TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, bir aydır vekil olmasına karşın tutukluluğunun devam etmesiyle ilgili Silivri’deki Marmara Cezaevi’nden “Hukukun gereği, demokrasinin zorunluluğu bir an önce yerine getirilmelidir” diye seslendi.

TİP Milletvekili Can Atalay: Hukukun gereği bir an önce yerine getirilmelidir

Gezi Parkı davası nedeniyle 25 Nisan 2022’den bu yana tutuklu bulunan Avukat Can Atalay, 14 Mayıs’ta yapılan seçimlerde Hatay’da TİP listesinden girdiği seçimlerde, 76 bin oy alarak milletvekili oldu ancak Atalay henüz tahliye edilmedi.

Medyascope'tan Gamze Elvan'ın sorularını yanıtlayan Can Atalay, meslektaşlarının da hâlâ cezaevinde tutulmasını Anayasa’nın 83’üncü maddesine aykırı bulduğuna dikkat çekti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un tutukluluğun devamıyla ilgili yaklaşımını da eleştirerek Tunç’un “Gezi davası anayasal düzenle alakalı bir konu. Anayasa’nın 14. maddesindeki dokunulmazlık kapsamı dışında olan dosyalardan” sözlerini değerlendirdi.

Atalay, açıklamasında şunları kaydetti:

“Öncelikle dayanışma gösteren, demokrasinin ve hukukun yanında duran, söz söyleyen, açıklama yapan herkese çok teşekkür ederim. Ancak, ipe un serilmesine izin verilmemelidir. Hukukun gereği, demokrasinin zorunluluğu bir an önce yerine getirilmelidir. Anayasal gereklilikle ilgili teknik ayrıntılarla okuyucuyu yormayacağım. Merak edenler hocam Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nun ayrıntılı açıklamasına ve DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu’nun hukuki durumu çok güzel özetleyen beyanına bakabilirler. 

"TÜM HUKUKÇULAR İÇİN KULAKLARINA İNANILAMAYAN BİR AÇIKLAMA"

Adalet Bakanı’nın açıklamasıysa tüm hukukçular için kulaklarına inanılamayan bir an olmuştur. Adalet Bakanı ya hukuki durumu bilmiyor yahut kamuoyunu yanıltmaya çalışıyor. İkisi de çok vahim ihtimallerdir. Üçüncü ihtimal ise yüksel yargıyı olmayacak işleri oldurtmaya çalıştığıdır ki bu en vahimi… Demokrasi bir bütündür, bölünemez. Millet iradesi bölünemez. Bir an önce hukukun gereği yerine getirilmelidir.”

“BU DÖNEMİ DE AŞACAĞIZ”

Atalay, seçimlerin ardından TBMM’de oluşan tabloyu da değerlendirdi. “İktidar kanadı kan kaybetse de seçimden 323 vekille çıktı. Millet İttifakı’nın çıkardığı vekil sayısı 212’de kaldı, CHP listesinden Meclis’e giren vekiller adreslerine geri döndü. Emek ve Özgürlük İttifakı’ndaki hoşnutsuzluk da ortadayken, TBMM’den bu dönemde beklentiniz nedir?” sorusuna, “İstanbul’da ve Hatay’da bize oy verenler ve vermeyenler bizi çok zor bir görev için TBMM’ye görevlendirdiler. Bu iradenin layığı olmak için gereğini yapacağız. Türkiye hangi dönemleri aştı… Bu dönemi de aşacağız” cevabını verdi.