Seçimler ve sanata getirdikleri

Fena vaziyetler kaliteli sanatı yaratmaya uygun ortam hazırlar. Her dönem bu böyle olmuştur. Siyahilere yapılan baskı yüzünden “Yeter lan” diyen Compton’dan (Los Angeles) N.W.A çıkmıştır mesela. Hiphop’un kaderi Straight Outta Compton albümleriyle değişmişti. Trump’ın ABD başkanlık seçimini kazanmasından sonra Alicia Keys usulca naif liriklerle bezenmiş bir albüm yaptı getto hayatını konu alan. Rap ve metalin müthiş birleşimi Body Count’un yeni albümüne bir göz atın mesela; politik anlamda bu kadar gaz ve saldırgan az iş çıktı geçen yıl ama bundan sonra arkası gelecektir.

Bizim memlekette de politik müzik yükselecektir. Tarafı fark etmez, her dönemde her yönetim medya ve sanatı avucunun içinde tutmak ister. Manipülatif karaktersizleri avuç içinde tutacakları ve tutabildikleri bir gerçek. Bazen işinize gelmeyince elitist dediğiniz o yüksek sanat gerekirse bir süre kabuğuna çekilir ama orada büyümeye devam eder. Kabuğuna sığmadığı zaman elbet kitlelerin gözünü açacak sözler söyler. Bundan sonrasını dikkatle izleyelim. Kimin ne olduğunu anladığımız bir dönem yakındır.

Plakçıların kutsal günleri yaklaşıyor

Bağımsız plak dükkanlarını destekleyip analog kültürü yaşatmaya yemin edenlerin günü Record Store Day yani Plak Dükkanı Günü 2007’den beri tüm dünyada kutlanıyor. Dükkânlarda bu güne özel koleksiyon baskıları satılıyor ve çeşitli konserler gerçekleştiriliyor. Bu yıl da İstanbul’da birkaç dükkânımızın etkinliklerini paylaşmayı bir borç bilirim. 22 Nisan Cumartesi günü Galatasaray’daki Kontra Plak’ta 14.30’dan akşama kadar Barış Demirel’in 'Barıştık Mı' projesi, Tunç Çakır, DJ Yakuza, HICCUP, In Hoodies, Palmiyeler, Da Poet ve Fasitdaire var.

Kadıköy Karga’nın da eli boş durmuyor. Outro Music Store ve Zoltan Robotny 15.00’ten itibaren mekânda satış yapacak. Etkinlikte Eray Düzgünsoy, Emek Can Tülüş ve Bahadır Dilbaz plaklarıyla DJ setlerin başına geçecek. Etkinlik 17.00’de başlıyor.