Kocaeli Dilovası’ndaki iki fabrikada direniş var. Sendikalı oldukları için işten atılan Özer Elektrik işçileri ile ücretsiz izne gönderilen Systemair HSK işçileri, hakları için omuz omuza mücadele ediyor. İşçiler dayanışma bekliyor.

Sendikal haklar için omuz omuza mücadele

EMEK SERVİSİ

Kocaeli Dilovası’ndaki İsveç sermayeli Systemair HSK Fabrikası’nda Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olduktan sonra zorla ücretsiz izne çıkarılan 46 işçinin direnişi bugün üçüncü gününde.

Yine Dilovası’nda aynı sendikaya oldukları için işten çıkarma yasağına rağmen tazminatsız işten atılan Özer Elektrik işçileri ise 27 Temmuz’dan bu yana direniyor.


Systemair HSK Fabrikası önünde eylemlerini sürdüren işçiler, patronun içeride üretime devam eden işçilere “Sendika işyerinde yetki almadı” dediğini aktardı. Bunun üzerine işçiler, vardiya molasında Birleşik Metal-İş’in bakanlıktan aldığı yetki belgesinin fotokopilerini göstererek eylem yaptı. Öte yandan direnişteki arkadaşlarına destek veren iki sendikalı işçi işten atıldı. İşçiler, “Ekmeğimizle oynuyorlar, yeter artık!” diyerek tepki gösterdi.
İşçilere İsveç sendikalarından destek geldi. IF Metall Sendikası Başkanı Marie Nilsson ile Unionen Sendikası Başkanı Martin Linder işçilerle dayanışma içinde olacaklarını duyurdu.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Özer Elektrik’te ise Birleşik Metal-İş üyesi 10 işçi direnişte. İşçiler, sendikanın yetki başvurusunda bulunduğu gün yasak olmasına rağmen tazminatsız işten atılmıştı. Sendikadan yapılan açıklamada hem Özer Elektrik hem de Systemair HSK işçileri için dayanışma çağrısında bulunuldu. Açıklamada, sendikalı olmanın anayasal bir hak olduğuna dikkat çekilerek, “Kölelik koşullarında işçi çalıştırmaya alışan ve sendikal örgütlülüğe tahammül göstermeyen işyerlerinde çalışma barışı isteniyorsa, işçilerin haklarına saygı duyulmalıdır” dendi.