İstiklal Caddesi'ndeki saldırıda bombayı koyduğu belirlenen Ahlam Albashir'in kendisinden gül satın aldığını söyleyen çiçekçi, Albashir'in kendisiyle hem Arapça hem de İngilizce konuştuğunu kaydetti. Polisin Taksim Meydanı'ndaki çiçekçinin ifadesini de aldığını öğrenildi.

Taksim saldırısı | Ahlam Albashir’e gül satan çiçekçi: Hem Arapça hem İngilizce konuştu

İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi'nde, 13 Kasım'da düzenlenen bombalı saldırıda bombayı bıraktığı tespit edilen Ahlam Albashir'in elindeki güllerden birini kendisinden aldığını kaydeden çiçekçi, "Hem Arapça hem İngilizce konuştu. Bana 50 lira verdi. Kendisine 10 lira para üstü verecektim ama kabul etmedi. Sonra Arapça konuştu benimle, 'Halas' dedi" ifadelerini kullandı.

Caddeye bombayı bıraktığı belirtilen Albashir'in kaçtığı sırada elinde bulunan güller dikkat çekmişti. Albashir'in elindeki güllerden birini oturduğu bankta yanına gelen çiçekçi kadından aldığı belirtildi. Diğer gülü ise Taksim Meydanı'nda bulunan çiçekçinin sattığı öne sürüldü.

"BURAYA HER ÇEŞİT İNSAN GELİR"

Polisin ifadesine başvurduğu çiçekçi Eyüp Kızılaev, "Saat 15.00-15.30 arası civarındaydı. Arkadaşımla birlikte içeride oturuyordum. Önce gelip çiçeğe baktı. 'How much' dedi. Benden çiçeği istedi, ona bir tane gül verdim bana 50 lira verdi. Kendisine 10 lira para üstü verecektim ama kabul etmedi. Sonra Arapça konuştu benimle, gerek yok anlamında 'Halas' dedi. Gülü aldı gitti. Burası turistik bir yer olduğu için normalde buraya çeşit çeşit insan gelir. O gözle baktığımız için farklı bir şey göremedik. Sonuçta alnında yazmıyor. Bu şekilde yanımıza kadar sokuluyorlar aslında bizim de can güvenliğimiz yok" dedi.

Kızılaev, Albashir'in Arapça ve İngilizce konuştuğunu ifade ederek, "Kıyafeti normaldi, başı kapalıydı türban takmıştı. Zaten o kadar dikkat etmedik. Zaten bütün kamera kayıtlarında var. Benden sadece bir gül aldı. Hem Arapça hem İngilizce konuştu. Para üstünü almayınca Arapça 'Halas' dedi. Ben o an içeride telefonla uğraşıyordum. Normalde müşteriler geldiği zaman detaylı sorarlardı bu fiyat konusu dışında çok bir şey sormadı" diye konuştu.

Fotoğraf: DHAFotoğraf: DHA

TAKSİM SALDIRISI

13 Kasım günü İstiklal Caddesi'nde saat 16.20'de meydana gelen bombalı saldırıda, 4'ü olay yerinde olmak üzere toplam 6 kişi hayatını kaybetmiş, 81 kişi yaralanmıştı. Saldırıyı gerçekleştirdiği belirlenen Albahsir'in sorgusunda, "PKK/PYD/YPG" tarafından istihbarat elemanı olarak yetiştirildiği ve Afrin'den Türkiye'ye kaçak yollarla girdiğini söylediği aktarılmıştı. Saldırıda kullanılan patlayıcının TNT olduğu bildirilmişti. PKK ise yaptığı açıklamayla saldırıyı üstlenmemişti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yapılan son açıklamaya göre, bombalı saldırıya ilişkin gözaltı sayısı 50'ye yükseldi. Saldırıya ilişkin dün (15 Kasım) yakalanan Ahmed Jarkas'ın, olayın ardından evine götürdüğü Ahlam Albashir'i buradan Yunanistan'a kaçırmayı planladığı belirlendi. Yakalanan Ammar Jarkas'ın ise Ahlam Albashir ile aynı evde kalan firari şüpheli Bilal Hassan'ı Bulgaristan'a kaçırmak üzere Edirne'ye götürdüğü tespit edildi. Öte yandan Albashir ile Hassan'ın, saldırı günü Taksim'e geldikleri arabayla daha önce 3 defa daha Taksim'e gelerek keşif yaptıkları belirlendi. Bilal Hassan gözaltına alınanlar arasında değil ve henüz yakalanamadı.

(DHA)