CHP'li vekil Fethi Gürer, başta yap-işlet otoyollardaki hızlı geçiş sisteminden (HGS) kaynaklanan cezalar olmak üzere trafik cezalarının büyük ölçüde arttığını söyledi. HGS cezası tebligatlarında büyük artış yaşandığını belirten Gürer, bunların adreslerine ulaştırılmasında kadrolu elemanların yetersiz kaldığı için yasaya aykırı olmasına rağmen taşeron firma çalışanları tarafından zorla dağıtıldığını ifade etti.

Trafik cezalarında büyük artış: "Yargıtay kararına rağmen taşeron işçilere tebligat dağıttırılıyor"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, son zamanlarda büyük oranda artış gösteren trafik cezalarına dikkat çekti.

Yap-işlet, HGS cezalarının tebligatında yaşanan sorunlara ilişkin bir belgenin içeriğini basın mensuplarına okuyan Gürer, cezaların arttığını, bunların adreslerine teslim edilmesinde PTT’nin kadrolu elemanlarının yeterli olmaması nedeniyle Yargıtay kararına rağmen, tebligatların taşeron firma elemanlarına zorla yaptırıldığını belirtti.

Otomatik geçiş sisteminde (OGS), sürücünün telefonuna bilgi ulaştırıldığını ve sürücünün daha sonra gidip ödemenin yatırılabilmesi için olanak tanındığını anımsatan Gürer, PTT HGS’de böyle bir sistemin olmamasının büyük mağduriyetler yarattığını anlattı.

"118 LİRALIK CEZA, 1300 LİRA OLUYOR"

Çok sayıda tebligat olması ve bu tebligatları dağıtacak personel konusunda sıkıntı yaşanması nedeniyle yaşanan sorunların önemli boyutlara ulaştığına işaret eden Gürer, “HGS cezasıyla ilgili 2 ay para yatırmayan sürücüye icra takibi başlatılıyor. 118 liralık geçit ücreti 1300 liraya çıkıyor. Vatandaşa yazık değil mi, 2 ay olacağına 6 ay olsun. 6 ay bekle, para yatırmazsa ondan sona icra işlemlerine başla” diyerek tepki gösterdi.

"ASIL FIRSATÇILIK BU"

Gürer, Yargıtay’ın daha önce aldığı karara göre, PTT’de taşeron firma çalışanlarına, 7201 sayılı kanuna göre tebligat yapma görevi verilemeyeceği açıkça belirtilmesine rağmen, artan HGS cezalarının tebligatında taşeron firma çalışanlarının görevlendirilmesinin yasaya aykırı olduğuna dikkat çekti.

Gürer, “Yargıtay kararına rağmen neden taşeron firma çalışanlarına tebligat yaptırıyorsunuz? HGS’de çok ceza kesildi, bunlar icraya düştü. İcraya düşünce para lazım, işte bu fırsatçılıktır” diye konuştu.

"VATANDAŞIN CEBİNDEN ÇIKIYOR"

Ankara-Niğde otoyolunda yolcu geçiş garantisiyle ilgili rakamların açıklanması için Ulaştırma Bakanlığı'na yazılı soru önergesi verdiğini ifade eden Gürer, “Sayın Bakan'ın verdiği yanıta göre Ankara-Hacıkuyu arası günlük 34 bin araç, Hacıkuyu-Alayan 25 bin araç, Alayan-Yeşilgölcük arası günlük 12 bin araç ve Yeşilgölcük-Niğde arası günlük 18 bin araç olarak açıklandı. Bu yolda bugüne kadar kaç araç geç ti? Buradan geçmeyen aracın parasını vatandaşın cebinden çıkarmak için adım başı cezalar yazılıyor. Bu da bir fırsatçılıktır” şeklinde konuştu.

"VATANDAŞ ŞİKAYETÇİ"

Trafik cezalarının arttığını ve neredeyse her kilometre başında kontroller yapıldığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşların keyfi olarak trafik cezası kesildiği yönünde şikayetlerde bulunduğunu anlattı.

Trafik kontrollerinin mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan Gürer, “Can güvenliği açısından da bu denetimler yapılmalı. Ancak vatandaş diyor ki; aynı yolda 3 kez ceza aldım. Elime gelen makbuzlarda hız limiti değerlendirmesinin 3’ü de farklı diyor” ifadelerini kullandı.

"VATANDAŞ İCRA KISKACINDA"

AKP iktidarının, ekonomiyle ilgili sorunlar arttıkça, topu olmayan dış güçler ve olmayan stokçulara attığına vurgu yapan Gürer, “Şayet var ise dış güçler ve stokçularla mücadele önemli. Ancak fırsatçılığa da bakmak lazım. Devlet trafik cezalarıyla ilgili şu anda fırsatçılık yapıyor. Enerjide, doğalgazda dağıtım firmaları ve hızlı geçiş sistemi gibi vatandaştan tahsilat yoluyla alacağı parayı icraya veriyor” diye konuştu.

"BUNUN SORUMLUSU SİYASİ İKTİDARDIR"

Bu olumsuz tablonun sorumluluğunun mevcut iktidarda olduğunu ifade eden Gürer, şunları söyledi.

“O zaman siyasi iktidar önce ülkenin gerçeklerini görecek. Vatandaşın yaşadığı sıkıntıları fark edecek. Bunlarla ilgili yaptırımlarındaki hızını fiyatların artışındaki hız karşısında uygulama biçimi olarak, onlara karşı düzenlemelere gidecek.

Eğer serbest piyasa ekonomisinde aracılık sistemini ortadan kaldırmadıysanız, eğer siz kar marjlarını müdahale edecek bir uygulamayı yaşamdan kaldırdıysanız, eğer siz belediyelerin denetimini tamamını merkeze aldıysanız ülkenin içinde bulunduğu koşullarda yaşanan sorunlar ortadan kalkmaz. Bunlar tamamen kamucu bir anlayışla soruna bakmayan, ekonomide sıkıntı yaratacak uygulamaları sürdüren anlayışın eseridir.”