Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın koronavirüs salgını sürecinde hiçbir sağlık personelinin istifa talebi kabul edilmeyeceğini açıklamasının ardından Türk Tabipler Birliği’nden açıklama geldi. TTB, “Çalışma koşullarının acilen düzeltilmesi ve sağlık çalışanlarının korunması yetkililerin görevidir. Bizler izin, istifa, emeklilik haklarımızdan vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz!” dedi.

TTB: İzin, istifa ve emeklilik haklarımızdan vazgeçmiyoruz!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık çalışanları ile ilgili yeni düzenlemeleri hazırlanan yeni bir genelge ile 81 ilin valiliğine iletti. Bakanlık tarafından, merkez ve taşra teşkilatında görevli bütün sağlık personelinin, "her ne sebeple olursa olsun" salgın süresince görevinden istifa edemeyeceğini duyurmasının ardından Türk Tabipleri Birliği (TTB) bir açıklama yayımladı.

Salgınının dünyada ve ülkemizde görüldüğü ilk günden itibaren sürecin yönetiminde rol alma talebinde bulunduklarını belirten TTB, “Görmezden gelinen taleplerimize rağmen bizler yine de hem toplum hem de sağlık çalışanlarının sağlığı için 8 aydır uyarıyoruz” dedi.

'SALGIN ÖNÜNE GEÇİLEMEZ BİR HAL ALDI'

Salgına karşı mücadelede, başta TTB olmak üzere tüm meslek örgütlerinin ve toplumun katılımı ile yönetilen bir süreç olması gerektiği, testlerin yaygınlaştırılması ve koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelenmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, “Ekonomik çıkar kaygısıyla, turizm sektörünün canlandırılması, AVM, restaurant, cafe vb. toplu kullanım alanlarında kısıtlamaların kalkması, okulların yeterli tedbir alınmadan açılmasının ve şeffaf olmayan veriler ile salgın yönetilemeye çalışılması neticesinde salgın, önüne geçilemez bir hal almıştır” ifadelerine yer verildi.

“Grip mevsiminin yaklaşıyor olması nedeniyle aylar öncesinden yeterli aşı temin edilmesi gerektiğini defalarca belirttik” denilen açıklamada, “Salgın yönetilememeye devam etti. Bugün dikkate alınmayan uyarılarımız sonrasında ülkemizde salgının boyutu endişe verici bir hal almaya başladı” vurgusu yapıldı.

'TÜKENEN BİR DOKTORDAN NASIL SAĞLIK DAĞITMASINI İSTERSİNİZ?'

Yöneticilerin salgına karşı aranan çözümü sağlık çalışanlarını daha fazla çalıştırmakta bulduğunu belirten TTB, “Tükenmişlik sonrası “artık gücüm kalmadı mesleğimden vazgeçiyorum” deyip çalışamaz hale gelen meslektaşlarımızın istifa, emeklilik hakları gasp edilmeye çalışılıyor” açıklamasını yaptı.

“Tükenen bir sağlık çalışanından nasıl sağlık dağıtmasını beklersiniz” sorusunu soran TTB yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Sağlık çalışanları risk altındayken nitelikli koruyucu ekipman, yeterli sayıda test ve grip aşısı taleplerimizi yerine getirmeyen, buna karşılık olarak hastayken bile çalışmak zorunda bırakan ya da hastalık izni aldığımızda maaşlarımızı kesen, ek ödemeleri hastane yöneticilerinin inisiyatifine bırakarak ya adaletsiz dağıtılmasına ya da hiç dağıtılmamasına sebep olanlar, şimdi ise her çalışanın yasal hakkı olan izin, istifa ve emeklilik hakkımızı gasp etmeye çalışanlar bizi hızla tüketmeye devam ediyor.”

“Sağlık çalışanları olarak hukuksuz uzun çalışma saatlerinde çalıştık, koruyucu malzeme olmamasına rağmen çalıştık, izolasyon süremiz bitmemesine ve meslek hastalığı talebimiz karşılanmamasına rağmen hasta iken çalıştık ailemizden uzak kalarak çalıştık” denilen açıklamada, ek ödeme yapılmamasına rağmen çalıştıklarına değinildi.

Doktorların salgına karşı korunması için aşı dahi temin edilmediğini açıklayan TTB, “Hastalandık, tükendik, öldük, Artık yeter diyoruz!” açıklamasını yaptı.

'SAĞLIK PERSONELİNİN TÜKENMESİNE SEBEP OLDUNUZ'

“Pandemi, hastanelere gerek kalmadan epidemiyolojinin gerekleri doğrultusunda enfeksiyon zinciri birinci basamakta kırılarak pekala kontrol altına alınabilirdi” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Siz hastanelere yığılmalara, sağlık personelinin yorulmasına, tükenmişliğe sürüklenmesine sebep oldunuz. Şimdi yükümüz daha da arttı, sağlıkçıları dönüşümlü çalıştıracak şekilde gerektiğinde izin kullanmalarını teşvik edeceğinize, zorla çalıştırmaya kalkıyorsunuz. Yasaklamalar ile bizi daha fazla tüketiyorsunuz!

Çalışma koşullarının acilen düzeltilmesi ve sağlık çalışanlarının korunması yetkililerinin sorumluluğu ve görevidir. Bizler izin, istifa, emeklilik haklarımızdan vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz! Bunun için Türk Tabipleri Birliği ve sağlık emek örgütleri ile birlikte sağlık çalışanlarının hakları için sonuna kadar mücadele edeceğiz.”