SOL Parti, İzmir’de imam görevlendirilen 842 okul arasında yer alan İlhan Onat İlkokulu önünde eylem yaptı. SOL Parti Narlıdere İlçe Başkanı Necla Akgün tarafından yapılan açıklamada, "AKP iktidarı yıllardır sürdürdüğü eğitimi dinselleştirme politikalarına bir yenisini ekledi. Bu ‘din öğreticileri’nin ilk işi, ilkokul sıralarındaki çocuklara tekbir getirtmek olmuştur" dedi.

SOL Parti'den imam görevlendirilen okulda eylem: İmam değil öğretmen istiyoruz
Fotoğraf: BirGün

BİRGÜN EGE 

SOL Parti, Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliğinde hayata geçirilen “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi” (ÇEDES) projesi kapsamında, İzmir'de imam görevlendirilen 842 okul arasında yer alan Narlıdere İlhan Onat İlkokulu önünde eylem yaptı.

Protokolü tanımadıkları ve laik eğitimden vazgeçmediklerini belirten SOL Parti Narlıdere İlçe Başkanı Necla Akgün, "AKP iktidarı yıllardır sürdürdüğü eğitimi dinselleştirme politikalarına bir yenisini ekledi. ÇEDES projesiyle hiçbir pedagojik ve bilimsel karşılığı olmayan bu projeyle; okullarımız imamlara, müftülüklere açık hale getirilmek isteniyor. Daha şimdiden okullara girmeye başladığı haberini aldığımız bu ‘din öğreticileri’nin ilk işi, ilkokul sıralarındaki çocuklara tekbir getirtmek olmuştur" dedi.

"DİNDAR VE KİNDAR NESİL YETİŞTİRME ARZUSU DERİNLEŞİYOR"

Eğitimin AKP eliyle her türden tarikat ve cemaate teslim edildiğini vurgulayan Akgün, "ÇEDES Projesi iktidarın eğitim sistemini kendi siyasal-ideolojik çizgisi ve dini-kültürel ihtiyaçları doğrultusunda düzenleme hedefinin son örneği olarak karşımıza çıkmaktadır.Bu uygulamayla görüyoruz ki, iktidarın yıllardır süren dindar ve kindar nesil yetiştirme arzusu derinleşerek devam etmektedir.  Biz ise eğitimin bilimsel, laik, çağdaş değerler etrafında örülü olması ve özgür düşünen nesiller yetişmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz.  Okullarda imam değil öğretmen istiyoruz. Laiklikten ve geleceğimizden ödün vermeyeceğiz. Laikliğe, laik eğitime vurulmaya çalışılan bu projelerin karşısında biz varız" diye konuştu. 

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Arslan da, şunları dile getirdi: "AKP iktidarı döneminde eğitimdeki sorun her geçen gün daha da derinleşti. Bu sorun ülkede yaşayan her yurttaşın sorunu. Laikliğe, eşitliğe aykırı olan, uluslararası çocuk sözleşmelerine aykırı olan bir uygulamayı asla kabul etmiyoruz. Bu uygulamanın hayata geçmemesi için vicdan sahibi her bireyi bu projeye karşı durmasını istiyoruz. Biz okullara sadece bilimin girmesini istiyoruz. Bu projeyi derhal geri çekin. Laik, bilimsel eğitim için hepimiz mücadele edeceğiz."