Galatasaray, 10 kişi kaldığı maçta Erzurumspor'u 2-1 mağlup etmeyi başardı.

Terim, beklerini parlatmalı

Yedişer puanlı iki takımdan Erzurumspor, Galatasaray’ı konuk etti. Emre Kılınç’ın golüyle 20. dakikada geri düşen ev sahibi 44. dakikada Arvidas’ın penaltısıyla skoru eşitledi. Falcao’nun 65’teki yarım volesi üç puanı Galatasaray’a getirdi. Marcao’nun gözünün önünde yaptığı penaltıyı ancak VAR ikazıyla verebilen Arda Kardeşler, Falcao’yu iki kez rakibinin suratına müdahale etmekten ötürü sarı kartla cezalandırdı ve Galatasaray 74. dakikadan itibaren 10 kişi oynadı.

Zaman zaman Marcao’ya değil de Luyindama’ya basmak gibi enteresan tercihler de sergileyen Erzurum ekibinin oyunu hızlandırma girişimlerinin neredeyse tamamı ters tepti. Bunun bir sebebi takıma liderlik etmesi gereken Obertan’ın salt ağırlık olmasıydı. Diğer ve daha önemli sebebi ise, Galatasaray’ın eksik kaldıktan sonra dahi kaptığı topları rakibin iki bloğu arasındaki Belhanda’ya ulaştırma hızıydı. Tıpkı 20. dakikada gelen golde olduğu gibi. Emre Kılınç’ı kanada yazıldığında dahi merkez koşuları atan bir kanat kullanmak yerine, sezonun başındaki gibi 8 numara olarak değerlendirmek Belhanda’nın yarattığı zenginliği artırabilir.

Sezonun ilk dört maçının çift farklı kazanılmasındaki bir numaralı etken hem dinamik hem yetenekli oyunculardan kurulu orta üçlüydü. Taylan’ın bu süreçte parlamasına sebep olan önündeki ikilinin çift yönlülüğüydü; Etebo veya Ömer’in olduğu merkezlerde bu özelliği göremiyoruz. Burada Kılınç - Belhanda’yı sabitlemek uğruna çifter kanatlı dizilişlerden zaman zaman vazgeçilmesi gerekebilir. Arda ve Babel gibi kanatlarda tıkaç vazifesi yapan ağır hücumcular, merkezde pas alıcı ve atıcı olarak fayda sağlayabilirler. Tıpkı ikinci goldeki gibi.

Üç stoperli olmasa da, kanatları beklere teslim eden bir plan Omar’ın da oyuna daha fazla dahil olmasını sağlayacaktır. Geç biten sezonundan sonra hazırlığı eksik kaldığı için iyi başlayamamıştı. Onun gibi toparlaması beklenen Luyindama Erzurum karşısında Marcao’nun berbat performansını telafi edebilecek kadar hazır göründü. Falcao da 3 puanı getiren yarım voleyi çekecek fiziksel düzeye geldiyse, artık Omar da kendisinden beklenen ve 35. Dakikada örneğini gördüğümüz bindirmeleri düzenli olarak yapabilmeli.

Bunu sağlayacak olan bir etken fiziksel yeterlilik ise diğeri de takımın oyun planı. İki kanat da içeri girmişken dahi Saracchi ve Omar gibi beklerin savunma arkası koşuyla top istemediği Galatasaray hücumları izlemek çok garip. Hakimi, Alexander Arnold, Reguilon gibi ligine göre “bug” düzeyinde olan beklerden istifade etmek için teknik direktörleri onlara özel sistemler inşa ediyor. Fenerbahçe maçından beri elindeki kadronun vaat ettiğinin altında bir performans almakta olduğu ortada olan Fatih Terim, beklerinin farkını ortaya koymasını sağlayacak formülü bulmak zorunda. Keşke transfer döneminde üçlü sistemlere uygun bir stoper edinilseydi...