Sinop’ta Kent Meydanı Projesi ve kale surlarında yapılan restorasyon çalışmalarının ardından Roma dönemine ait antik çağlarda oynanan ‘duodecim scriptorum’ oyununu anlatan devşirme taş oyması figür gün yüzüne çıktı.

Sinop'taki kale surlarında Roma dönemine ait taş oyması figür bulundu
Fotoğraf: ANKA

Sinop Kent Meydanı Projesi ve kale surlarındaki restorasyon çalışmalarında Roma dönemi antik çağlarda oynanan ‘duodecim scriptorum’ oyununu anlatan taş oyması figür ortaya çıktı.

Figürün canlandırdığı oyun, günümüzdeki tavla oyununa benzerliğiyle dikkat çekiyor.

“SUR YENİLEME ÇALIŞMALARI SIRASINDA YERLEŞTİRİLMİŞ”

Eserin, milattan önce 2’inci ve 4’üncü yüzyıl arasında Roma coğrafyasında sık sık oynanan bir oyuna ait tavla taşı olduğunu belirten Sanat Tarihi Araştırmacısı Oya Koca, “Duodecim scriptorum diye 12 hat ya da 12 çizgi ya da kutu diye tabir edebileceğimiz Latince karşılığında bir oyun. Çok iyi durumda. Gayet net bir şekilde görülebiliyor. Devşirme bir taş olarak ya Bizans dönemi ya da Selçuklu dönemi sur yenileme çalışmaları sırasında bu bölgede bulunup hızlıca yerine yerleştirilmiş” dedi.

Sanat Tarihi Araştırmacısı Oya Koca Sanat Tarihi Araştırmacısı Oya Koca Sanat Tarihi Araştırmacısı Oya Koca

“ARKEO PARK OLARAK YERİNDE SERGİLENMELİ”

Yetkililere çağrıda bulunarak eserlerin arkeo park olarak yerinde sergilenmesi gerektiğine dikkat çeken Koca, “Kültür ve Turizm Bakanlığını hem de TOKİ’nin bağlı bulunduğu sayın Murat Kurum’un bakanlığına doğrudan çağrı yapıyoruz. Burada çok çeşitli unsurlara sahibiz. Gerçekten şehrimizin zenginliğini ortaya koyan bu unsurları arkeo park olarak yerinde sergilememiz ve burada bunun bir replikasını yapıp buraya koymamız ayrıca bütün kentin daha iyi kavranması, surların yerlerinin dönemlerinin, buluntuların daha iyi kavranmasını sağlayacak levhalama, tabelalama, açıklayıcı tek elden çıkma güzel bir tanıtım kampanyası bekleyebiliriz" diye konuştu.