Avusturya’da tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz’ın kendi ismiyle kurduğu vakıf, mahkeme kararı gereğince dağıtıldı. Karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Sezgin Baran Korkmaz Vakfı kararı Resmi Gazete’de: Dağıtıldı

HABER MERKEZİ

Vakıflar Genel Müdürlüğü, alınan mahkeme kararı gereğince Sezgin Baran Korkmaz Vakfı’nın dağıldığını ilan etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Resmi Gazete’de yayımlanan ilanında, “SBKV Sezgin Baran Korkmaz Vakfı İstanbul Anadolu 22. Asliye Hukuk Mahkemesinin 11.01.2022 tarihinde kesinleşen 01.12.2021 tarihli ve E:2021/399 K:2021/436 sayılı kararına istinaden dağılmıştır. Türk Medeni Kanununun 104. maddesi gereğince ilan olunur” ifadelerine yer verildi.

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in çektiği videolarıyla gündeme gelen Sezgin Baran Korkmaz, hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması ardından ülkeden kaçmıştı. ABD'nin talebi ile Avusturya'da tutuklanan SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz hakkında Avusturya'da görülen iade yargılaması sonucu, Korkmaz'ın ABD'ye iade edilmesine karar verilmişti. Korkmaz'ın davasının görüldüğü Wels Mahkemesi, Ağustos 2021'de Türkiye'nin iade talebini de kabul etmişti.

NE OLMUŞTU?

SBK soruşturması, ABD'de Utah Federal Savcılığı'nın mahkemeye başvurarak, iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’ın (SBK) Türkiye’deki varlıklarının ABD tarafından geri alınmasını talep etmesiyle başlamıştı. ‘Kingston Kardeşler'in ABD Hazinesi'ni dolandırarak elde ettiği yarım milyar dolar civarındaki teşviklerin en az 132 milyon dolarının SBK eliyle Türkiye’ye gönderildiği ortaya çıkmıştı. İki kardeş de mahkeme süresince şahitlik yaparak suçlarını itiraf etmiş ve mahkum olmuşlardı.

SBK Holding ve bağlı altı şirketin hesaplarından 132 milyon dolar kara para aklandığı iddiaları üzerine Türkiye'de de dava açılmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, SBK Holding ve holdinge bağlı altı şirketin hesaplarından 132 milyon dolar kara para aklandığının belirlenmesi üzerine Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından geçen yıl 29 Aralık'ta operasyon düzenlenmişti. Holdingin sahibi Sezgin Baran Korkmaz'ın ise operasyondan bir hafta önce yurtdışına çıkmış olması, 'önceden kaçması için bilgilendirildi mi?' sorusunu gündeme getirmişti.

Sedat Peker, 5 Aralık’ta yurtdışına çıkmadan bir gün önce Soylu’nun SBK’yi bakanlığa çağırdığını söylemiş, “Bana kaç dediğin gibi Korkmaz’a da dedin” ithamında bulunmuştu.

Plan Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerde CHP milletvekillerinin ısrarlı soruları üzerine Soylu şunları söylemişti:

"Daha ötesini söyleyeyim, bir şey yaptık, devletin bütün kurumlarıyla beraber… Aklınızın yetmediği şudur: Türkiye uluslararası bir operasyona gelirken, devletin bütün kurumlarıyla yukarıdan aşağıya öyle bir karar aldık, meselenin içerisine öyle bir daldık ki Amerika’yı da açığa düşürdük, bize kumpas kuranları da açığa düşürdük."