Yeni asgari ücrete ilişkin görüşmeler devam ederken Ankara, Samsun ve İstanbul'da sokağa çıkan SOL Parti, "Asgari değil insanca yaşam" için çağrı yaptı. Asgari ücretin insanca yaşamı sağlayacak bir seviyeye çekilmesini talep eden SOL Partililer, "Birleşerek mücadele etmekten başka yolumuz yok" dedi.

SOL Parti, "insanca yaşam" için sokağa çıktı: Sefalet ücreti istemiyoruz!
Fotoğraf: BirGün

Oktay EVSEN - Oğulcan AYDIN

Asgari ücret görüşmeleri devam ederken yurttaşlar insanca yaşayacak ücret talep ediyor.

SOL Parti insanca asgari ücret ve insanca yaşam hakkını talep etmek için pek çok kentte sokağa çıkarak basın açıklaması düzenledi. Bugün Ankara, Samsun ve İstanbul'da eylemler yapıldı.

"AKP asgari ücretle emekçilere sefalet dayatıyor" sloganı ile Ankara'da sokağa çıkan SOL Partililer, asgari ücretin insanca yaşamı sağlayacak bir düzeye çekilmesi çağrısında bulundu.

Enflasyondan kaynaklı kayıpların her ay telafi edilmesi çağrısı yapılan açıklamada, refah payının da garanti edilmesi talep edildi. 

Fotoğraf: BirGün

Açıklamada, özetle şu ifadelere yer verildi: 

"Bugün emeklilere insanca yaşama hakkı tanımayanlar itibardan tasarruf etmeyenlerdir. Bu ülkenin gençlerine insanca yaşayabilecekleri, insanca eğitim alabilecekleri koşulları sağlamayanlar yandaşlarına huzur hakkı adı altında üç-beş yerden maaş bağlayanlardır.

Bu ülkenin emekçilerini her geçen gün yoksullaştıranlar patronların vergi borçlarını bir gecede sıfırlayanlardır.  Asgari ücret görüşmeleri aç gözlü sermayenin emekçilere sefalet dayatmalarından başka bir amacı olmadığını gösteriyor. Bir avuç sömürücü adına iktidarı yürütüenlerin emekçilerin yüzünü güldürecek bir ücret belirlemeyeceği açıktır. Tüm emekçilerle birleşerek mücadele etmekten başka yolumuz yok.

Asgari ücret insanca bir yaşamı sağlayacak düzeye çekilmeli, enflasyondan kaynaklı tüm kayıplar her ay telafi edilmeli, refah payı garanti edilmelidir. Komisyon yapısı değişmeli asgari ücretlilerin sesini duyuracağı bir sözleşme sistemine geçilmelidir."

Alanda sık sık, "Sefalet ücreti istemiyoruz", "Asgari değil insanca yaşam", "Zam zulüm işlence, işte AKP" sloganları atıldı.

İSTANBUL EYLEMİ: MÜCADELE ETMEKTEN BAŞKA YOL YOK

İstanbul'da SGK İl Müdürlüğü'nün önünde yapılan açıklamalarda insani yaşam talebi dile getirildi.

SOL Parti İstanbul İl Örgütü’nün basın açıklamasında, “İnsanca yaşamak için ve haklarımızı kazanmak için işçiler, köylüler, emekliler, tüm emekçiler olarak birleşerek mücadele etmekten başka yol yok! Taleplerimiz şunlardır: Asgari ücret Anayasa’da yer aldığı şekilde insanca yaşamı sağlayacak düzeye çekilmeli, enflasyondan kaynaklı tüm kayıplar ay ay telafi edilmelidir. Tüm çalışan ve emeklilere refah payı garanti edilmelidir. Açlığa mahkûm edilen emeklilerin en düşük emekli aylığı asgari ücrete göre belirlenmelidir” denildi.

ALPER TAŞ: TÜRKİYE BİR ASGARİ ÜCRETLİLER ÜLKESİ HALİNE GELDİ

Eylemlerin İstanbul ayağında BirGün’e konuşan SOL Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Alper Taş, “Asgari ücret sınıf mücadelesinin en temel meselesi, iktidar hangi kesimleri hedef alıyor hangi kesimlerin çıkarlarını dikkate alıyor, buradaki sınıfsal tercihi net bir şekilde görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de çalışan kesimin yüzde 50'sinin asgari ücrete tabii olduğunu, ancak Avrupa ülkelerinde çalışan kesimin yüzde dördünün asgari ücretle çalıştığını ifade Taş şöyle devam etti:

“Türkiye bir asgari ücretliler ülkesi haline geldi. Bu büyük bir sömürü manasına geliyor. Asgari değil azami ücret haline geldi bu durum. TÜRK-İŞ’in bile verilerine göre 14 bin lira açlık sınırı. Şu an asgari ücret 11 bin 400 lira. Enflasyonu göz önüne almıyorlar. Devede kulak bir zam yapıyorlar, zaten bir ay içerisinde enflasyon o zammı alıyor. Sermaye lehine ekonomiyi düzenleyen iktidarın, emekçilerin ve toplumsal ekonominin çıkarlarını tartışmalıdır. AKP sermayenin partisidir. Doğal olarak sermaye-emek dengesizliğini giderecek olan solun, emekçinin, emek mücadelesinin ortak mücadelesidir.”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na dair de eleştirilerde bulunan Taş, “Asgari ücret tespit komisyonu demokratik bir yapı değil. İşveren ve hükümetin işçi sınıfına dayattıkları, asgari ücret olarak yansıyor. Hükümet tercihinin sermayeden yana olduğunu ilan ediyor. Mevcut asgari ücret tespit komisyonunun yapısının değişmesi ve bütün işçi kesimlerinin dâhil edilmesi ve yukarıdan dayatma ile değil toplu sözleşme ve toplu görüşme ile ücretlerin belirlenmesi oldukça önemli. Bunun altını çiziyoruz” dedi.

SAMSUN

Samsun’da da sokağa çıkan SOL Partililer, tüm çalışan ve emeklilere refah payının garanti edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

 SOL Parti Samsun İl Sözcüsü  Şafak Yeşiltepe tarafından okunan basın açıklamasında, "Asgari ücret anayasada yer aldığı şekilde insanca bir yaşamı sağlayacak düzeye çekilmeli, enflasyondan kaynaklı tüm kayıplar ay ay telafi edilmelidir" denildi.

Partililer, emeklilerin ücretlerinin de en düşük emekli aylığı asgari ücrete denk olacak biçimde belirlenmesi çağrısı yaptı. 

Fotoğraf: BirGün