İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Diyarbakır’da 50’nci kökünü kurutma operasyonunda uyuşturucu imalatı ve satışı yaptıkları tespit edilen 201 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Bakan Soylu ayrıca, cezaevlerinde uyuşturucu ticareti, satıcısı ve imalatından 126 bin hükümlü ve tutuklu bulunduğunu ifade etti.

Kaynak: DHA
Soylu duyurdu: Cezaevlerinde uyuşturucu kaynaklı 126 bin hükümlü ve tutuklu bulunuyor
Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Diyarbakır ve Diyarbakır ve İstanbul'da gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır’da 50. kökünü kurutma operasyonunun bugün saat 04.45’te gerçekleştirildiğini ifade eden Soylu, “Toplam 236 şüpheliye yönelik başlattıkları bu operasyonda bu saat itibariyle 201 şüpheliyi gözaltına aldılar. İmalat, organizasyon, satış, yani özellikle Diyarbakır’da yaşayan gençlerimize yönelik ve buradan yönlendirdikleri ülkemizdeki başka noktalara yönelik uyuşturucunun her nevisinin satışı imalatı ve ticareti ile ilgili bu suçun kapsamına tam 8 aydır yapılan teknik takip ve inceleme sonucunda kahraman arkadaşlarımız 201 şüpheliyi gözaltına aldılar” dedi.

Soylu, cezaevlerinde uyuşturucu ticareti, satıcısı ve imalatından 126 bin hükümlü ve tutuklu bulunduğunu ifade ederek, “Uyuşturucuyla mücadelede özellikle metruk binalarla ilgili ortaya koyduğumuz sürekli mücadelemiz de devam etmektedir. Bu metruk binaların yaklaşık 124 bin 500’ünün bugüne kadar 90 binini valilerimiz, kaymakamlarımız, belediye başkanlarımızla beraber yıktık. Yaklaşık 15 bin 500’ünü de rehabilite ettik. Geri kalanının da 14 bin civarındakinin de yıkım ve rehabilite işlemleri de devam etmektedir” diye konuştu.

Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Son bir haftada Diyarbakır’da, suç ve suçluyla mücadelede çok önemli yakalamalar gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Soylu, “Bu yakalamalar çerçevesinde de burada atılan çok önemli adımlar olmuştur. Nitelikli dolandırıcılık suçundan, bu hafta içerisinde 3 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, 21 şüpheli ise tutuklanmıştır. 10 Nisan’da, bir organize suç örgütüne yapılan operasyon neticesinde, Diyarbakır’da suç işlemek amacıyla silahlı suç örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak suçlarından yapılan planlı operasyonda, 8 şüpheli de adli kontrol kararıyla serbest bırakılmış, 15 şüpheli ise tutuklanmıştır. Yine dün de tüm basın ve yayın organlarında çıktı, özellikle 11 Nisan 2023 tarihinde, Siber Suçlarla Mücadele Diyarbakır Şube Müdürlüğümüz, kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme ve ele geçirme suçundan yapılan operasyonda, 8 şüpheli tutuklanmış, 2 şüpheli de adli kontrolle serbest bırakılmıştır.

AYNI ÖRGÜTTEN 131 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Bakan Soylu, günün ikinci büyük operasyonunun ise İstanbul’da gerçekleştirildiğini belirterek şunları söyledi:

“Uzun zamandır takip ettiğimiz bir organize suç örgütüne yönelik yaptığımız bu operasyonda, bu sabah itibarıyla gerçekleştirdiğimiz bir suç örgütü yöneticisinin, kırmızı bültenle aranırken aylar önce İtalya’da yakalandığı ve İtalyan devletinin yönetimi altında bulunduğu, suç örgütüne yönelik toplam 161 şüpheliden, aynı örgüte mensup 131 şüpheli bugün gözaltına alınmıştır. İki kademede bu operasyon gerçekleştirilmiştir. Bu operasyonda 7 tüfek, 20 tabanca, 6 tüfek, 2 çelik yelek ve buna yönelik birçok suikast ve aynı zamanda suç aleti ele geçirilmiştir.”