Sokak Kültür Merkezi

Tiyatro yoğunlaştırılmış hayattır. Zor şartlara rağmen Türkiye’de tiyatro mücadelesi veren yiğitler var. Genç yazar, yönetmen, oyuncu ve eğitimci Malik Enes Gümüşlü gibi. Kürtçe-Türkçe yazıyor, yurttaşlara –özellikle çocuk ve gençlere- tiyatro ve yaşama sevgisi aşılıyor. Sokak tiyatrosuna önem vermesi bir başka değerli hamlesi. Söyleşimizden alıntılar:

»Birbirimizi seversek, birbirimize inanırsak o zaman daha yaşanır bir hale gelebilir dünya. Bunun da ancak sanatla ve çocuklarla mümkün olacağına inanıyorum.

»Büyüyünce çocuk olacağım ben. Kendimi sanata ve çocuklara adadım. Umutsuzluk ve karamsarlık yolu değil yolumuz. Gazi mahallesinde tiyatro sahnesi açtık: ‘Sokak Kültür Merkezi’. Büyük ama yalnız bir aileyiz. Maddî-manevî desteğe gerek var; özellikle de insana.) Önümüz kış. Tiyatro sahneleri kapanmasın. Tiyatro sahnemiz kapanmasın; biz çocuklarla şarkı söyleyip dans etmek istiyoruz, mutlu olmak istiyoruz.

»Sanat alanında çalışma yapanlara da, sanatçılara da kırgınız biraz. Doğup büyüdükleri sokaklara artık uğramıyorlar. Unutuyorlar çocukluklarını, kapı önlerinde saksıda yetiştirdikleri çiçekleri unutuyorlar. Sokağımızda tiyatro yapmayı bırakırsak belki de kaldırımlar uyuşturucu almaya gitmek için kullanılır.

»“Bizim sokağımız” kavramında ve çemberinde kalmak istemiyoruz. Biz oyunlarımızla başka sokaklara gidelim, başka sokakların insanları da bizim sokağa gelsin. Sanat güzelleştirir insanı, hayatı, doğayı...

»Malik Enes’in kitapları: Bir Şizofrenin Günlüğü (Deneme)- Lia (Roman) -Meyla Sosinê (Şiir).

»Öncülük ettiği tiyatro ekibi ile verimleri ise şunlar: Chaplin’in Bir Günü (Forum Tiyatro), Bir Şizofrenin Günlüğü, Nüpelda / Bir İntihar Çiçeği, DevrimKadınları, Recm, Elçi. Barış adlı bir çocuk oyunu. Ayrıca tiyatro canlarından birine, bir grubuna şükran ifadesi bu kısa tanıtım. Verimli enerjiler etkileşsin, katkılar katkılara yol açsın.