Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Türk Patent ve Marka Kurumu’nda şube müdürü kadrosuna yapılacak atama öncesinde yönetmelik değiştirildi. Yönetmelik değişikliğine tepki gösteren Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası ise yaptığı açıklama ile seçim öncesi atama yapabilme çabasına girildiğini kaydetti.

Kaynak: Haber Merkezi
Türk Patent ve Marka Kurumu’nda ‘seçim öncesi atama' telaşı: Yönetmelik değiştirildi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Türk Patent ve Marka Kurumu’nda şube müdürü kadrosuna yapılacak atama öncesinde yönetmelik değiştirildi. Yapılan değişikliğe KESK’e bağlı Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası tepki gösterdi.

Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası, yönetmelikte yapılan değişikliğin ardından Türk Patent ve Marka Kurumu’na gönderilen yazıda, yapılan değişikliğin personelin kariyer ve liyakat ilkelerine aykırı şekilde yükselmesini sağlayacağını, bu durumun kurum içinde çalışma barışını bozacağı ifade edildi. Sendika, ayrıca Türk Patent ve Marka Kurumu’na gönderdiği yazı ile yönetmelik değişikliğinden vazgeçilmesi yönünde telkinde bulunuldu.

Sendika tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikasının ve Kurum personelinin itirazları hiçbir şekilde dikkate alınmamış, seçim öncesi atama yapabilme çabasına girilmiş, 09 Mart 2023 tarihinde ilana çıkılmış, personel unvanlar arasında tercih yapmaya zorlanmış ve nihayetinde Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ile protokol imzalanarak 30 Nisan 2023 tarihinde sınav gerçekleşmiştir. Kurumda görev yapan ve ‘3 yıl’ şartını düşünerek açılabilecek Şube Müdürü sınavına girme şansını riske atmamak için geçmiş sınavlara girmeyen liyakatli personelin hakkı yönetmeliğin değiştirilmesi ile gasp edilmiş, geçmiş sınavlara girip unvan alan personel ile sınavlara girmeyen personel bir tutulmuştur. Sınavda, unvanlara göre soruların seviyesi belirlenmediği gibi, hukuk fakültesi mezunu avukatlık stajını tamamlayarak ruhsatını almış, serbest avukatlık yapmaya hak kazanmış Kurum personeli ile ortaokul mezunu olarak ‘hizmetli’ kadrosunda görev yapan ve görev yaparken liseyi bitirmesi nedeniyle ‘Memur’ olma şansını yakalayan personele de ortak konulardan aynı sorular sorulmuştur.

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİNDE HANGİ İFADELER YER ALIYOR?

Türk Patent ve Marka Kurumu’nda çalışan personelin görevde yükselme ve unvan değişikliğine ilişkin yönetmelik yer alan “Avukat, sivil savunma uzmanı, APK uzmanı, uzman, mühendis, istatistikçi, mütercim, çözümleyici ve programcı kadrolarında ayrı ayrı ya da birlikte en az üç yıl; şef ve kütüphaneci kadrolarında ayrı ayrı ya da birlikte en az beş yıl; bilgisayar işletmeni, tekniker, memur ve teknisyen kadrolarında ayrı ayrı ya da birlikte en az on yıl hizmeti bulunmak” hükmü değiştirildi.

Buna göre yeni hükümde şu ifadeler yer aldı:

“Avukat, sivil savunma uzmanı, APK uzmanı, uzman, mühendis, istatistikçi, mütercim, çözümleyici ve programcı kadrolarında ayrı ayrı ya da birlikte en az iki yıl; şef ve kütüphaneci kadrolarında ayrı ayrı ya da birlikte en az dört yıl; bilgisayar işletmeni, tekniker, memur ve teknisyen kadrolarında ayrı ayrı ya da birlikte en az on yıl hizmeti bulunmak.”