Adalet Komisyonu Başkanı Jerry Nadler, Trump hakkında azil talebini iki suçlamaya dayandırdıklarını açıkladı: Görevin kötüye kullanımı ve yasamanın engellenmesi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada suçlamalara tepki gösterildi, "İki mesnetsiz azil maddesinin açıklanması, Trump'a değil, Amerikan halkına zarar vermektedir" denildi

Trump'a 'görevi kötüye kullanma' ve 'yasamayı engelleme' suçlaması

ABD Temsilciler Meclisi'nde, Donald Trump'a yönelik başlatılan azil soruşturmasındaki iki suçlama açıklandı. Adalet Komisyonu Başkanı Jerry Nadler'in açıklamasına göre Trump "görevin kötüye kullanımı" ve "yasamanın engellenmesi" ile suçlanıyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ABD Başkanı Donald Trump hakkındaki azil talep kararını yazması talimatına uyan Adalet Komisyonu Başkanı Jerry Nadler bugün kameraların karşısına geçti.

Sputnik Türkiye'nin aktardığı habere göre Nadler, azil talebinin iki suçlamaya dayandırılacağını, bunlardan birinin görevin kötüye kullanılması olduğunu duyurdu.

Adalet Komisyonu Başkanı, Trump'ın Ukrayna'ya baskı yaparak yetkilerini kötüye kullandığını ve kendisini hesap verirliğin üzerinde ilan ettiğini söyledi.

"Hiç kimse, Başkan bile yasaların üzerinde değildir" vurgusu yapan Nadler, ikinci suçlamanın Kongre'nin engellenmesi olduğunu açıkladı.

Demokrat Partili yetkili, vekillerin şimdi harekete geçmesi gerektiğini, çünkü 2020 başkanlık seçimlerinin bütünlüğünün tehlikede olduğunu belirtti.

Adalet Komisyonu, bu iki suçlamayı görüşmek üzere bu hafta toplanacak.

Böylece Trump resmen azil sürecinden geçecek 4. ABD Başkanı olacak. Temsilciler Meclisi'ndeki oylamada hakkında azil kararı çıkarsa, Senato'da yargılanacak 3. ABD Başkanı olacak.

Nadler'in açıklamasına Trump cehpesinden ilk tepkiyi, 2020 başkanlık seçiminin kampanya yöneticisi Brad Parscale verdi.

Azil sürecinin çok kutuplaştırıcı olduğunu ve sadece Demokratların tek kutup olarak Trump'ın azlini istemesine Amerikalıların aklının yatmadığını savunan Parscale, "Demokratlar bu siyasi tiyatroyu sahneliyorlar, çünkü 2020 başkanlık seçimi için incir çekirdeğini dolduran bir adayları yok ve bunun farkındalar" iddiasında bulundu.

BEYAZ SARAY'DAN TEPKİ

Beyaz Saray, Demokratlar'ın ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik açılan azil sürecinin "görevin kötüye kullanılması ve kongrenin işleyişini engellemek" suçlarına dayandırıldığı açıklamasına tepki gösterdi.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Stephanie Grisham, Temsilciler Meclisinin Adalet Komisyonu Başkanı Jarold Nadler ve Meclis Başkanı Demokrat Nancy Pelosi'nin azil maddelerine ilişkin yaptığı basın açıklamasının ardından yazılı bir açıklama yayımladı.

Grisham, "Bugün, Pelosi ve Temsilciler Meclisindeki Demokratlar, Trump göreve başladığı ilk günden bu yana peşinde oldukları sahte bir azil soruşturmasının çıktılarına ilişkin daha önceden kararlaştırdıkları sonuçları açıklayarak, görevi başındaki bir ABD başkanına yönelik mesnetsiz ve partizan bir çabanın içine girdi" değerlendirmesinde bulundu.

Demokratların Trump'a oy veren 63 milyon ABD'linin kararını tersine çevirmeyi istediklerini kaydeden Grisham, "Demokratlar, Trump'ı azletmek konusunda kararlı çünkü seçimlerde onu yenemeyeceklerini biliyorlar" ifadesine yer verdi.

Grisham, "İki mesnetsiz azil maddesinin açıklanması, Trump'a değil, Amerikan halkına zarar vermektedir" görüşünü paylaşarak, Trump'ın hakkındaki suçlamalara Senato'da yanıt vereceğini kaydetti.

Trump ise Pelosi ve Nadler'in açıklamasına Twitter hesabından yaptığı "Cadı avı" nitelendirmesi ile yanıt verdi.

TRUMP'IN AZİL SORUŞTURMASI

ABD Başkanı Donald Trump, 2020'de gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerindeki rakibi Joe Biden’ın oğlunun Ukrayna’daki ticari faaliyetlerini soruşturması için Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’yi zorlamakla suçlanıyor.

Demokrat Partililer tarafından, Trump’ın 400 milyon dolar değerindeki askeri yardımı Ukrayna liderine baskı aracı olarak kullandığı öne sürülüyor. Trump’ın, siyasi menfaatleri için ABD çıkarlarını tehlikeye attığı iddia ediliyor.