Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un bütçe konuşması, eğitimdeki özel sektör ağırlığını bir kez daha gözler önüne serdi. Bakan Selçuk’un Plan ve Bütçe Komisyonu’nda açıkladığı verilere göre, özel okul sayısının toplam okul sayısına oranı yüzde 20,2’ye ulaştı.

Türkiye’de 10 okuldan 2’si özel

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesini görüşmek için toplandı. MEB’in yanı sıra YÖK, ÖSYM ve üniversitelerin bütçelerinin de ele alındığı toplantı, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un sunumu ile başladı.

Bakan Selçuk’un bütçe sunumu, eğitimde özel sektörün ağırlığını da bir kez daha gözler önüne serdi. Selçuk’un Plan ve Bütçe Komisyonu konuşmasında açıkladığı verilere göre, Türkiye’deki özel okul sayısının toplam okul sayısına oranı yüzde 20,2’lere ulaştı.

Eğitimde özel sektörün ağırlığı her geçen yıl artarken Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, özel okulların devlet okullarındaki derslik ve öğretmen ihtiyacının karşılanmasına katkı sağladığını söyleyerek, “Özel okullar, buradaki kaynağın eğitimde niteliğin artırılması için kullanılmasına imkan vermektedir” dedi.

2020-2021 eğitim ve öğretim yılı itibarıyla tüm eğitim kademelerinde toplam 14 bin 617 özel okul bulunduğunu dile getiren Selçuk, özel okullara kayıtlı öğrencilerin toplam öğrenci sayısına oranının ise yüzde 8,8 olduğunu bildirdi.

ÖZELLERE 891 MİLYON TL DESTEK

Selçuk’un bütçe konuşmasının özel okullara ilişkin bölümünde, Türkiye’deki özel okul sayısının toplam okul sayısına oranı da paylaşıldı. Örgün eğitim içerisindeki özel okulların toplam okul sayısının yüzde 20,2’sini oluşturduğu öğrenilirken 2020-2021 eğitim öğretim yılında özel okullara toplam 891 milyon TL eğitim desteği verileceği belirtildi.

NEDEN BU KADAR ÇOK ÖZEL OKUL VAR?

Bakanın özel okullara yönelik sunumunun ardından söz alan İYİ Parti Milletvekili Ayhan Altıntaş, “Devlet okullarından memnunluk var ise neden bu kadar özel okul var?” diye sordu. Yurttaşların Türkiye’de eğitim ve öğretim verilmediğini düşündüğünü dile getiren Altıntaş, “Eğitimde başarısız durumdayız. Türkiye’de başarılı olan insanlar, Milli Eğitim’de başarılı olan insanlar değil. Kaynak yetersiz, bütçe azalıyor, stratejik planlama yok, öğretmen maaşları yetersiz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki öğrenci sayısı 140 ülkenin öğrenci sayısından fazla olduğunu söyleyen CHP Milletvekili Abdüllatif Şener ise “18 yıllık bir iktidar var ve maalesef eğitim yapboz halinde, dünyadaki gelişmelerine ayak uyduramaz hale gelmiştir. Türkiye’de işsizlik rakamlarını incelediğimizde, tahsiliniz ne kadar artarsa o kadar işsiz kalma olasılığınız azalıyor. Bu ülkede dersine çalışan kaybediyorsa, ülkede başarıdan söz etmek mümkün değildir” değerlendirmesinde bulundu.

YÖK’ÜN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR

HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu da YÖK’ün hantal ve üniversite özerkliğini yok eden bir noktaya evrildiğini savunarak şunları söyledi:

“YÖK’ü değiştirmek bir yana güçlendiren bir yere getirdiler. YÖK’ün yıllardır değişmesi gerektiği söyleniyor. Asistan alımına kadar kararlara katılan bir sistem kabul edilemez. Öğretim üyelerine çok fazla imza kampanyası gelir. Katılır veya katılmaz. ‘Barış için akademisyenler’ bildirisine imza atan 2 bin 500 öğretim üyesi olarak soruşturmaya tabi tutulduk. Mahkeme açıldı, ifade verdik. Bir şeye itiraz ettiğimiz için oldu. İnsanların ölmesinden yana olmadığımızdan dolayı imza verdik. Birçok genç kovuldu. Sonunda insanların suçsuzluğu ortaya çıktı.”