara kadar düşmüştü.

Öte yandan Rusya, petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların ardından ekonomik önlemler almaya başlamıştı. Rusya Merkez Bankası konuyla ilgili olarak bugün yapyığı açıklamada iç piyasada döviz satımına başlanacağını bildirmişti.