SOL Parti Trabzon İl Örgütü, fındık üreticilerinin sorunlarına dikkat çekerek, fındık hasadında az bir zaman kalmasına rağmen yetkililerden fiyat ve rekolte açıklaması yapılmamasına tepki gösterdi.

SOL Parti’den fındık fiyatı tepkisi: Rekolte acilen belirlenmeli

SOL Parti Trabzon İl Örgütü, fındık üreticilerinin sorunlarına dikkat çekerek, fındık hasadında az bir zaman kalmasına rağmen yetkililerden fiyat ve rekolte açıklaması yapılmamasına tepki gösterdi. Parti il örgütü açıklamada, geçen yıl 25 TL’yi bulan fındığın şu an 19-22 lira arasında işlem gördüğünü dile getirdi.

Trabzon Meydan Park’ta toplanan SOL Parti İl Örgütü, “Söz, yetki, karar fındık üreticisine” sloganıyla, yaptığı açıklamada, “500 bin çiftçi ile 760 bin hektar alanda yapılan fındık üretimi doğrudan ve dolaylı olarak 5 milyon vatandaşımızı ilgilendirmektedir. Düzce den Samsuna Giresun dan Trabzon’a oradan da Artvin’e kadar geniş bir alanı etkileyen üretimi ile Karadeniz çiftçisinin geçim kaynağı olan 2,5 milyar dolarlık ihracat gelirine sahip fındık kaderine terkedildi” dedi.

SOL Parti Trabzon İl Örgütü Başkanı Bilal Akcelep’in okuduğu açıklama şöyle:

“Fındık; meyvesi, yağı, kabuğu, yaprağı ve züyufu ile çok çeşitli alanlarda kullanılabilen dünya üretiminin ve ticaretinin %70 inin ülkemiz tarafından yapılan adına türküler yazılan çikolatanın olmazsa olmazı ülkemiz için çok önemli ve ekonomik değeri olan ve Cumhuriyetin ilk döneminde 1. Milli Fındık Kongresinde İlk Milli ürün olarak ilan edilen çok önemli bir tarım ürünüdür. “Yerli ve Millilikten bahsedenler nerede niçin çiftçinin yanında değil. Neden Ferroro ve diğer kapitalist tekellerin yanında duruyorlar!”

Salgın döneminin ve ekonominin kötü yönetilmesi, ülkenin kaynaklarının satılıp yandaşlara ve uluslararası tekellere teslim edilmesi ve milyarlarca dolar borç ile ülke ekonomisini iflas noktasına getiren AKP iktidarı, Hukuk, insan hakları, çevre, eğitim ve sağlıkta çöküş yaşattığı gibi, tarım politikalarında da iflas etmiştir.

Bizzat sahadan aldığımız bilgilerde son bir yılda gübre ilaç mazot fiyatlarının iki kat artışı fındıkta maliyeti ikiye katlamış durumdadır. Üretici fındık tarımından istediği geliri elde edemediği ürününden alın terini çıkaramadığından zarar ettiği için üretimden kopmakta, fındık bahçesine inmemekte, gübreleme budama ilaçlama işlemlerini yapmamaktadır. Bu durum üretim de verim ve kalite kaybına neden olmaktadır. Dolayısıyla çiftçinin yaşam standardı açlık seviyesine düşmüştür.

Piyasada spekülatörler tarafından yayılan söylentiler le 700 bin ton üretim 80 bin ton stok ile 780 bin ton fındıktan söz edilmektedir. Fındık fiyatının geçen yılki gibi 22-25 TL civarında oluşacağı algısı yaratılmaktadır. Yapılan maliyet hesaplamalarında ortalama bir kilogram fındığın maliyeti bölgelere göre değişmekte ve 26-28 TL civarındadır. .Bunun üzerine çiftçinin enflasyon kayıpları ve yaşam payını da eklediğimizde fındık fiyatı kg başına en az 33-35 TL arasında olmalıdır. Türkiye’nin uzun yıllar fındık dışsatım ortalama fiyatı 4 Dolar civarındadır. Bugün 8,7 TL yi gören dolar bizim fındık fiyat tespitimizi doğrulamaktadır.

SOL Parti Trabzon İl örgütü olarak; Bütün ilgililere ve iktidara acil çağrımızdır. Yapılması gereken; acilen rekoltenin belirlenmesi ve maliyet üzerinden çiftçiyi memnun edecek hakkettiği geliri elde edeceği en az 33-35 TL fındık fiyatının açıklanması ve piyasaları düzenleyecek fiyatların serbest piyasanın insafına bırakılmayacak biçimde, TMO tarafından fındık alımına başlanacağının ilan edilmesidir. Aksi takdirde üretici bu ekonomik koşullarda mağdur olup zarar edecektir. Üretimden kopacak, fındık bahçesine inmeyecek, kaybeden çiftçi ve ülke olacaktır. Kazanan başta Ferroro olmak üzere yabancı tekelci firmalar olacaktır..

Fındık üreticileri, ürünlerine sahip çıkarak mücadeleyi büyütürse bu sömürü düzeninden çıkabilirler. Bizler her koşulda fındık üreticisi ile beraber olacağız.

FINDIKTA SÖMÜRÜYE SON.

SÖZ YETKİ KARAR FINDIK ÜRETİCİSİNE”