Titanik filminin yönetmeni James Cameron, Atlas Okyanusu'ndaki enkaza turistik amaçla sefer yaparken içindeki 5 kişiyle kaybolan ve daha sonra patladığı açıklanan Titan isimli denizaltına ilişkin açıklama yaptı.

Titanik filminin yönetmeni James Cameron'dan 'denizaltı' açıklaması

1912 yılında buz dağına çarparak batan Titanik gemisinin enkazına dalış yapan 5 kişi, Titan denizaltısının "katastrofik" şekilde patlaması sonucu hayatını kaybetti.

Denizaltının patlamasına ilişkin açıklama yapan ve daha önce Titanik’e 33 kez dalış yapan yönetmen James Cameron, denizaltının sahibi OceanGate firmasının daha önce uyarıldığını söyledi.

BBC’ye felaketi günler öncesinden tahmin ettiğini anlatan Cameron, Titan kaybolduğunda bir gemide olduğunu, o yüzden haberi bir gün sonra aldığını söyledi.

Denizaltının hem navigasyonunun hem de iletişiminin aynı anda kaybolmasından bir felaketin gerçekleştiğini tahmin ettiğini söyleyen Cameron şu ifadeleri kullandı:

“Kemiklerime kadar ne olduğunu hissettim. Denizaltının elektronik ve iletişim sisteminin aynı anda gitmesi, radyo vericisinin yanıtsız kalması… Denizaltının başına gelenleri anladım.
Hemen denizaltı topluluğundan bağlantılarıma eriştim ve bir saat içinde şu bilgilere ulaştım. İniştelerdi. 3.500 metredeyken 3.800 metreye doğru gidiyorlardı”

İletişimlerinin ve navigasyonlarının aynı anda ortadan kaybolduğunu öğrendiğini anlatan Cameron, “Eğer yıkıcı bir olay olmadıysa ikisini de aynı anda kaybetmezsiniz, enerjisi yüksek bir felaket olmalı. Aklıma ilk gelen bir içe doğru patlama olduğuydu” diye konuştu.

Cameron, “Denizaltının en son bilinen derinlik ve pozisyonunda bulunacağını biliyordum, öyle de oldu” dedi.

***

NE OLMUŞTU?

Buz dağına çarparak batan ve 1514 kişinin ölümüne neden olan Titanik'in enkazını göstermek için turistik amaçla kullanılan denizaltı araçlarından biri, 19 Haziran'da Atlas Okyanusu'nda kaybolmuştu.

Kaybolan denizaltıda 58 yaşındaki İngiliz milyarder ve kaşif Hamish Harding, 77 yaşındaki Fransız kaşif Paul-Henry Nargeolet, OceanGate Expeditions'ın CEO'su ve kurucusu Stockton Rush, 48 yaşındaki Pakistan doğumlu İngiliz işadamı Shahzada Dawood ve 19 yaşındaki oğlu Suleman’ın olduğu açıklanmıştı.

Uzun süren arama çalışmaşlarının ardından dün, Kuzey Atlantik'te kaybolan ve Titanik enkazını görmek için yola çıkan Titan denizaltısındaki beş kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

aBD Sahil Güvenlik yetkilileri, Titan'dakilerin denizaltıdaki basınç kaybından kaynaklanan içe doğru bir patlama sonucu hayatını kaybettiklerini duyurmuştu.

Yetkililer, bulunan denizaltı parçalarının, "feci bir patlama" sonucu ortaya çıktığını belirtmiş ve kazanın Titanik enkazının uç tarafından 478 metre uzakta gerçekleştiği vurgulanmıştı.