Bu yıl 55. kez düzenlenen SİYAD Ödülleri’ne Emin Alper’in yönettiği “Kurak Günler” damga vurdu. “Kurak Günler” en iyi film, yönetmen, senaryo ve erkek oyuncu başta olmak üzere toplam 8 ödül kazandı. Aldığı ödülü yeni doğan kızına adayan Emin Alper, “Herkesin temennisi bir daha tekrar ediyorum bu bahar gerçekten bir bahar olur” diye konuştu.

SİYAD ödüllerine ‘Kurak Günler’ damga vurdu: 8 ödül birden kazandı
Fotoğraf: DHA

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) üyelerinin oylarıyla seçilen yılın en iyi yapımları düzenlenen bir törenle açıklandı.

Bu yıl 55. kez gerçekleştirilen SİYAD Ödülleri’ne Salon İKSV ev sahipliği yaparken gecenin sunuculuğun Cem Davran üstlendi. Emin Alper’in yönettiği “Kurak Günler” en iyi film, yönetmen, senaryo ve erkek oyuncu başta olmak üzere toplam sekiz ödül kazanarak geceye damga vurdu.

Ödül töreninde “Kerr” filmi yardımcı rolde en iyi kadın oyuncu performansı ve sanat yönetimi ödüllerine uzanırken, “Bergen” filminin oyuncusu Farah Zeynep Abdullah yılın en iyi kadın oyuncusu ödülüne değer bulundu.

Törenin açılış konuşmasını yapan SİYAD Başkanı Esin Küçüktepepınar “Deprem sonrası küçük bir tören yapmak istedik tüm bu acılar yüzünden. Çünkü bir arada olmak güzel. Tabii acı şeyler yine de oluyor maalesef, dostumuz Sungu Çapan'ı kaybettik ama bir arada olmak iyi geliyor” sözleriyle karşıladı törene katılanları.

Tuncan Okan Emek Ödülü’ne değer görülen Korhan Yurtsever ise "Birileri düşmandır emeğinize adı sansürdür ama birileri sahip çıkar emeğe ve yoldaş olur, adı SİYAD'dır. Sevgili SİYAD bana yeniden bir film yapma umudu verdiniz” diye konuştu.

Zuhal Olcay’ın Onur Ödülü’nü takdim ettiği Tevfik Başer “Bu ödül benim için çok önemli çünkü Türkiye'de aldığım ilk ödül olduğu için çok önemli belki de son ödül” derken Suna Selen ise Onur Ödülü’nü Atilla Dorsay’dan almanın kendisin için çok önemli olduğunu ifade etti.

“Kurak Günler” filmindeki rolüyle en iyi erkek oyuncu performansı ödülüne değer bulunan Salahattin Paşalı “Rüyam devam ediyor” diye başladığı konuşmasını ödülü doğum günü olan eşine armağan ederek bitirdi.

Ahmet Uluçay Umut Ödülü’ne değer görülen Nazlı Elif Durlu, yönettiği “Zuhal” filminin görülmek ve duyulmak istemek üzerine bir yapım olduğunu hatırlatarak “görülmek ve duyulmak isteyen herkese ithaf ediyorum bu ödülü” dedi.

Senaryo, yönetmen ve en iyi film ödülleri için sahneye çıkan Emin Alper ise, “Herkesin temennisi bir daha tekrar ediyorum bu bahar gerçekten bir bahar olur” diye konuştu ve ödülü yeni doğan kızına adadı.

Ödül töreni toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

BAKANLIK DESTEK FONUNU FAİZİYLE İSTEMİŞTİ

Dünya prömiyerini 75’nci Cannes Film Festivali’nde yapan Emin Alper’in yönettiği “Kurak Günler” filmi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda aldığı destek fonu konusunda da yaşananlarla gündeme gelmişti. Bakanlık, filmin çekimleri için verdiği destek fonunu ‘faiziyle’ geri istemiş. Alper, bakanlığın açık bir sansür süreci işlettiğini belirterek, destek olmak isteyen seyircileri vizyonda filmini izlemeye davet etmişti.

55. SİYAD Ödülleri'nin sahipleri şu şekilde:

EN İYİ FİLM: Kurak Günler

EN İYİ YÖNETMEN: Emin Alper (Kurak Günler)

EN İYİ SENARYO: Emin Alper (Kurak Günler)

EN İYİ KADIN OYUNCU PERFORMANSI: Farah Zeynep Abdullah (Bergen)

EN İYİ ERKEK OYUNCU PERFORMANSI: Selahattin Paşalı (Kurak Günler)

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU PERFORMANSI: Jale Arıkan (Kerr)

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU PERFORMANSI: Erol Babaoğlu (Kurak Günler)

EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ: Christos Karamanis (Kurak Günler)

EN İYİ MÜZİK: Stefan Will (Kurak Günler)

EN İYİ KURGU: Özcan Vardar-Eytan İpeker (Kurak Günler)

EN İYİ SANAT YÖNETİMİ: Natali Yeres (Kerr)

DİJİTAL PLATFORMLARDA GÖSTERİME GİREN EN İYİ FİLM: İki Şafak Arasında (Selman Nacar)

EN İYİ UZUN BELGESEL: Boşlukta (Somnur Vardar)

EN İYİ KISA BELGESEL: Her Şey Yolunda (Muhammet Beyazdağ)

EN İYİ KISA FİLM: Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada (Özgürcan Uzunyaşa)

GIOVANNI SCOGNAMILLO FANTASTİK FİLM ÖDÜLÜ: Ev Diye Bir Şey Yok (F. Nur Özkaya)

DİJİTAL PLATFORMLARDA GÖSTERİME GİREN EN İYİ YABANCI FİLM : Ayrılma Kararı / Heojil kyolshim

VİZYONDA GÖSTERİLEN EN İYİ YABANCI FİLM: Drive My Car