Süleymancılar adına çalışan Abdülhakim Tokdemir ve ekibi Amazon köylerinde yaşayan yoksul ailelerin çocuklarını Manaus'ta dini eğitimden geçirip Türkiye'ye getirerek yurtlara yerleştirdi. Tokdemir ve ekibi hakkında soruşturma başlatıldı.

Süleymancılar Amazonlar'a uzandı: Brezilyalı çocukları getirip tarikat yurtlarına yerleştirdiler
Fotoğraf: Artı Gerçek

Süleymancılar tarikatı adına Brezilya’da faaliyet gösteren Abdülhakim Tokdemir ve ekibi Kolombiya sınırındaki Amazon köylerinde yaşayan onlarca yoksul ailenin çocuklarını “belge imzalattırarak” Manaus kentine getirdi. Üç yıl boyunca yatılı dini eğitim verilen çocuklardan altısı 2022 Şubat ayında Türkiye’ye getirilerek Kütahya ve Tarsus’ta yurtlara yerleştirildi.

Artı Gerçek'ten Hale Gönültaş'ın haberine göre Süleymancılar tarafından desteklenen grup, Amazon yerlilerinin yaşadığı Kolombiya sınırına giderek buradaki köylerde yaşayan yoksul Amazon ailelerle zaman geçiriyor, günlerce kalıyorlar.

Tokdemir ve ekibi, ailelerin güvenini sağladıktan sonra daha iyi şartlarda yaşamaları için çocukları Manaus kentine götürmek için istiyor. Çocukların anne ve babalarından matbu imzalı izin kâğıdı alıyorlar. Tokdemir ve ekibi, Amazonlu çocukları günler süren yolculuğun sonunda Brezilya’nın Manaus kentine getiriyor.

ÇOCUKLARA İSLAM EĞİTİMİ VERİLİYOR, MÜSLÜMAN OLUYORLAR

Çocuklar, Manaus’ta dernek binasında yatılı olarak kalıyorlar. İsimleri, Muhammed, Hüseyin, Ahmet gibi Türkçe isimlerle değiştiriliyor. Çocuklara İslam eğitiminin yanı sıra üç yıl boyunca Arapça ve Türkçe eğitimi veriliyor. Yaşları 4 ile 17 arasında değişen Hristiyan çocuklar dini eğitim merkezinde “Müslümanlık” dinine geçiyor. Çocuklara Müslümanlık’a geçiş için “Kelime-İ Şehadet” ritüeli Tokdemir tarafından bizzat yaptırılıyor.

Biri 15, dördü 17 yaşında yaşında olan çocuklar, geçtiğimiz yıl Türkiye'ye getirildiği ve 15 yaşındaki Brezilyalı çocuğun Kütahya’da, diğer dört çocuğun ise Tarsus’ta Süleymancılara ait okullara yerleştirildiği ortaya çıktı.

ELÇİLİK DİPLOMATLARI: POLİS SORUŞTURMASI SÜRÜYOR

Brezilya’nın Ankara Büyükelçiliği diplomatları çocukların Türkiye’ye getirilmesi konusunun Brezilya Polisi tarafından soruşturulduğunu aktardı. Diplomatik kaynaklar “Brezilya’da da pek çok ülkede olduğu gibi 18 yaş altındaki çocuklar ailelerinin izin kağıdı ile seyahat edebilirler. Brezilya’da pek çok ülkenin dernek ve vakfı var. Çocukları Türkiye’ye getiren vakıf ve dernekler polis tarafından inceleme altında. Elbette gençlerimizin takipçisi olacağız. Türkiye’ye getirilen çocuklardan şu ana kadar elçiliğimizle iletişime geçen olmadı” bilgilerini kaydetti.

Türkiye'nin Brezilya Büyükelçisi Halil İbrahim Akça  konuya dair herhangi bir açıklama yapmadı.

BREZİLYA BASININDA GÜNDEME GELDİ

Amazonlu çocukların Türkiye’ye “müslümanlaştılarak” getirilmesi sürecini Brezilyalı gazeteci Thalys Alcantara Metropoles isimli internet sitesindeki kaleme aldı. 

Hale Gönültaş'a konuşan Thalys, Türkiye’ye getirilen çocukların Brezilya topraklarının yerli halkı olduğunu, kültürleri ve yaşam tarzlarının Brezilya yasaları tarafından korunduğunu vurguladı.

Thalys “Abdulhakim Tokdemir’in başkanlığını yaptığı İslami grup Amazon yağmur ormanlarının ortasında yer alan Amazonas eyaletindeki São Gabriel da Cachoeira kentinden yerli çocuk ve gençleri 2019 yılında alıyor. Bu gençlerin ebeveynleri Tokdemir'e çocuklarını Manaus'a götürme yetkisi veren bir belge imzalıyor. Fakat Brezilyalı yetkililer bu ‘imzalanan belgelerin herhangi bir yasal geçerliliği olmadığını söylüyor” bilgisini verdi.

"İSLAMCI GRUPLAR HEDEF BÖLGE OLARAK SEÇTİ"

“Amazon’daki ailelerin, İslami grubun çocuklarının eğitim masraflarını karşılayarak onlara yardım edeceğine inanıyor” diyen Brezilyalı gazeteci Thalys, “Yerli halkın aileleri yoksul ve çocukları için daha iyi bir gelecek hayal ediyorlar. Çocukların okumak ve yoksulluğun üstesinden gelmek için çok az fırsatı var. İslamcı gruplar da sanırım yoksulluk ve eksiklikleri fark etti ve hedef bölge olarak belirledi” dedi.

Thalys’ın verdiği bilgiye göre Brezilya’da Abdülhakim Tokdemir ve ekibinin yönettiği yurtta kalan 20’ye yakın çocuk Brezilya güvenlik güçleri tarafından yurttan çıkartılarak ailelerine teslim edildi. Abdülhakim Tokdemir ve ekibi hakkında da güvenlik ve polis soruşturulması başlatıldı.