Halk düşmanları yine sahneye çıktı. İstiklal Caddesi’ne bırakılan bomba, caddenin en kalabalık olduğu anlarda patladı. İlk açıklamalara göre 6 kişi hayatını kaybederken 80’in üzerinde yurttaş yaralandı. Saldırıya her kesimden tepki yağdı. Karanlık güçlerin yeniden iş başında olduğu vurgulanan açıklamalarda, 7 Haziran ile 1 Kasım arası kanlı süreç hatırlatılarak “Ülkenin kaosa sürüklenmesine izin vermeyeceğiz. Üzerimize çöken karanlığı birlikte aydınlatacağız” denildi.

Taksim’i kana buladılar
Patlamanın ardından İstiklal Caddesi giriş ve çıkışlara kapatıldı, yoğun güvenlik önemleri alındı. (Fotoğraflar: İHA ve DHA)

Haber Merkezi

İstanbul Taksim'deki İstiklal Caddesi kana bulandı. Valiliğin açıklamasına göre saat 16.20'de patlamanın meydana geldiği kalabalık caddeye çok sayıda ambulans sevk edildi. Patlamaya ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4’ü olay yerinde, 2’si hastanede olmak üzere en az 6 kişinin yaşamını yitirdiğini, ikisi ağır 81 kişinin ise yaralandığını bildirdi. Erdoğan, "Burada bir terör kokusu var. Bir kadının bu olayda rol oynadığı şüphesi var. İncelemeler devam ediyor" dedi. Polis ekipleri bölgeyi yaya trafiğine kapatırken İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Adalet Bakanı Bozdağ, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, İstiklal Caddesi'ndeki patlamayla ilgili sekiz savcı ve iki başsavcıvekili görevlendirildiğini açıkladı.

Ayrıca İstanbul Sulh Ceza Hakimliği tarafından patlama olayı ile ilgili görsel ve işitsel tüm haber ve sosyal paylaşım sitelerine yönelik yayın yasağı kararı verildi. Radyo Televizyon Üst Kurulu’ndan (RTÜK) yapılan açıklamada ise, “İstanbul'daki patlamaya ilişkin yayın yasağı getirilmiştir. Tüm medya kuruluşlarımızın dikkatine önemle sunulur” denildi. Kurumun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "İstanbul’daki patlamaya ilişkin yayın yasağı getirilmiştir. Tüm medya kuruluşlarımızın dikkatine önemle sunulur" denildi. İstanbul Başsavcılığı, İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlamayla ilgili sosyal medyadan yapılan "olumsuz paylaşımlara" ilişkin soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Öte yandan patlamanın güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı. DHA'nın aktardığına göre görüntülerde saat 16.13'te bir kadın olduğu değerlendirilen bir kişi gelerek banka çanta bırakıyor. Şüpheli kişi, çantayı koyduktan sonra uzaklaşıyor. Çanta bir süre bankta sahipsiz kalıyor. Bir kaç dakika sonra ise patlama oluyor. Patlamanın şüphelisi olarak bu kadın gösteriliyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise "Türkiye güvenli bir ülkedir" dedi.

taksim-i-kana-buladilar-1087488-1.

SİYASİLERDEN KINAMA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, patlamaya ilişkin, "Biz bu ülkede barış içinde yaşamak istiyoruz. Görüşlerimiz farklı olabilir, ne olursak olalım bu ülkede bayrağımızın altında, vatanımızda özgürce yaşamak istiyoruz. Her türlü teröre karşı gönül birliği yapmak zorundayız. Her türlü teröre karşı ortak ses çıkarmak zorundayız ve terörü lanetlemek zorundayız. Terör nereden, kimden gelirse gelsin, kaynağı ne olursa olsun teröre karşı bu ülkede yaşayan 85 milyonun aynı şeyi seslendirmesi lazım. Terörü, terörü yapanları, onlara destek verenleri lanetlemesi lazım. Bunu yaptığımız zaman gönül birliğimiz olur, kucaklaşmamız daha güzel olur" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Yüce Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Başımız sağ olsun…" dedi. İYİ Parti heyeti daha sonra hastanede yaralıları ziyaret etti.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Başımız Sağ Olsun. İstanbul İstiklal Caddesi'nde yaşanan patlamada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyorum. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum, yaralılarımıza acil şifa diliyorum. Çok üzgünüm. Can kaybının artmamasını umut ediyorum" dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise “İstiklal Caddesi’nde bir patlama meydana geldiğini ve can kayıplarının olduğunu üzüntüyle öğrendim. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum” mesajını paylaştı.

TRAVMALARA GEÇİT YOK

Türkiye Komünist Partisi'nden yapılan açıklamada ise "İstiklalin göbeğinde şiddetli bir patlama oldu. Yaralılar olduğu söyleniyor. Alandan edindiğimiz bilgileri kamuoyuyla paylaşacağız" denildi.

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, sosyal medyadan yaptığı açıklamada "7 Haziran-1 Kasım 2015’teki toplu katliamlara, travmalara bir kez daha geçit yok" dedi. Akdeniz, şunları kaydetti: "Halka yönelik saldırılar nereden gelirse gelsin insanlık suçudur. Taksim’deki patlamayı kınıyor, lanetliyoruz. 7 Haziran-1 Kasım 2015’teki toplu katliamlara, travmalara bir kez daha geçit yok. Ülkenin karanlık tünelden çıkması için emek ve demokrasi güçleri kenetlenmelidir."

HDP MYK'den yapılan açıklamada "Bugün İstanbul İstiklal caddesinde yaşanan ve şimdiye kadar 6 yurttaşımızın hayatını kaybetmesine 53 kişinin de yaralanmasına neden olan patlamadan dolayı derin acı ve üzüntü duyuyoruz. Üzüntümüz ve acımız büyük, hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar, halkımıza başsağlığı diliyoruz." denildi.

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da "Kim hangi amaçla ya da gerekçeyle yapmış olursa olsun, sivilleri hedef alan her saldırı hukuken, ahlaken ve vicdanen terördür. Asla kabul etmiyoruz" dedi.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlamada hayatını kaybeden yurttaşlarımız için çok üzgünüm. Yakınlarına baş sağlığı, yaralılara ise acil şifalar diliyorum. Güzel ülkemizde bir an önce barış içinde, huzurlu ve güvenli yaşayacağımız günlere kavuşmayı umuyorum." ifadelerini kullandı.

Halkevleri'nden yapılan açıklamada ise "İstiklal Caddesi’nde sivil halka yönelik geçekleştirilen bombalı saldırı insanlık suçudur. AKP'nin şiddetten siyasi kazanç sağlama planlarına göz yummayacağız. Halka yönelik bu saldırıyı lanetliyor, ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz" denildi.

***

KAOSA İZİN VERMEYECEĞİZ

Yaşanan patlamaya ilişkin SOL Parti’den yapılan açıklamada “İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen halk düşmanı terör saldırısını kim yapmış olursa olsun lanetliyoruz!” denildi.

Bu saldırının herkesin aklına 7 Haziran sonrasındaki kanlı katliam dönemini getirdiği hatırlatılan açıklamada, “Bugün ülkemizin aydınlık geleceğine inanan; ezilenlerden, gençlerden, Alevisi Sunnisi, Türkü Kürdüyle tüm emekçilerden yana olan herkes için bir kez daha düşünme günüdür! Gün, türlü hesaplarla ve pazarlıklarla cennetten kendine yer ayırma değil her an daha büyük bir karanlıkla halkın üzerine çöken cehennemin kapılarını kapatma günüdür!” ifadeleri yer aldı. Açıklamanın devamında şöyle denildi: “SOL Parti tüm gücüyle ezilen halkın birliği ve dayanışması için mücadele edecek halka yönelen her saldırının, ülkemizi kaosa sürükleme gayretlerinin karşısında kararlılıkla duracaktır! Bu saldırıda hayatını kaybeden insanlarımızın yakınlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz!”

***

SOSYAL MEDYAYA ERİŞİM YAVAŞLATILDI

Küresel internet erişimini takip eden Netblocks oluşumu, Beyoğlu’nda gerçekleşen patlamanın ve ilan edilen yayın yasağının ardından Türkiye’de Instagram, YouTube, Facebook ve Twitter’a erişimin yavaşlatıldığını ya da bazı internet sağlayıcılar tarafından tamamen durdurulduğunu aktardı. Netblock’un yaptığı açıklamada, "Canlı ağ verileri, İstanbul’da Taksim’de meydana gelen ölümcül patlamanın ardından sosyal medya platformları Twitter, Instagram, YouTube ve Facebook’un Türkiye’de kısıtlandığını gösteriyor. Yetkililer olayın ardından yayın yasağı koydu" denildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), patlama sonrası ortaya çıkan görüntülere ilişkin sosyal medya platformlarında bant daraltma uygulaması yapıldığını duyurdu. Duruma tepki gösteren Siber Hatlar Uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz "Sosyal medya platformlarına yönelik uygulanan keyfi bant daraltma uygulamaları halkın ifade özgürlüğü ve bilgi edinme haklarına ağır bir müdahaledir. Bu tip uygulamalara derhal son verilmelidir. Sadece Twitter için değil diğer platform ve servisler için de bu durum geçerli. VPN kullanmadan bu servislere ulaşmak şu anda mümkün değil. Tüm dünya Türkiye’de olup biteni takip ederken, Türkiye’de ve VPN’siz iseniz karanlıktasınız şu anda" ifadelerini kullandı.

taksim-i-kana-buladilar-1087489-1.

***

İBB BAŞKANI İMAMOĞLU İNCELEMELERDE BULUNDU

İBB Başkanı İmamoğlu, patlamanın yaşandığı yerde incelemelerde bulundu, “Farklı ihtimaller üzerinde çalışmalar sürüyor” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beyoğlu’nda meydana gelen patlamanın yaşandığı bölgede incelemelerde bulundu.İstiklal Caddesi’nde patlamanın yaşandığı yerdeki incelemenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan İmamoğlu, süreci emniyet ve sağlık birimlerinin yürüttüğüne işaret etti. İmamoğlu, şunları kaydetti:

"İstanbul’umuza geçmiş olsun. Başımız sağ olsun. Takdir edersiniz ki şu anda süreci emniyet birimlerimiz ve tabii sağlık birimlerimiz yürütmekte. Biz de içeride olay yeri incelemenin yapıldığı bölümde süreci uzaktan takip ettik. Ne yazık ki az önce İstanbul Valimizin açıkladığı üzere kayıplarımız var, yaralılarımız var. Muhtelif hastanelerde takibi yapılıyor. Farklı ihtimaller üzerinde çalışmalar sürüyor. Ama bütün bunların açıklama konusundaki yetkilisi, mercii emniyet birimlerinin raporuna göre yapılacaktır. Biz de süreci buradan takip ediyoruz. Milletvekillerimizle birlikte olay yerine gittik. Süreci takip ediyoruz. Bu yarayı sarmak tabii ki hepimizin sorumluluğu, hep birlikte bu zor anları aşarız." diyen İmamoğlu, şöyle devam etti: "İstanbulluların bu anlamda gönlü ferah olsun. Hep birlikte aşarız. Birlikte hareket etmeliyiz ve birlikte süreci yönetmeliyiz, çözmeliyiz. Bu manada devletimizin hangi kurumu olursa olsun hep birlikte sürece dair sorumluluğu alacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın."

taksim-i-kana-buladilar-1087490-1.

***

TROLLER İBB’Yİ HEDEF ALDI

AKP’li trol hesaplardan yapılan paylaşımlarda cadde üzerinde beton saksılar ve banklar bulunduran İBB hedef tahtasına kondu. İBB’nin bu konuda defalarca uyarıldığını iddia eden trol hesaplar, İBB’yi ve Ekrem İmamoğlu’nu sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla hedef gösterdi.

***

DÜNYADAN TEPKİ YAĞDI

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, İstiklal Caddesi’nde en az altı kişinin öldüğü, 81 kişinin yaralandığı patlamanın ardından taziye açıklaması yaptı. Büyükelçiliğin Twitter hesabından İngilizce ve Türkçe olarak yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "ABD’nin Türkiye’deki Diplomatik Misyonu olarak, bugün öğleden sonra İstanbul’da meydana gelen patlamadan derin bir üzüntü duymaktayız. Hayatını kaybedenlerin ailelerine en içten taziyelerimizi sunar, yaralılara acil şifalar dileriz."

Fransa İstanbul Başkonsolosluğu, İstiklal Caddesi’ndeki patlamanın ardından ‘acil kodu’yla sosyal medya üzerinden paylaşımda bulundu. Paylaşımda, "Fransa İstanbul Başkonsolosluğu, İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen patlamanın ardından Twitter’da Fransız vatandaşları için paylaşımda bulundu. Paylaşılan notta "Her ne pahasına olursa olsun bu bölgeden ve evinizden herhangi bir çıkıştan kaçının. Mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarının kullanılmasından kaçınılmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev açıklamasında "İstanbul’un merkezinde meydana gelen patlamanın haberi bizi derinden sarsmıştır. Yaşanan trajediyle ilgili olarak size, kurbanların ailelerine ve yakınlarına kendi adıma ve Azerbaycan halkı adına kardeş Türkiye halkına en derin taziyelerimi sunuyor, yaralılara şifa diliyorum" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Twitter’da Türkçe olarak paylaştığı mesajda, "İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamada çok sayıda can kaybı ve yaralı olduğu haberini derin üzüntüyle öğrendim. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerimi sunuyorum ve yaralananlara acil şifalar diliyorum. Dost Türk halkının acısı bizim acımızdır." ifadelerini kullandı.

AB Türkiye Delegasyonu adına Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut tarafından yapılan açıklamada da, "İstanbul İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlama bizi derinden üzdü. Patlamada hayatını kaybedenlerin ailelerine en derin taziyelerimizi sunar, yaralılara acil şifalar dileriz. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz, Başın sağolsun Türkiye" ifadeleri yer aldı.

***

5 AYLIK KANLI SÜRECİ HATIRLATTI

Ülke tarihinin en kritik seçimlerine 30 hafta kalırken Taksim’de yaşanan patlama akıllara bir kez daha ülke tarihinin en kanlı ve karanlık dönemlerinden biri olan 7 Haziran ile 1 Kasım 2015 arası yaşananları getirdi. 7 Haziran seçimlerinde tek başına iktidar olamayan AKP, tekrar seçime gitti ve 1 Kasım seçimleri yapıldı. Bu süreçte 22 Temmuz 2015’de yaşanan Ceylanpınar saldırısı Çözüm Süreci’ni bitirdi. 7 Haziran 2015 seçimlerinin hemen öncesinde de 5 Haziran’da HDP’nin Diyarbakır mitinginde bomba patlamıştı. AKP’nin tek başına iktidar olamamasıyla başlayan süreçte yani 7 Haziran’dan 1 Kasım’a kadar uzanan 5 aylık süreçte iki bombalı eylem, sınır ötesi operasyon, Türkiye genelinde gözaltı ve tutuklamalar, Doğu ve Güneydoğu kentlerinde sokağa çıkma yasakları, asker, polis ve sivil ölümleri yaşandı. İki seçim arasında yaşananlar sandıkta durumun değişmesine neden oldu. 1 Kasım seçimlerinde yüzde 49 oy alan AKP tekrar iktidar oldu. 7 Haziran’dan 1 Kasım’a kadar olan süreçte ise şunlar yaşandı:

taksim-i-kana-buladilar-1087484-1.