‘Tozkoparant’ izleyiciyle buluştu

Berkay DÜNDAR

İstanbul’un Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan Mahallesi’nde ‘kentsel dönüşüm’ adı altındaki hukuksuzluğa karşı yurttaşların verdiği mücadele “Tozkoparant: Rantsal Dönüşüme Karşı Bir Dayanışma Hikâyesi” isimli belgeselle anlatıldı. Belgeselin gösterimi Erdem Bayazıt Kültür Merkezi’nde yapıldı. Dayanışma TV’nin hazırladığı belgesel gösterimine, Tozkoparan Mahallesi sakinleri, Küba Mahallesi sakinleri, siyasetçiler, dernekler ve medya mensupları katıldı.


Kentsel dönüşüm adı altında, iktidarın bölgedeki rant amacını, mahallelinin verdiği mücadeleyi anlatan belgeselle ilgili Tozkoparan sakinlerinden Adil Yaşam Derneği Başkanı Muhammed Haluk Çavuşoğlu, şöyle konuştu: “Biz Tozkoparan’da zalim bir yönetime karşı geldik” dedi ve ekledi: “Buradaki amacımız bir senedir burada yaşamış olduğumuz sıkıntıları bir belgeselle anlatmaktı çünkü; bazen yazı çok fazla anlam teşkil etmiyor. Yaşadığımızı belgesele döktük. Her şeyi yaşadık orada, yani 18 günlük elektriğin, suyun kesimi... Adalet duygusu mahalleliyi birleştirdi. Erdemli insanların haksızlığa karşı durmak için bir yere bağlı olmasına gerek yoktu ve biz onu yakaladık burada, bu dayanışma gücünü de buradan aldık.”

Belgesel gösterimine katılan SOL Parti PM Üyesi Alper Taş ise Tozkoparan’da verilen mücadelenin yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti: “Kentsel dönüşüm mücadelesi adı altında yoksul emekçi halkın yaşadığı mahalleleri, onların elinden alıp zenginleştirme, soylulaştırma projesine karşı çok önemli bir direniş ve deneyim. Onların paraları var, zorba baskı aygıtları var ama halkın da dayanışması var. Bu dayanışmayı da her alanda büyütmek lazım.”

Tozkoparanlıların avukatı Onur Cingil Tozkoparan’da yapılan uygulamaların depremle mücadele olmadığını belirterek şunları söyledi: “İnsansız dönüşüm olmaz, hukuki güvencesiz dönüşüm olmaz.’ Türkiye’de iki tip insan olduğuna inanıyorum, biri doların yeşilini seven, biri de doğanın yeşilini seven... Biz, doğanın yeşilini sevenler olarak bir mücadele verdik, bu mücadeleye devam edeceğiz.”