Trump hakkındaki azil soruşturmasında halka açık ilk oturum yapıldı

Trump'a yönelik eylül ayında başlayan ve bugüne kadar kapalı oturumlarla yürütülen azil soruşturmasında kamuya açık ilk oturum dün Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesinde yerel saat ile sabah 10.00'da (TSİ 18.00) başladı.

Soruşturmada, Başkan Trump’ın ABD'de gelecek yıl yapılacak seçimlerde avantaj sağlamak için Ukrayna hükümetine baskı yapıp yapmadığı sorusuna yanıt aranıyor. Trump'ın rakibi Joe Biden'a zarar vermek için Ukrayna'da bir doğal gaz şirketinde çalışmış olan oğlu hakkında yolsuzluk soruşturması açılması istediğini, buna karşılık Ukrayna'ya yapılması planlanan 400 milyon dolarlık askeri yardımı baskı aracı olarak kullandığı iddia ediliyor.

Oturumların ilk gününde, ABD'nin 2006-2009 yıllarındaki Kiev Büyükelçisi William Taylor ve Dışişleri yetkilisi George Kent ifade verdi.

KİLİT İSİM İFADE VERDİ

Taylor, oturumda, "Ukraynalılar, ABD'nin güvenlik yardımları konusunda gayet endişeliydi ve (Biden konusunda) bir basın açıklaması yapmaya hazırlandıklarını biliyorum" dedi.

ABD'li diplomat Ekim ayında kapalı kapılar ardında verdiği ifadeyi tekrarlayarak, Trump'ın Biden'a zarar vermek için Kongre tarafından onaylanmasına rağmen Ukrayna'ya askeri yardıma bilerek engel olduğunu dile getirdi. Taylor, "ABD'nin iç siyasetine ilişkin bir kampanyada yardım alabilmek için” askeri yardımı alıkoymasını "çılgınlık” olarak nitelendirdi.

Taylor ifadesinde soruşturmanın odağında yer alan, Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Selenski ile 25 Temmuz'da yaptığı telefon görüşmesi ile bağlantılı yeni bilgiler de aktardı. Taylor, bu görüşmeden bir gün sonra, 26 Temmuz'da Trump'ın ABD'nin Avrupa Birliği'ndeki Daimi Temsilcisi Gordon Sondland'ı arayarak Ukrayna'daki soruşturmalar hakkında sorular sorduğunu anlattı. Taylor, "Çalışanlarım Başkan Trump'ın telefonda Büyükelçi Sondland'a soruşturma hakkında sorular sorduğunu duydu” dedi. Çalışanların aktardığına göre, Büyükelçi Sondland'a Trump'ın Ukrayna hakkında ne düşündüğünü sorduklarında "Başkan Trump'ın Biden'a karşı soruşturma ile daha çok ilgilendiği” yanıtını aldılar.

Kent de Ukrayna'nın 2016'daki Başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarıyla ilgili "Benim bildiğim kadarıyla Ukrayna'nın seçimlere müdahale ettiği iddiaları mesnetsiz" diye konuştu.

Mayıs ayına kadar ABD'nin Kiev Büyükelçiliği görevini yürüten Marie Yovanovitch ise cuma günü düzenlenecek kamuya açık oturumda konu hakkında konuşacak.

TRUMP TEPKİ GÖSTERDİ

Öte yandan Trump ise Twitter hesabından paylaştığı videoda, "Bugün olan şey tarihimizdeki en büyük sahtekarlık. Beni durdurmaya çalışıyorlar çünkü sizin için mücadele ediyorum. Bunun olmasına asla izin vermeyeceğim" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Trump azil soruşturması kapsamındaki ilk kamuya açık ifade sürecini de sert bir dille eleştirdi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Trump, süreci "cadı avı” ve "şaka” olarak nitelendirdi. Dinlenen tanıkların üçüncü kişiler üzerinden bilgiler aktardıklarını belirten Trump, tanıkları dinlemediğini, onun yerine gününü Erdoğan ile geçirdiğini, bunun daha önemli olduğunu söyledi. Trump, tanıkların verdiği bilgilerin de yanlış olduğunu savundu.

AZLEDİLME İHTİMALİ DÜŞÜK

Trump'ın görevinden azledilme ihtimalinin oldukça düşük olduğu belirtiliyor. Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ellerinde bulunduran Demokratlar Trump'ın azledilmesi ile ilgili oylamayı kazansalar bile kesin karar Cumhuriyetçilerin çoğunluktan olduğu Senato'da alınacak. Cumhuriyetçiler ise Trump'a destek veriyor. Başkanın azledilmesi için Senato'nun üçte ikisinin kabul etmesi gerekiyor.

Kaynak: AA, DW Türkçe