Polonya'ya geçmek üzere Belarus'a sığınmacı taşımakla suçlanan THY, Belarus'a uçuşlarda diplomatik pasaport veya oturum izni bulunanlar dışında Irak, Suriye, Yemen vatandaşlarını kabul etmeyeceğini açıkladı.

THY, Belarus’a Irak, Yemen ve Suriyelileri taşımayacak!

Polonya ile Belarus sınırında yaşanan göçmen krizi devam ederken suçlamaların odağındaki Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) bir dizi önlem üzerinde anlaştı. Buna göre Türkiye'den Belarus’a yapılacak uçuşlara Irak, Yemen ve Suriye vatandaşlarının bugünden itibaren alınmayacağı duyuruldu. Anlaşmayı Belarus Ulusal Havayolu Belavia bir açıklamayla duyurdu. Talebin Ankara’dan geldiği belirtildi.

Türkiye, Belarus'a giden göçmen sayısının azaltılması için daha sıkı kontrol mekanizması kurma sözü verdi.

Ankara’nın AB'nin baskısıyla önlem alacağı haberlerinin ardından Avrupa Birliği ile Türkiye arasında varılan anlaşmaya göre, Polonya sınırında yığılan ve AB ülkelerine gitmek isteyen göçmen baskısının azaltılması için Türkiye, Belarus uçuşlarında Irak, Yemen ve Suriye’lileri bilet satışına son verecek.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün Twitter hesabından yapılan paylaşımda da, “Avrupa Birliği ve Belarus arasında yaşanan yasadışı sınır geçişleri sorununa bağlı olarak Ülkemiz havaalanlarından Belarus'a seyahat etmek isteyen Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarına bilet satışı yapılmaması ve uçağa alınmamaları kararlaştırılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Fransız Ouest-France'da yer alan haberde ayrıca THY’nin Ortadoğu ağlarının da Belarus Ulusal Havayolu Belavia tarafından kendi vatandaşları için kullanmasının önüne geçeceği belirtildi.

GÖÇMEN AKININI DURDURMA ARAYIŞI

Avrupa Birliği, Polonya sınırında yaşanan göçmen krizinin daha ileri boyuta taşınmaması için özellikle Irak'tan Belarus'a yapılan uçuşlara yönelik önlem almaya çalışıyor. Türkiye ile yapılan son anlaşma ile de göçmenlerin Belarus'a gitmelerinin önüne geçilmeye çalışılıyor.

HAVAYOLU ŞİRKETLERİNE YAPTIRIM

Avrupa Birliği, Polonya sınırından geçmeye çalışan göçmenleri Belarus'a getiren havayolu şirketlerini kara listeye almaya ve Minsk yönetimine karşı alınacak yaptırımları Amerika Birleşik Devletleri ile koordine etmeye hazırlandığını açıklamıştı.

KRİZ ÇÖZÜLEMİYOR

Belarus'tan Polonya'ya geçmek isteyen binlerce göçmenin sınırdaki bekleyişi devam ederken kriz de derinleşiyor. Çoğunluğu Irak, Suriye ve Afganistan'dan giden göçmenler sınır hattında günlerdir insanlık dışı muamelelere maruz kalırken Polonya, AB ve ABD Belarus ve Rusya’yı, her iki ülke de Varşova ve Batı’lı ülkeleri suçluyor.