İstanbullu alt. rock ekibi Eskiz’in Beterin Beteri Var adını taşıyan yeni stüdyo albümü geride kalan günlerde yayımlandı. Toplamda on şarkının ses verdiği bu uzunçalar canlı ve temelleri sağlam bir sound vadediyor.

Sırada ne var?

Hiç kimse alt komşular kadar gürültüden nefret edemez. Ama şimdi nefreti bir yana bırakalım. Zaten onu hayatın her anında hatırlatıyor birileri. Şimdi gürültü bizimle olacak. Bu yazının merkezinde o var. Çünkü İstanbul’dan bağımsız rock’n roll ekibi Eskiz’in Beterin Beteri Var adlı yeni albümünün merkezinde heyecanlı, karmaşık ve sıkı bir rock gürültüsü duyuluyor.

sirada-ne-var-260916-1.Deniz Ağan, Can Tunaboylu ve Uygar Çetiner üçlüsünden oluşan Eskiz bundan on yıl önceye dayanan bir geçmişe sahip. Geride kalan bu zaman zarfına bir uzunçalar ve bir de EP sıkıştırmayı başardılar. Şimdi de ikinci stüdyo albümünün zamanı onlar için. Bir grubun temellerinin sağlam olması için kaç yıl gerekli tam olarak? Belki on, belki elli, belki de sıfır. Henüz tavrı çiğ olabilir, ama Eskiz ayaklarını nereye basması gerektiğinin farkında. 1960’ların sonunda filizlenen ve intihar eden Beatles’ın acısını unutarak yola devam eden 1970’lerin keskin rock sesleri Eskiz tarafından yeniden işleniyor. Onların ikinci ve yeni albümleri Beterin Beteri Var’ı dinlerken 1973 yılında Brooklyn’de sahne alan underground ekiplerin soundu aklınıza gelirse sebebi budur.

Tantana Records etiketli Beterin Beteri Var daha açılış şarkısında kurduğu cümlelerle adının geldiği yolu gösteriyor bizlere. Artan beklentilerin her şeyi daha da beter hala getireceğini fısıldıyor bir nevi. Sıradakini soruyor ve olası seçeneklerden cevabını kendisi buluyor: Beterin Beteri Var. Bir rock’n roll albümünde sözler çok ön planda yer bulmayabilir. Led Zeppelin’i Led Zeppelin yapan şey sahip olduğu ve adım adım geliştirdiği gitar kanallarıydı örneğin. Eskiz ise cayır cayır gitar ilerleyişine ek olarak kurduğu cümlelerle de bir dünya açmaya çalışıyor kendine. Vokalin kelimeleri kurarken net vurgulardan kaçınması ve enstrümanlara göre geri planda kalması grubun bu amacını biraz gölgeliyor ama burada sözlerin de merkezde yer almayı istediği çok açık.

İlhan Erşahin destekli Bıçak Kemikte, son perde Durdurma Kendini, beş numara Düş, kapanışa yakın ses veren Yaratık ve diğerleri… Beterin Beteri Var sahip olduğu on şarkıda da ortaya kanlı, canlı ve çok vurucu bir kayıt çıkarıyor. Yakın gelecekteki öncelikli planlarım arasında Eskiz’in bir konserine uğramak var. Sizin de olsun.

sirada-ne-var-260917-1.