Ucube rejim 2 milyon kişiyi işsiz bıraktı

BirGün/Ankara

Haftalık siyasi ve ekonomik gelişmelerin görüşüldüğü CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında gerçekleştirildi.

Koronavirüs salgınındaki son seyir, ekonomik göstergeler, TBMM çalışmaları ve dış politikada yaşananlar öncelikli gündem maddeleri oldu. Hatay başta olmak üzere çok sayıda bölgede yaşanan yangınlar da MYK’nin bir diğer önemli gündem maddesi oldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, MYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, iktidarın ekonomi ve salgın yönetimi ile “sınıfta kaldığını” ifade etti.

“Bir yandan işsizlik, bir yandan hayat pahalılığı evlerde huzur bırakmıyor. TÜİK ise makyajlı rakamlar açıklıyor” diyen Öztrak, şunları söyledi: “Temmuz’da 31 milyon 135 bin yurttaşımız, işgücünün dışında kalmış. Buna karşın işgücüne katılan nüfusumuz da, 31 milyon 491 bin kişi. Yani çalışma çağındaki nüfusumuzun yarısı, iş gücü piyasasının dışında kalmış. Böyle bir durumla daha önceki krizlerde hiç karşılaşmadık. TÜİK ’in makyajlı rakamlarına göre dahi, son bir yılda işini kaybeden yurttaşlarımızın sayısı, 1 milyon 254 bini buluyor. Ucube rejim iş başı yaptığından bu yana ise, 2 milyon yurttaşımızın işini kaybettiği anlaşılıyor.”

SALGINI FIRSATA ÇEVİRDİLER

“Ucube rejimin iş başı yaptığı son üç yılda, yani 2018 ile 2020 arasında, bütçeden faiz lobilerinin cebine 311 milyar TL gitmiş. Kamu bankaları eliyle, milletin 120 milyar TL’sini neden ucuza peşkeş çektiniz? Bu zalim yönetim Covid-19 salgınını bile, yandaşları için fırsata çevirdi. Nasıl mı? Kamu İhale Kanunu’nun ‘21 b’ maddesini kullanarak. Afet, salgın gibi olağanüstü hallerde, idareye istediğiyle gizli, kapaklı masaya oturma imkanı veren ‘İstisnai ihale’ yöntemini genel usul haline getirerek. Geçtiğimiz Ağustos’ta, bu ihale yöntemiyle gerçekleştirilen en yüksek bedelli iş, kapalı kapılar ardında yandaş bir gruba gitti.