Esenyurt’taki Fi Tower Sitesi’nin yönetimini bir çetenin ele geçirdiği belirtiliyor. 1755 daireli sitenin sakinleri, milyonlarca liralık vurgun yapan çetenin polisler ile sıkı ilişkileri olduğunu ve bu sayede korunduklarını söyledi.

Sitede çete var
Fotoğraflar: BirGün

İsmail ARI

FETÖ’den tutuklanıp şirketine el konulan, serbest bırakıldıktan sonra ise iade edilen Fikret İnan, İstanbul Esenyurt’ta Fi Tower isimli bir site inşa etti. Bin 755 dairenin yer aldığı sitede şuan yaklaşık 5 bin yurttaş yaşıyor. Ancak özellikle son yıllarda sitede onlarca skandal yaşandı. 2022’de 355 lira olan site aidatı 2 bin 460 TL’ye kadar yükseltildi. Site sakinlerinden her ay yaklaşık 4,3 milyon TL toplanmaya başladı. Ancak yurttaşlar, site yönetiminin bir çete tarafından ele geçirildiğini ve bu çetenin “Sahtecilik, çıkar sağlamak için dolandırıcılık, hakaret, tehdit ve yağma” gibi birçok suça imza attığını belirterek suç duyurusunda bulundu. Sitede aidat adı altında toplanan paraların başka bir şirkete aktarıldığı da iddia edildi.

SİTE RANT ARACI OLDU

Can güvenliklerinin de bulunmadığını belirten yurttaşlar, suç duyurularında “Kendilerinden çok yüksek miktarda paralar toplandığını ve buna karşı çıktıkları için tehdit edildiklerini” söyledi. Hatta site yönetiminin kendilerine yönelik, “Mahkemeye başvurun, bize bir şey olmaz” dediğini de anlattılar. Sitenin bir rant aracı haline geldiğini belirten yurttaşlar, “Can güvenliğimizden endişe ediyoruz” diye konuştu. Savcılık tarafından, emniyet gönderilen yazıda ise “Site yönetiminin insanları tehdit ettiği, odaya kilitlediği, sitede yaşayanların araçlarına zarar verip mermi koyduğu, kendilerine karşı gelenlerin elektrik kablolarını kesip sayaçlarına zarar verdiği, boş daireleri hukuksuz olarak kiraya verip ‘fuhuş ve uyuşturucu ticareti’ için kullandıkları” iddiaları ifade edildi. Ayrıca savcılık, tedbir alınmasını ve araştırma yapılmasını da istedi. Ancak yurttaşların yaptığı suç duyurularının üzeri kapatıldı ve devam eden davalarda da bir adım atılmadı. Hatta savcılığa başvuran ve sitede yaşayan bir yabancı uyruklu, “Site yönetimi ile birlikte çalıştım. Haksız yere insanları nasıl borçlandırdıklarını, tahsil ettikleri paraları hangi amaçlarla kullandıklarını” delilleri ile sunup anlatmak istediğini söyledi.

Site sakinleri, polisler ile site yöneticilerinin yaptığı görüşmeyi belgeledi.

İTİRAZ EDEN DÖVÜLÜYOR

Sitede yaşayan ve can güvenlikleri için isimlerinin açıklanmasını istemeyen yurttaşlar ise hukuki mücadelelerinden bir sonuç alamadıklarını ifade ederek yaşadıklarını şöyle anlattı: “Sitedeki çete, pandemi döneminde cezaevlerinden serbest bırakılan sabıkalı insanlar. Site yönetiminde iki Türkiyeli iki de yabancı yer alıyor. Milyonlarca liralık vurgundan söz ediyoruz. Bu duruma itiraz ettik, protesto ettik ve karşılığında site yönetimi bize idari para cezası uyguladı. İtiraz edenler tehdit ediliyor, dövülüyor. Savcılar sürekli ‘az kaldı ilgileneceğiz’ dediler ama oyaladılar. Bizi tehdit edenlerin bize yönelik şikâyeti nedeniyle arkadaşlarımız polisler tarafından alınıp ifadeye götürüldü. Evlerimize zarar verdiler. Hatta araçlarımızın üzerine kurşun koydular ama hukuken hiçbir adım atılmıyor. Site yönetimi açık açık ‘karakola da adliyeye avanta veriyoruz. Bize kimse dokunamaz’ diyor. Site yönetiminde yer alan Hasan Hüseyin K. polislikten çete üyesi olduğu için atılmış bir şahıs. Yine uyuşturucu ticaretinden yargılananlar var.”

Fi Tower Sitesi’nin avukatı Emrah Sevgi, haberimizin ardından yaptığı açıklamada “Site yönetimi bir ‘çete’ değildir. Kat malikleri tarafından seçilmiş temsilciler kurulunun kararı ile görevlendirilmiş kişilerdir. Bu temsilciler kurulu kararına karşı da ilgililer davalarını açmışlar ancak davaları reddedilmiştir. Sitedeki tüm malik veya ilgileri hukuki çarelerini kullanmakta ve kullanabilmektedirler. Bu hususta site yönetimince kimseye bir baskı yapılmamış veya yapılmamaktadır” ifadelerini kullandı.


Fİ TOWER’DAN AÇIKLAMA

"Haberde bahsi geçen birtakım olaylar, 2019-2020 yılları arasında gerçekleştiği iddia edilen olaylarla ilgili olarak malikler ve ilgililer tarafından Savcılık makamına şikâyette bulunulmuş; 2020 yılı başlarında düzenlenen operasyonda o dönemin yöneticilerinin bir kısmı, yönetici olmayan iki şahıs da gözaltına alınmış ve bu iki şahıs tutuklanmıştır. 13.02.2020 tarihinde bazı malik ve ilgililer mahkemeye başvurarak site yönetimine hâkimin müdahalesi talep edilmiştir. Bu talep, mahkemece kabul edilerek site yönetimine kayyum atanmıştır. Kayyum atama kararına mesnet dilekçelerde, savcılık şikayetlerinde haberinizde geçen iddiaların yer aldığını, özetle bu iddiaların 2019-2020 döneminde yaşandığı iddia edilen olaylara ilişkin olduğunu, pandemi dönemi olmasına rağmen yargı kurumlarının o dönem ki iddiaları ciddiyetle araştırdığını, bu iddialara ilişkin tedbirleri aldığını kamuoyunun bilgisine sunarız.  

O dönem bağımsız bölümlerin bireysel elektriği olmaması nedeniyle; mahkeme tarafından atanan yönetici döneminde sitedeki bağımsız bölümlerin bireysel elektrik aboneliğine geçmesi çalışmaları başlamış, bu işlemin maliyeti nedeniyle yatırım bütçesi oluşturulmuştur. Toplanan bütün meblağlar mahkemeye ait banka hesabında toplanmış, düzenli olarak mahkemeye gerekli raporlar sunulmuş, ilgili raporlar kat malikleri ile de paylaşılmıştır. Mahkemece, yönetime bir müdahalenin gereği kalmadığı düşüncesi ile kat malikleri kurulunun toplanması ve gerekli seçimlerin yapılmasına karar verilmiştir. Bu karar doğrultusunda Mayıs 2022’ de önce blok kat malikleri kurulu toplantıları yapılmıştır. Bu toplantılarda, her bir blok kendi blok temsilcisini yönetim planına göre seçmiştir. Mahkeme tarafından atanan yöneticinin divan başkanlığında yapılan blok kat maliki kurulu toplantılarına ilişkin tüm belge, görüntü ve kayıtlar yukarıda bahsi geçen mahkeme dosyasında yer almaktadır. Daha sonra blok temsilcileri de site yönetim kurulunu seçmişlerdir. Bugünkü dört kişilik site yönetimi Mayıs 2022 sonunda seçilen yöneticiler olup hiçbirisinin 2019-2020 yıllarında yaşanan olaylara da dahli mevcut değildir. Sahte vekaletlerle oy kullanıldığı, kat malikleri toplantısının hukuka uygun yapılmadığı iddiaları ile, mevcut site yönetimi aleyhine dava ikame edilmiş ancak bu dava da 22.11.2023 tarihinde reddedilmiştir.

Kat Mülkiyeti Kanunu çerçevesinde bu vekâletnamelerin noter onaylı olması maalesef gerekmemektedir. Şu aşamada sahte vekalet kullandığı iddia edilen şahıslarla ile ilgili C. Savcılığı nezdinde de bir soruşturma halen devam etmektedir.  Haberde kullanılan trafik polisleri ile bazı şahısların birlikte oturduğuna ilişkin görsel; fotoğraftaki çevre düzenlemesi ve unsurlardan anlaşıldığı kadarıyla, bu yönetimden önce çekilmiş bir fotoğraf olup bu fotoğrafın, mevcut yöneticilerle emniyet teşkilatı arasında hukuka aykırı bir ilişkin varmış algısını uyandırmak maksadıyla servis edildiği kanaatindeyiz. İlgili fotoğrafta, mevcut site yöneticilerinden kimsenin bulunmadığını kamuoyunun bilgisine sunarız.

Yatırım veya işletme bütçesine ilişkin avansların toplanması kararı; site yönetimince değil, site temsilciler kurulunca alınmaktadır. Site Yönetimi, alınan bu kararı icra etmektedir. Sitenin tüm blok ve bağımsız bölümlerinin, bireysel elektriğe geçişi bu yönetim zamanında tamamlanmıştır.

Haberde ilk iki ismi verilerek bahsi geçen şahıs site yöneticisi değildir. Site Yöneticileri arasında, pandemi döneminde tahliye edilmiş veya uyuşturucu ticaretinden yargılanmış kimse de bulunmamaktadır. Site Yönetimi dört kişiden oluşmaktadır. Bunlardan ikisi yabancı uyrukludur. Tarafımızca, ilamsız takiplere itiraz edenlerin itirazlarının iptali amacıyla hukuki süreçler başlatılmıştır (Arabuluculuk, dava). Başlanmış olan bu hukuki süreçler nedeniyle, haber kaynağınız tarafından gerçek dışı olarak “itiraz edenlerin dövüldüğü” bir iddianın tarafınıza iletildiğini düşünmekteyiz. Tüm hukuki haklarımızın saklı kalması kaydıyla saygılarımızla kamuoyunun bilgilerine sunarız.

Fi Tower Site Yönetim Vekili Av. Emrah SEVGİ"