Şırnak’ta 13 yaşındaki bir çocuğa bir uzman çavuş tarafından cinsel saldırıda bulunulmasını Meclis gündemine taşıyarak araştırma önergesi veren HDP’li vekiller, Valiliğin açıklamasına da tepki gösterdi.

Şırnak’ta çocuğa istismar Meclis’e taşındı: Valilik ‘alkolü’ gördü, ‘istismarı’ görmedi!

HDP, Şırnak'ta onlarca cinsel istismarın yaşandığına, soruşturmaların cezasızlıkla sonuçlandığına dikkat çekerek, geniş bir araştırma yapılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını önerdi.

HDP Şırnak Milletvekilleri Nuran İmir, Hüseyin Kaçmaz ve Hasan Özgüneş, Şırnak'ta bir uzman çavuşun 13 yaşındaki çocuğa cinsel saldırıda bulunmasını Meclis gündemine taşıdı.

Verilen ortak araştırma önergesi gerekçesinde "Şırnak Merkezi'nde yaşanan ve tepkilere yol açan cinsel istismarın, yeni istismarlar yaşanmaması adına ayrıntılı incelenmesi kolluk ve kamu görevlilerinin benzer vakalara karışıp karışmadıklarının araştırılması, istismara maruz kalan çocukların tespit edilerek psikolojik destek verilmesi, istismar uygulayan kişilerin tespit edilerek bu kişiler hakkında ağır cezai yaptırımların uygulanması" taleplerine yer verildi.

2019'DA 18 BİN 623 ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARA MARUZ BIRAKILDI

Türkiye'de her gün onlarca cinsel istismar vakasının yaşandığı belirtilen önergede, açılan soruşturmaların çok az ceza ile sonuçlandığı ya da hiç ceza verilmeyerek yeni suçların yaşanmasına zemin hazırlandığına dikkat çekildi.

İHD İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu'nun 2018 verilerine göre Türkiye'nin çocuğa cinsel istismarda Türkiye'nin dünyada 3. sırada yer aldığı hatırlatılan gerekçenin devamında TÜİK ve Ankara Çocuk Hakları merkezinin raporlarından veriler aktarıldı. TÜİK verilerine göre Türkiye'de 18 bin 623 çocuk cinsel istismara maruz bırakılırken, Ankara Barosu'nun verilerine göre ise son 10 yılda cinsel istismarla ilgili dava sayısı 3 kat arttı.

ONLARCA CİNSEL İSTİSMAR VAR, CEZA ALAN FAİL YOK

Şırnak'ta daha önce onlarca kez cinsel istismarın yaşandığını hatırlatan HDP'li Şırnak Milletvekilleri şu örnekleri sıraladı:

"Seçim bölgemiz olan Şırnak ve ilçelerinde şimdiye kadar kolluk kuvveti ve kamu görevlileri tarafından onlarca kez cinsel istismar vakaları yaşanmış fakat bir çok kişi ceza almamış, bazı kamu görevlilerinin ise sadece görev yerleri değiştirilmiştir. Şırnak'ın Cizre Merkez Anadolu Lisesi'nde 4 yıl önce göreve başlayan ve aynı zamanda Memur Sen'e bağlı Eğitim Bir-Sen'in okul temsilcisi olan B.E.'nin, 2018 yılından bu yana 50'ye yakın öğrenciyi mesaj yoluyla cinsel istismara maruz bıraktığı öğrenilmiş fakat söz konusu duruma ilişkin yürütülen soruşturma sonuçlanmadan B.E'nin İstanbul'da bir okula atandığı ortaya çıkmıştır. Beytüşşebap İlçesi'nde ise 2019 yılında yaşanan bir istismar vakasında bir kişi belediye personeli ve korucuların istismarına maruz kalmıştır. Yine 2020 yılında 4 öğrenciyi istismar eden öğretmen U.E gözaltına alınmış daha sonra ise serbest bırakılmıştır. Cinsel istismara maruz kalanların bir çoğu baskılardan korktukları için ya ifadesini geri çekmekte ya da şikayet dahi etmemektedir."

'CEZASIZLIK MEŞRU ZEMİN OLUŞTURUYOR'

Son olarak dün 1. Jandarma Komando Tugayı'nda görevli Uzman Çavuş A. A.'nın, 13 yaşındaki bir çocuğa yönelik cinsel saldırıyla ilgili Şırnak Valiliği'nin açıklamasında yer alan "aşırı alkollü olmak", "çevreyi rahatsız eden vatandaş" söylemlerinin durumun ciddiyetine varmamak olarak değerlendiren önergede, "Bu söylemler gösteriyor ki hükümet ve mülki idari amirler çocuk cinayetleri, çocuk istismarı ve çocuğa şiddet vakalarının durdurulabilmesi için gerekli görülen hak temelli, bütüncül çocuk politikalarının uygulama konusunda eksiktir ve yanlış politikalarla bu eksikliği gidermemektedir. Bütün bu yaşananlara ve resmi verilere rağmen cinsel istismar davalarının cezasızlık ile sonuçlandırılması cinsel istismara meşru bir zemin oluşturmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Türkiye'nin taraf olarak imzaladığı ve 2011 yılında yürürlüğe giren Çocukların Cinsel Sömürü ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin (Lanzarote Sözleşmesi) hatırlatıldığı önergede, "Cinsel istismar vakasının yeni vakaların yaşanmaması adına ayrıntılı bir şekilde incelenmesi, kolluk ve kamu görevlilerinin benzer vakalara karışıp karışmadıklarının araştırılması, istismara maruz kalan çocukların tespit edilerek psikolojik destek verilmesi, istismar uygulayan kişilerin tespit edilerek bu kişiler hakkında ağır cezai yaptırımların uygulanması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması" talep edildi.

NE OLMUŞTU?

Şırnak’ta önceki gece saatlerinde A.A. isimli bir uzman çavuş, 13 yaşındaki bir kız çocuğunu istismar etme girişiminde bulunmuş ve çevredekiler tarafından yakalanmıştı. Zanlı, sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Olaya dair tek resmi açıklama ise Şırnak Valiliği tarafından yapılmış, cinsel istismar suçlamasına hiç değinilmezken zanlının alkollü olduğu ve çevreyi rahatsız ettiği için gözaltına alındığı savunulmuştu.

(ETHA, BirGün)