CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Cumhur İttifakı'nın yeni anayasa çalışamaları hakkında yaptığı değerlendirmede "Mevcut Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamayan, AİHM kararlarını uygulamayan, Türkiye’yi tarihinde ilk defa Konsey’den çıkarma tehdidi ile karşı karşıya bırakan bu siyasi anlayış ile Anayasa yapılmaz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: ANKA
Sezgin Tanrıkulu: Mevcut Anayasa'ya uymayan siyasi anlayış ile Anayasa yapılmaz
Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında Cumhur İttifakı'nın gündeme taşıdığı yeni anayasa tartışmalarına ilişkin konuştu.

Tanrıkulu, mevcut yönetimin var olan Anayasa'ya uymadığına vurguda bulundu. CHP'li Sezgin Tanrıkulu, şunları dile getirdi:

"AKP ve MHP’den yapılan yeni anayasa çağrılarına ilişkin ise “Mevcut Anayasa’yı uygulamayan, mevcut Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamayan, AİHM kararlarını uygulamayan, Türkiye’yi tarihinde ilk defa Konsey’den çıkarma tehdidi ile karşı karşıya bırakan bu siyasi anlayış ile anayasa yapılmaz. Bu iktidar, önce bu Anayasa’yı uygulasın; özgürlükler konusunda bu Anayasa’ya saygılı olsun." 

ADALET BAKANI'NA DEĞİL EKONOMİ BAKANI'NA SESLENDİ

Tanrıkulu, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile iş insanı Osman Kavala hakkındaki kararlarını hatırlatarak şunları söyledi:

“AİHM kararlarının uygulanmaması noktasındaki prosedürü yeniden gözden geçirdi. AİHM kararları bağlayıcı ve kesindir, Anayasa’nın 93’üncü maddesi uyarınca. Dolayısıyla bu karaların gereğinin yerine getirilmesi lazım… Avrupa Konseyi, Türkiye hakkında Konsey’den ihraç prosedürünü başlattı. Dolayısıyla eylül ayına kadar süre de verdi. Türkiye gerçekten yeni hükümet döneminde hukuka bağlı olacaksa, Anayasa’ya bağlı olacaksa, yargı kararlarını yerine getireceği noktasında bir vizyon ortaya koyacaksa her iki siyasetçinin tahliye edilmesi gerekir. Osman Kavala’ya ilişkin olarak da aynı durum söz konusu. Şimdi ben, buradan Adalet Bakanı’na seslenmek istemiyorum. Bu hükümetin en iddialı bakanı Mehmet Şimşek’tir, Maliye Bakanı’dır. Ekonominin düzelmesi bakımından güven verici bir hukuk ortamının Türkiye’de olması lazım. Adalet Bakanı’nın değil, bizzat Mehmet Şimşek’in, Maliye Bakanı’nın bu kararların yerine getirilmesi noktasında tutum alması gerekir ki kendisinin öngördüğü rasyonel siyasete geri dönülmüş olsun. Osman Kavala, Selahattin Demirtaş kararları uygulanmadığı noktada Türkiye’de hukuk güvenliğinin olmadığı konusundaki güçlü kanı, Avrupa’da ve muhataplarda devam edecektir. Dolayısıyla bu kararların yerine getirilmesinin takipçisi Adalet Bakanı değil, Cumhurbaşkanı değil, bizzat Mehmet Şimşek’in olması gerektiği kanaatindeyim.”

YARGITAY’A CAN ATALAY ÇAĞRISI

Tanrıkulu, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın da bir an önce serbest kalması gerektiğini belirterek, “Can Atalay, Anayasa’ya aykırı biçimde şu anda tutuluyor. Siyasi rehine gibi bir şey. Anayasa’nın 83’üncü maddesi çok açık. Anayasa’nın 83’üncü maddesinde her ne kadar Anayasa’nın 14’üncü maddesindeki ibare kapsam dışı tutulmuş ise de Anayasa Mahkemesi’nin yakın zamanda verdiği kararlar var. O kararlardan bir tanesi, halen milletvekili olan Ömer Faruk Gergerlioğlu’na ilişkin karardır. Bir diğer karar da Leyla Güven’e ilişkin karardır. Her iki kararda da Anayasa Mahkemesi, önceki içtihatlarından vazgeçerek, 14’üncü maddenin yargı makamları bakımından öngörülebilir olmadığını ve dolayısıyla milletvekili seçildikten sonra, seçilen hakkında bir mahkumiyet kararı yoksa dokunulmazlık kapmasında tahliye edilmesi gerektiği şeklinde bir içtihatta bulunmuştu. Anayasa Mahkemesi kararları çok açık bu konuda. Yargıtay’ın hiç gecikmeksizin Can Atalay’ın hukuksal durumunu değerlendirmesi ve tahliye kararı vermesi lazım” diye konuştu.