Eğitim Sen İzmir Şubeleri, yapılacak olan LGS ve YKS sınavlarına girecek olan öğrencilerin ve ailelerinin sağlığının tehlikeye atılacağını belirterek MEB’e önerilerde bulundu

"Sınava girecek öğrencilerin sağlığı tehlikeye atılıyor"

BİRGÜN İZMİR

Covid-19 salgınının devam ettiği günlerde, LGS ve YKS sınavlarının ertelenmemesine öğrenciler ve veliler tepkili. Hem uzaktan eğitime erişi olmayan yüz binlerce öğrenci eşitsizliğe maruz kalacak hem de sınava girecek öğrencilerin ve ailelerin sağlığı risk altında olacak.

Eğitim Sen İzmir Şubeleri, sınavların ertelenmemesinin hiçbir makul açıklamasının olmadığını vurgulayarak bir açıklama yaptı. Açıklamada, “İzmir’de LGS’nin gerçekleştirileceği okul binalarındaki sınav salonlarının çoğunlukla 20 kişilik olduğu, havalandırmaları yetersiz olan birçok sınıf bulunduğu bilgisi ulaşmıştır. Sağlık Bakanlığı’nın ve Dünya Sağlık Örgütü’nün aylardır 1,5 metre fiziksel mesafe uyarıları ve geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın ‘tehlikeli mesafeler’ olarak nitelendirerek ‘149 cm, 148 cm, 147cm mesafe azaldıkça tehlike artar’ şeklindeki açıklamasına rağmen bu hafta sonu sınava girecek öğrencilerimizi deyim yerindeyse “dip dibe” sınava sokacak olan MEB, binlerce öğrencimizin, onların velilerinin, sınavda görev alacak öğretmenlerimizin ve ailelerinin sağlığını tehlikeye atmaktadır” denildi.

SORUMLULUK KAMU YÖNETİCİLERİNİN OMUZLARINDADIR

Eğitim Sen İzmir Şubeleri tarafından yapılan açıklamada, “Öğrencimizin, velimizin ve öğretmenimizin dahi virüs kapmasının bütün sorumluluğu başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere süreci ciddiyetsizlikle yürüten kamu yöneticilerinin omuzlarındadır” denilerek talepler şu şekilde sıralandı:

>> Bina girişinde ateş ölçümü yapılmalıdır.

>> Sınav salonları fiziksel mesafe kuralına uygun olarak düzenlenmelidir.

>> Sınavdan 24 saat öncesinden binaların dezenfeksiyonu mutlaka yapılmalıdır.

>> Tuvaletlere yeterli miktarda sıvı sabun ve kâğıt havlu konulmalıdır.

>> Sınıflarda hava sirkülasyonu yeterli ve mümkünse sürekli olacak şekilde sağlanmalıdır.

>> Her öğrenci ve öğretmen için yeterli sayıda hijyenik cerrahi maske bulundurulmalıdır.

>> Her sınıfta ve sınav süresince okulda kullanılacak her birimde yeterli miktarda el dezenfektanı bulundurulmalıdır.