Güneş'te 2017 yılından bu yana gerçekleşen en büyük patlama meydana geldi. Uzaya büyük kütlede plazma fırlatılmasına sebep olan bu güneş patlamalarının Dünya'yı etkileme potansiyeline sahip olduğu belirtildi. NASA, yaşanan patlamanın ardından Dünya'daki radyo sinyallerini geçici devre dışı bıraktığını duyurdu.

Kaynak: Haber Merkezi
Son 6 yılın en büyük Güneş patlaması gerçekleşti
Fotoğraf: NASA

14 Aralık Perşembe günü Güneş'te son 6 yılın en güçlü patlaması gerçekleşti.

Patlama anı NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından aşırı ultraviyole ışık teknolojisi kullanılarak çekildi.

Bilim insanları bunun 2017'den bu yana görülen en önemli güneş patlaması olduğunu açıkladı.

Uzaya büyük kütlede plazma fırlatılmasına sebep olan bu güneş patlamalarının Dünya'yı etkileme potansiyeline sahip olduğu belirtildi.

NASA'dan gelen açıklamada, "Güneş patlamaları radyo iletişimini, elektrik şebekelerini, navigasyon sinyallerini etkileyebilir ve uzay araçları ile astronotlar için risk oluşturabilir" denildi.

RADYO SİNYALLERİ GEÇİCİ OLARAK DEVRE DIŞI KALDI   

NASA, yaşanan patlamanın ardından Dünya'daki radyo sinyallerini geçici devre dışı bıraktığını duyurdu.

Patlamanın Güneş yüzeyinin kuzeybatı bölgesinde olduğunu bildiren gözlemevi yetkilileri, yüksek seviyede ultraviyole ışık ve enerji patlaması tespit etti.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresinden (NOAA) yapılan açıklamada, patlamanın büyük bir parlama meydana getirdiği ve bunun daha yüksek frekansları etkileyecek kadar geniş çaplı olduğu belirtildi.

Açıklamada, pilotların birçoğunun iletişim hattında aksaklıklar yaşadıklarını bildirdiği ve Güneş patlamasının etkilerinin ülkenin tamamında hissedildiği kaydedildi.

NOAA'ya ait Uzay Hava Tahmin Merkezinden (SWPC) Shawn Dahl, yaptığı açıklamada, patlamanın radyo iletişimini geçici devre dışı bıraktığını duyurdu.

2025'TE REKOR SEVİYEYE ÇIKMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

Dahl, patlamanın jeomanyetik kasırgaya sebep olabileceğini belirterek, bunun yüksek frekanslı radyo sinyallerini olumsuz etkileyebilecek ve gelecek günlerde kuzey ışıkları oluşumunu tetikleyebilecek etkiye sahip bulunduğunu kaydetti.

Dünya'ya ulaşabilecek olası plazma patlamasına karşı Güneş lekelerini gözlemleyen bilim insanları, bu bölgelerdeki faaliyetlerin 2025'te rekor seviyeye ulaşacağını tahmin ediyor.

GÜNEŞ PATLAMALARININ DÜNYA ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ NELERDİR?

Güneş patlamalarının şok dalgası, jeomanyetik fırtına adı verilen bir olaya sebep olur ve Dünya'nın manyetosfer tabakasını etkileyebilir. Bu fırtınanın Dünya'ya çarpması sonucu, Dünya'nın Güneş'e dönük olan yüzündeki manyetosfer tabakası baskılanır, Güneş'ten uzak olan yöndeki "kuyruk" kısmı ise giderek uzar. Manyetosfer bu dalganın ilk şokunu atlatıp, tekrardan eski konumuna döndüğünde, manyetik alanın buluşma noktalarında terawattlar düzeyinde güç üretilir ve bu güç, Dünya'nın atmosferinin üst katmanlarına aktarılır.

Güneş'ten gelen bu yüksek enerjili parçacıklar, Dünya'nın atmosferine girdiğinde manyetik kutup noktaları üzerine aurora adı verilen ilginç ışık olaylarına sebep olur. Bu sırada radyo iletiminde aksaklıklar, uyduların elektronik devrelerinde hasar, elektrik iletim hatlarında bozulmalar ve kimi zaman şehir elektriğinde kayıplar görülebilir.

Ancak bunun ötesinde bu olayların Dünya üzerinde dikkate değer herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.