Şut atmadan kazanamazsın

Ezeli rakiplerinin kayıplarla kapadığı haftada Beşiktaş evinde Yeni Malatyaspor’a 85’ten sonra yediği gollerle 2-0 mağlup olarak 2014 Aralık’ında son bulan 7 maçlık galibiyet serisini egale etme şansını yitirdi ve Sivasspor’un 6 puan gerisine düştü.

Abdullah Avcı, Kasımpaşa karşılaşmasında iki kere geriye düşüp maçı alan on birini korudu. Sergen Yalçın ise, tutucu orta sahası olmadan çıktığı ve 3-1’lik bedel ödediği Sivasspor maçından sonra Robin-Mustafalı bir orta ikiliye ilave olarak stoperde Mina-Hadebe’yi tercih etti.

İlk 25 dakika Sergen Yalçın’ın planladığı gibi geçti. Özellikle Vida ve Roco’nun dikine pas yapmakta zorlanmaları ve konuk ekibin savunmasını fazla geride kurmaması Beşiktaş’ı Burak ve Diaby’nin savunma arkasına kaçıracak erken ve uzun paslara mecbur bıraktı. Bu dönemde Murat ve Sakıp’ın Bifouma ile Jahovic’i ceza sahasına sokacak paslarını kesen Roco fark yarattı.

Devrenin ikinci diliminde Yeni Malatyaspor defansif aksiyon yaptığı bölgeyi kalesine daha da yaklaştırdı. Buna ilaveten Caner’i Burak’ın yanına yanaşırken görmeye başladık. Bu uygulamanın en net tesiri Elneny, Atiba, Ljajic üçlüsünün rakip 18’e yaklaştıktan sonra kullanabilecekleri pas istasyonu sayısının artması oldu. Siyah beyazlıların ikisi Ljajic’ten gelen şutları bu değişimin hemen ardından başladı ama hacim düşük kaldı.

Alanyaspor, Trabzonspor, Başakşehir ve Vida’nın erken atıldığı Gaziantep maçlarından sonra en etkisiz ilk yarı performansını sergileyen Beşiktaş, ikinci devrede Caner’in merkezdeki varlığından daha fazla muzdarip olan taraftı. 60’da Avcı Ljajic’i sağa, Diaby’yi merkeze, Caner’i ise sağa yerleştirdi.

Buna rağmen Beşiktaş Rebocho’nun etkisiz ortalarıyla veya Ljajic’in hayalkırıklığı yaratan son tercihleriyle biten hücumlarının üstüne pek bir şey koyamadı. Çekilen şutların sayısı da beşte takılıp kalınca, Avcı 68’de Umut ile Lens’i Rebocho ile Diaby’nin yerine sahaya sürerek vites artırmaya çalıştı. Böylece Sergen’in aynı dakikada oyuna sürdüğü Bifouma’nın koşuları için müsait bir ortam oluştu.

Kongolu kanat 87’de, yalnızca 2 dakika önce oyuna dahil olan Güven’i ekarte edip sol ayağıyla müthiş bir vuruşla uzak direkten Karius’u avladı. 90 artıda ise Güven bu sefer Roco’nun kademesine girmek isterken Bifouma’yı 18 içinde indirdi ve fark ikiye çıktı.

İkinci yarının en net, belki de tek fırsatını 82’de Gökhan’ın altı pasa gönderdiği topla yakalayan ve Elneny’nin auta vurmasıyla harcayan Beşiktaş ceza sahası girişlerinin çok azından şut çıkarabildiği bir maçı daha geride bıraktı.

Burak Yılmaz’ın sadece bir şut atabilmesi, Atiba’nın hala takımın ileri geri dinamizminin birinci dişlisi olması ve ceza sahası girişlerinin çok azının pozisyona dönüşmesi ileriye tesir edecek ciddi sorunların belirtileri gibi duruyor. Endişe veren bir diğer durum ise Caner ve Burak üzerinden tezahür eden disiplinsizlik ve başına buyrukluklar.