Acısıyla tatlısıyla bir sezonu daha geride bıraktık. Beşiktaş’ın mutlu sona ulaştığı 2015-2016 sezonunu derinlemesine inceledik.

Süper Lig’imizin 58. sezonunu zirvede bitiren Beşiktaş, 14. kez şampiyonluk kupasını müzesine götürmeyi başarırken gelecek sezon Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılma hakkını da elde etti. İkinci Fenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi’ne kalmak için iki ön eleme turunu geçmesi gerekecek. Sarı Kanarya geçen sezonun aksine oynayacağı ilk eleme turuna seri başı olarak katılacak. Sezonun sürpriz takımı Konyaspor UEFA Avrupa Ligi’ne doğrudan katılırken, Başakşehir ise Play-Off turundan dahil olacak. Kupa Finali’nin sonucu ne olursa olsun Avrupa Ligi’ndeki üçüncü temsilcimiz Osmanlıspor olacak. Mersin İdman Yurdu, Eskişehirspor ve Sivasspor ise lige veda eden takımlar oldular.

Kaleci

Altın ve gümüş 11’de yer alan Volkan’lar dışında tek başına Gaziantepspor’un ligde kalmasını sağlayan Karcemarskas’ın performansını da atlamamak gerek. Konyaspor’un kalesini istikrarlı şekilde koruyan Serkan Kırıntılı da milli takım kampında olmayı Eskişehirspor’un ikinci kalecisi Ali Şaşal Vural’dan daha fazla hak ediyordu. Sezona ikinci kaleci olarak başlayıp milli takıma kadar yükselen Harun Tekin ile ligin en çok kurtarış yapan kalecilerinden Itandja’ın da adını anmamak da haksızlık olur.

Sağ Bek

Ligimizin pozisyonunda tartışmasız en iyi oyuncusu Gökhan Gönül yine standardının altına düşmeyerek altın 11’e adını yazdırdı. Konyasporlu Ömer Ali gümüş 11’e girerken Kayserispor’un Trabzon’dan kiraladığı Zeki Yavru da başarılı bir sezon geçirdi.

Sol Bek

Osmanlısporlu Tiago Pinto sezonun en başarılı sol beki olurken, sezon başında takımda kalmasını sorgulayanları sahadaki oyunuyla susturan İsmail Köybaşı ile sezona başlarken Caner Erkin’in yedeği olmasına rağmen forma savaşını kazanan Hasan Ali Kaldırım da bu pozisyonun öne çıkan diğer oyuncularıydı.

Stoper

Fenerbahçeli Kjaer ve Konyasporlu Vukoviç en başarılı stoperler olurken, kariyerinin en golcü sezonunu yaşayan Başakşehirli Yalçın ve Akhisar’ın görünmez kahramanı Douglao da gümüş 11’e girmeyi başardı. Fenerbahçeli Alves, Osmanlısporlu Uğur, Kayserisporlu Mabiala, Kasımpaşalı Titi ve Gençlerbirliği’nden Ahmet Çalık da öne çıkan diğer savunmacılardı.

Orta Saha

sezonun-z-raporu-140771-1.

Beşiktaş’ın şampiyonluğunda da önemli rol oynayan Atiba, Sosa ve Oğuzhan üçlüsü ligin en iyi orta sahası olmayı hak ettiler. Fenerbahçe’nin istikrar abidesi Mehmet Topal, Konyaspor’un 3.lüğünün önemli aktörlerinden Ali Çamdalı ve Gençlerbirliği’nin çıkışının mimarlarından Djalma Campos da gümüş üçlü oldular. Osmanlıspor’dan Umar ve Musa’nın, Galatasaraylı Selçuk İnan’ın ve ara transferde ligimize geri dönen Selçuk Şahin’in performanslarını da ıskalamamak gerek.

Kanatlar

34 maçın tamamında forma giyen Akhisarlı Hugo Rodallega ve kariyerinin en golcü sezonunu geçiren Edin Visca’ya en iyi 11’e girerken, ligin sonlarına doğru formunun zirvesine ulaşan Volkan Şen ve takımını ligde tutmak için her şeyi yapan Aatif Chahechou da gümüş takımda olmayı hak etti. Sahadaki görüntüleri isimlerinin gerisinde kalsa da gol ve asist istatistiklerine bakınca Nani ve Podolski’nin, şampiyonluğa katkılarına bakınca da Querasma ve Olcay’ın isimlerini anmamak performanslarına haksızlık olur.

Forvet

2015-16 sezonunun gol kralı Mario Gomez altın 11’e de ismini yazdırdı. Dizilişimiz tek forvetli olduğu için en iyi takımda olamayan Eto’o da ligimize bu sezon renk katan oyunculardandı. Özellikle ilk yarıdaki performansıyla Kasımpaşalı Eren Derdiyok, aldığı dakikaya göre gol oranına baktığımızda ligin en yüzdeli golcüsü Cenk Tosun ve Gençlerbirliği’nin golcüsü Stancu da sezonun öne çıkan ileri uç oyuncularıydı.

Teknik Direktör

Hem takımını şampiyon yapması hem de oynattığı oyunla tartışmasız Şenol Güneş sezonun en başarılı teknik direktörüydü. Konyaspor’a tarihinin en iyi sezonunu yaşatan Aykut Kocaman, geçen sezon olduğu gibi bu sezonda Başakşehir’i 59 puanla 4. yapan Abdullah Avcı, Osmanlıspor’a Süperlig’de ilk sezonunda UEFA vizesi aldıran Mustafa Reşit Akçay, Avrupa şansını son haftaya kadar zorlayan Rıza Çalımbay ve Cihat Arslan ve ligin dibinden aldığı takımını ilk 10’a taşıyan İbrahim Üzülmez de sezonun başarılı teknik adamlarıydılar.

Hayal kırıklığı

Sezonun en büyük hayal kırıklığı şüphesiz ki son 15 yılın en kötü sezonunu yaşayan Trabzonspor oldu. Kupa Finali henüz oynanmadığı için şimdilik adını ikinci sırada andığımız Galatasaray da bir önceki sezonun şampiyonu olduğunu hepimize unutturan performansıyla hayal kırıklığı listesinde yer almayı başardı. Süperlig’e veda eden Eskişehirspor ve Sivasspor’u da hayal kırıklığı listesinde anmak gerekiyor.

Akılda kalanlar

14 Şubat tarihine denk gelen Antalyaspor maçında astıkları “Aşk Bodrum’da Yaşanıyor Güzelim” pankartı yakışık almasa da ligde kalmak adına hiç umut vermeyen takımını her geçen hafta daha fazla destekleyerek SüperLig’e taraftarlığın keyfini çıkararak veda eden Eskişehirlilerin sadece başarı endeksli taraftarlara takım nasıl tutulur göstermesi;

Ne taraftarsız maçları ne de şiddet olaylarını önleyebilen Passolig’in işlevsizliğinin tescillenmesi;

19 Mayıs Stadyumu’nda oğlunu izleyip evine dönmek üzere Kızılay’a giden Kemal Bulut’un patlayan bombayla hayatını kaybetmesi;

Trabzonspor – Gaziantepspor maçının ardından dönemin Trabzonspor başkanının emriyle maçın hakemlerinin rehin tutulması;

Galatasaray – Trabzonspor karşılaşmasında Salih Dursun’un kötü yönetim gösteren hakem Deniz Ateş Bitnel’e kırmızı kart göstererek oyundan atılması;

Semte dönüş coşkusunu şampiyonlukla pekiştiren Beşiktaş taraftarları ve yeni stadın taraftar alınmayan açılışı;

“1-2 hoca dışında hepsini cebimden çıkarırım” diyen İlhan Cavcav’ın 5 ayda 5 teknik direktör değiştirmesi;

Trabzonspor Fenerbahçe maçında, başkasına ait passolig kartıyla maça giren bir taraftarın maçın çizgi hakemi Volkan Bayarslan’ı darp etmesi;

Akhisar Belediye’nin lige veda eden Eskişehir ve Sivas’a attığı ilginç goller.

sezonun-z-raporu-140773-1.sezonun-z-raporu-140772-1.