Hatay’da sit alanlarındaki tarihi binaların enkazının kaldırılmasına tepki gösteren SOL Partililer, kentsel koruma odaklı kültürel hakların ihlal edildiğini söyledi.

SOL Parti’den kent ve ekoloji buluşması
Fotoğraf: Evrensel

Deniz SARI

Depremin vurduğu illerin başında gelen Hatay’ın tarihi kent merkezi olan Antakya ilçesinde yürütülen acele enkaz kaldırma çalışmaları sırasında koruma altındaki tescilli yapıları ve tescile değer durumdaki yüzlerce yapının kalıntıları yok ediliyor. SOL Parti üyeleri, bugün saat 14.00’te afet bölgesi Hatay’ın Defne ilçesindeki SOL Parti Dayanışma Gönüllüleri Merkezi’nde bir araya gelerek sürece ilişkin toplantı yapacak.

SOL Parti Başkanlar Kurulu üyesi Feray Aytekin Aydoğan, 5 Nisan’da Cumhurbaşkanı kararı ile Hatay ili Antakya ilçesinde 307 hektarlık tarihi kent merkezini ve Kurtuluş caddesini de içeren alanın riskli alan ilan edildiğini anımsatarak şu ifadeleri kullandı:

“Arkeolojik ve kentsel sit alanı ve çok sayıda anıtsal yapının yanı sıra bölgeye özgü sivil mimari yapı örneklerini, tescilli taşınmaz kültür varlıklarını barındıran Antakya’da deprem yıkımı gerekçesiyle rantsal dönüşümü gündeme getirdiler. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında kentsel mirasın korunmasına katılım hakkı, yapılmaya çalışanın kentsel koruma odaklı kültürel miras haklarının ihlal edilmesi anlamına geldiği kanunlarla da düzenlenmesine olağanüstü hal ile ilgili olağan hukuk varken hakları ve yargısal denetimi ilga eden bir düzenleme Anayasa’ya da aykırı olmasına, rağmen hukuk bir kez daha yok sayılmaktadır. Kentsel ve arkeolojik sit alanında gerçekleştirilmeye başlanan bu uygulama ile Antakya kent merkezinin riskli alan ilan edilerek, acele kamulaştırmaya tabi tutularak İstanbul Sulukule’de, Diyarbakır Sur’da, Ankara Ulus’tatanık olduğumuz gibi bir Antakyaport projesi olarak Antakya’nın sosyal, kültürel mirasına bir avuç şirketin el koyma süreci olduğu çok açıktır.

YOL HARİTASI OLUŞTURUN

14 Nisan’da da Resmi Gazetede yayımlanan karar ile Defne Bostancık Mahallesi, Antakya Gülderen Mahallesi, İskenderun Cebike Mahallesi’nde kamulaştırma kararı alındığını da kaydeden Aydoğan, “Hatay halkı ile birlikte bu kadim toprakların yağmalanmasına izin vermeyeceğiz. Hatay halkına, bilim insanlarına, afetbilimcilere, TMMOB, İMO, JMO’ya rağmen kararlar alınamaz. Hukuki mücadele ve fiili, meşru ve demokratik tüm haklarımızı kullanarak Hatay halkı için mücadeleyi sürdüreceğiz. Bugün Defne SOL Parti Dayanışma Gönüllüleri Merkezi’mizde gerçekleştireceğimiz kent, ekoloji ve halk sağlığı buluşmasında bir araya gelecek ve birlikte bir yol haritası oluşturacağız. 22 Nisan’da gerçekleştireceğimiz Halk Yürüyüşü ile Hatay halkının kürsüsünü kuracağız” diye konuştu.