Süleymancılar Cemaati tarafından Brezilya'dan Türkiye'ye getirilen altı çocuğun Sao Paulo'ya gönderildiği öğrenildi. Konuyla ilişkin İnterpol'ün soruşturma başlatması ve 'insan kaçakçılığı' değerlendirmesinde bulunmasının Süleymancılar Cemaati’nde de kaygıya neden olduğu öğrenildi.

Süleymancıların Amazon'dan getirdiği çocuklar Brezilya'ya döndü
Fotoğraf: Artı Gerçek

Süleymancılar Cemaati tarafından Brezilya’nın Amazonlarından alınarak, iki yıl dini eğitimden geçirildikten sonra Kütahya ve Tarsus’taki cemaat yurtlarına getirildiği belirtilen ve adlarının değiştirildiği öne sürülen altı Brezilyalı çocuk, dün cemaat yönetiminin aldığı kararla ülkelerine gönderildi. Çocuklar TSİ ile 21.00 sıralarında Brezilya’nın Sao Paulo kentine ulaştı.

Artı Gerçek'ten Hale Gönültaş'ın haberine göre  13 ila 17 yaş aralığındaki altı Brezilyalı çocuk geçen yıl Süleymancılar tarikatından Abdülhakim Tokdemir’in ekibinden iki kişi tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin Brezilya Büyükelçiliği'nin vize bölümünce verilen “eğitim vizesi” ile Türkiye’ye getirildi. Çocuklardan ikisi Kütahya’da, dördü Tarsus’ta Süleymancılara ait yurtlara yerleştirildi.

İNTERPOL 'İNSAN KAÇAKÇILIĞI' DEĞERLENDİRMESİ YAPMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin haberlerin hem Türkiye hem de Brezilya basınında yer alması ile birlikte hem Brezilya polisi hem de Interpol kapsamlı bir soruşturma başlattı. Konunun İnterpol tarafından incelemeye alınması ve uluslararası insan kaçakçılığı kapsamında değerlendirilmesi Süleymancılar Cemaati’nde de kaygıya neden olduğu kaydedildi.

Öte yandan Türkiye'ye getirilen çocukların durumuna ilişkin Brezilya parlamentosundan bir heyet de  çocukların durumunu araştırmak üzere Türkiye’ye geleceği aktarılmıştı.

NE OLMUŞTU?

Süleymancılar Cemaati adına Brezilya’da çalışan Abdülhakim Tokdemir ve ekibi, Kolombiya sınırındaki Amazon köylerinde yaşayan yoksul ailelerin çocuklarını “ailelerine belge imzalattırarak” 953 kilometre uzaklıktaki Manaus kentine götürdüğü hem Türkiye hem de Brezilya basınına yansımış, burada üç yıl boyunca "yatılı dini eğitim" verilen çocuklardan altısının, Şubat 2022'de Türkiye’ye getirilerek Kütahya ve Tarsus’ta bulunan tarikat yurtlarına yerleştirildiği ortaya çıkmıştı.