TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Çeşme Projesi’ne tepki göstermek için basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklamada, “Bütünüyle rant amacı taşıyan Çeşme Projesi’ne geçit vermeyeceğiz” denildi.

TMMOB: Çeşme Projesi’ne geçit vermeyeceğiz

BİRGÜN EGE 

İzmir’in ‘Kanal İstanbul’u olarak tanımlanan ve kenti felakete sürükleyecek Çeşme Turizm Projesi’ne karşı TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) İzmir İl Koordinasyon Kurulu basın açıklaması gerçekleştirdi. İzmir Mimarlık Merkezi’nde gerçekleşen açıklamaya yaşam savunucuları da destek verdi. 

Basın açıklamasını okuyan Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Yönetici Yusuf Ekici, “İktidarın kentlerimize, yaşam alanlarımıza yönelik kar hırsı, rant baskısı bugünlerde tekrar dile getirilmektedir. Bizler bilimden, kamudan, doğadan yana bakan, toplum yararına mücadelesinden vazgeçmeyen meslek odaları olarak bir kez daha paylaşıyoruz. Çeşme Projesi ile ilgili olarak dün neredeysek, bugün de oradayız. Kentimizi, Yarımadayı, kamuya ait alanları ranta teslim edecek, halkın girişini engelleyecek, belli bir kesimin zenginleşmesi için önümüze konulan ‘turizm projesi ve kalkınma’ adı altında rant projesine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu. 

ORTAK MÜCADELEYE DAVET EDİYORUZ

Ekici şunları dile getirdi:

“Anayasa’nın 135. maddesinde TMMOB’a tanımlanan yetki ve görevler kapsamında halkımızın geleceğini tehlikeye atacak hiçbir kent suçuna karşı sessiz kalmayacak, toplumun ve doğanın ortak yararı için mücadelemize inatla devam edeceğiz. Kamuoyu tarafından da bilindiği üzere meslek odalarımız, kamuyu ilgilendiren her uygulamayı bilimsel ve hukuki yönden inceleyerek, uygulayıcısı kim olursa olsun, kamu yararına hizmet etmeyen uygulamalara itiraz etmiş ve davalar açmıştır; açmaya devam edecektir.  Yaşanabilir kentler için; yaşamın bugünü ve geleceği için, yaşamına sahip çıkan, emekten ve doğadan yana tüm kurum ve kuruluşları akıl dışı girişimlere karşı ortak mücadeleye davet ediyoruz. Bütünüyle rant amacı taşıyan Çeşme Projesi’ne geçit vermeyeceğiz.” 

PAZARLIK SÖZ KONUSU OLAMAZ 

Seçim öncesi eski İzmir Milletvekilli Hamza Dağ’ın ‘Projeyi revize edeceğiz’ şeklindeki açıklaması hakkında değerlendirme yapan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Aykut Akdemir, “3 tane rapor var. Bir pazarlık söz konusu olamaz. Akıl ve bilime dayalı konuşuyoruz. Bir hukuk mücadelemiz var. Çeşitli iddialar ortaya çıkabiliyor. Bir pazarlığımız söz konusu olamaz. Biz, Çeşme Projesi gibi rant projelerine karşı duracağız. Kıyıları halktan koparılmasına itiraz edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

NE OLMUŞTU? 

Çeşme Projesi, İzmir’in Yarımadası’nı kapsayan Urla ilçesine bağlı Zeytineli köyünden Çeşme’ye bağlı Alaçatı ve Ildır’a uzanan 16 bin hektarlık alanı kapsıyor. Buradaki doğal sit alanları, zeytinlikler dâhil tarım ve mera alanlarının vasfı projeye göre değiştirildi. Proje için Resmi Gazete’de 12 Şubat 2020’de yayınlanan alan belirme kararına karşı; TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Ege Çevre ve Kültür Platformu ve 100 yurttaş dava açarak yürütmeyi durdurma talebinde bulundu.
Danıştay 6. Dairesi’nce atanan bilirkişi heyeti bölgeye giderek, inceleme yaptı. Raporda, projenin ‘kamu yararına uygun olmadığı’ görüşüne varıldı. Danıştay 6. Dairesi ise yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Davacılar ise kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na taşıyarak, sonuca itiraz etti. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından ise itiraz kabul edildi. Kurul geçtiğimiz Kasım ayında yürütmeyi durdurma talebini reddeden kararı kaldırması ve işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Danıştay 6. Dairesi ise Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’nun kararını hiçe sayarak yürütmeyi durdurma kararını reddetti.

Öte yandan projenin yapılacağı Çeşme ve Urla ilçelerinde yer alan doğal sit alanlarının “doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı” ve “doğal sit-sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” olarak düşürülmesine karşı açılan yürütmeyi durdurma davası da sonuçlandı. İzmir 2. İdare Mahkemesi’nde görülen davada, bölgenin bir bölümünde sit derecesinin düşürülmesini durdururken bir bölümün ise yürütmeyi durdurma talebinin reddine karar verdi.