“Son 10 yıldır en çok hangisi yükseldi” diye sorulsa pek çok aklı başında müzik sever size “şekilli isimli gruplar” ve Türkçe hiphop arasında kaldığını itiraf edecektir. Rap Mahal etkinliği memleketin sıkı hiphopçularını aynı sahneye çıkartıyor. Hem de sadece İstanbul’da değil

Türkçe hiphop’a Rap Mahal desteği

Uzun zamandır memlekette büyüyen Türkçe hiphop elbette dikkat çok çekiyor. Sözleri sert, kimi dertlerinden dem vuruyor kimi kafayı politikaya takmış. Hepsi eşitsizlik, adaletsizlik konularında şarkılar yazıyor. Hepsi yumruk gibi. Hatta metalcilerden duyamadığımız kadar sert sözleri onlar yazıyor. Bu da benim gibi hiphop sever bir metalci için gayet üzücü.

Birkaç yıldır soundlar inanılmaz gelişti, sürekli üreten, birlikte gezen tozan, aynı sahnede ter döken MC’ler gittikçe daha iyi kayıtlar ortaya koymaya başladı.

Önceki akşam Dorock XL’de ‘Rap Mahal Birlikte Güzel’ serisinin ilk konseri gerçekleştirildi. Bu etkinlik serisinde Allame, Kamufle, DJ Hırs ve Tahribad-ı İsyan gibi değerli isimlerden oluşan bir ana kadro var ve gezdikleri her şehirde o geceki sahnelerinde yeni isimler katılacak. İstanbul’da katılan isim Ayben oldu. Geçen hafta Başkan adlı albümünü -10 yıl aradan sonra- yayınlayan Ayben hem çok heyecanlı hem de çok mutlu görünüyordu. Albümle ilgili detaylara başka br yazıda değineceğim. Önce Rap Mahal’den biraz bahsedelim.

Tahribad-ı İsyan, sahnesi inanılmaz enerjik bir grup. Slang, Zen-G ve VZ mahlaslı üç Sulukuleli gençten oluşan ekip resmen ateş ediyor. Müziklerinden geçtim, gençlerin yola çıkış noktası bile şahane. Her şeyden öte hikayeleri ilgi çekici ve son zamanların en heyecan verici grubu onlar. 20’li yaşlarının başındalar ve mahallelerindeki tüm sıkıntıyı sözlerinde yumruk halinde yüzlere vuruyor. Bunu tekrar gördüm. Allame ve Kamufle için diyecek bir şey yok. Türkçe hiphop’ta kendi iç dünyasını anlatır gibi yapıp tüm dinleyicilerini iç yolculuğa çıkartma gibi bir dalda ödül verilecek olsa Allame ve Kamufle pekala bu ödülü alırdı. Hala dinlemediyseniz Allame’nin Anakronik ve Kamufle’nin Hayale Daldım albümlerine bir dönüp bakın derim. Anlattıkları hikayelerin derinliği dudak uçuklatıcı. Allame’nin yeni albümünün de yolda olduğu haberini bu sayede vereyim. Bu arada dinlemediyseniz Kamufle ile Ezhel ortaklığı olan Nihil Piraye’nin yeni şarkısı ‘Değildir’e de kulak kabartın.

Turne İstanbul’dan başladı
12-24 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek Rap Mahal önceki gün İstanbul’daki Dorock XL’de konserle başladı. Bu akşam İzmir, İzmir Arena’da ekibe dahil olacak isimlerse şöyle: Ceza, Khontkar ve DJ Sivo. 19 Aralık’ta Eskişehir, Public’ten devam eden Rap Mahal ekibine Joker eşlik edecek. Özellikle Allame’nin Eskişehir’de yaşadığı düşünülürse konserde enerjisinin normalden daha da büyük olacağını tahmin edebiliriz. 21 Aralık’ta Bursa Hayal Kahvesi’nde ise No.1 ve Xir ana kadronun dışında sahne alacak diğer isimler. Son konser ise 24 Aralık’ta Ankara, IF’te gerçekleştirilecek. Buradaysa Ankaralı genç hiphop’çı Aga B sahnede olacak. Ankaralılar zaten tanıyordur ama Aga B’nin sakin sakin anlattığı hikâyelerden mahrum kalmayın. Sevebilirsiniz, bir şans verin.

***

Radiohead’in ön grubu Dudu Tassa memlekette

turkce-hiphop-a-rap-mahal-destegi-400136-1.
Size kısaca Dudu Tassa’dan bahsedeyim ve eğer dinlemediyseniz bu akşam Ankara’da yarın akşam da İstanbul’da sahneye çıkacağının bilgisini vereyim. Dudu Tassa İsrail’in önemli rock müzisyenlerinden biri. Dudu Tassa & the Kuwaitis adlı projesiyle Radiohead’in de dikkatini çekince grubun Kuzey Amerika turnesinde ön grup olma şansı yakalamıştı, sonrasında ylları açıldı. Bol gırtlak nağmeleriyle dolu ilginç bir rock soundları var. Dudu Tassa iyi bir keşif ismi. Bu akşam Ankara IF Performance Hall’da 15 Aralık’taysa İstanbul Zorlu PSM’deki MixFestival kapsamında izlenebilir.