Ülkemizde gündem hızlıca değişiyor, haliyle üzüntülerimiz, sevinçlerimiz, tepkilerimiz de değişim ve karmaşa içine giriyor. Bu kaos ortamında her vatandaş işine devam etmek, üretmek, çalışmak, gelir elde etmek zorunda.

Ülkece bizim bir derdimiz var

Gizem Çoban - @astronomystery

Gündemimizde aylardır ülkemizi her açıdan etkileyen seçimler var. Özellikle ülkenin geleceğini kendine dert edinmiş olan belirli bir grup, neredeyse bütün vaktini bu gündem için kafa yormaya harcamakta.

Ülkemizde gündem hızlıca değişiyor, haliyle üzüntülerimiz, sevinçlerimiz, tepkilerimiz de değişim ve karmaşa içine giriyor. Bu kaos ortamında her vatandaş, işine devam etmek, üretmek, çalışmak, gelir elde etmek zorunda. Birçok genç ise bu süreçte motivasyon eksikliği ve başka bir şey düşünmeme gibi sebeplerle, ülkenin derdini kendine dert edindiği için üretmeye ve gelişmeye devam edemedi. Bu durum psikoloji biliminin konusu ama bir derdi olan insanlar üretemezken, özellikle bizim gece gündüz seçim konuştuğumuz bu bir aylık süreçte uzayda neler olmuş bunlardan söz edeceğim. 

Uzayda bir ay 

3 Mayıs 2023: Washington’daki NASA Genel Merkezinde düzenlenen törenle Çek Cumhuriyeti, Artemis Anlaşmalarını imzalayan 24’üncü ülke oldu. Kılıçdaroğlu tek cümlelik bir propaganda videosu yayınladı. Yurtdışı seçmeninin oy sayısını takip ettik.

6 Mayıs 2023: NASA’nın SpaceX Crew-6 mürettebatı NASA astronotları Steve Bowen ve Woody Hoburg , BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) astronotu Sultan Alneyadi ve Roscosmos kozmonotu Andrey Fedyaev yaklaşmakta olan bir kargo uzay aracının gelişine yer açmak için SpaceX Dragon uzay aracının yanaşma limanının yerini değiştirdi. Biz aynı gün Kılıçdaroğlu’nun depremzedelerden yeni evleri için tek kuruş almayacağı vaadini öğrendik. Aynı gün yeşil pasaportların akıbeti ile ilgili haberleri takip ettik.

8 Mayıs 2023: Rocket Lab ve NASA’nın projelendirdiği kasırgalar ve tayfunlar da dahil olmak üzere tropikal siklonları incelemek için tasarlanan iki NASA CubeSats başarılı bir şekilde yörüngeye yerleştirildi. O sırada bizim gündemimizde seçim çalışmalarını provake edenler ve Kılıçdaroğlu’nun sağlık kentleri projesi vardı.

12 Mayıs 2023: NASA, astronotların yeme-içme problemine akılcı çözümler üretmek için halkı ve işbirlikçileri, Deep Space Food Challenge’a davet etti. Gündemimizde ise Kızılay başkanının istifası, İnce’nin sadece görüşmek istediklerine telefonunu açması ve sahte videolar vardı. 

14 Mayıs 2023: NASA’nın Artemis II’sinde Ay’ın etrafında uçacak olan dört astronot, yaklaşan görevlerini tartışmak üzere Washington’daki buluşmalarını planlarken, biz sandık başında bekliyorduk.

19 Mayıs 2023: NASA Ay’ a yapacağı Artemis V görevi için bir insan iniş sistemi geliştirmek üzere Blue Origin şirketi ile anlaştı. Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda 13 yaşındaki bir çocuk “Cumhurbaşkanına hakaretten” mahkemeye çıktı. 

24 Mayıs 2023: NASA, Eğitim Bakanlığı ile ortak bir protokol imzalayarak STEM eğitiminin güçlendirilmesi ve desteklenmesine yönelik girişim başlattı. BaBaLa TV’nin Kılıçdaroğlu’nu davet ettiği programın tanıtımını konuşuyorduk. Sanırım dürüst ve ahlaklı siyasetçi özlemimizden dolayı bu bizim gündemimizi hâlâ meşgul ediyor. 

Bizim bu ülkede okuyan, çalışan, üreten, bilim yapmak isteyen, sanatta girişimlerde bulunan her yaştan insan olarak “Bir derdimiz var”. Onların derdi ve bizim derdimiz gibi bir kıyaslamada ne kadar büyük sorumluluklarımız ve dertlerimiz olduğu, ilkeli davranmamız gerektiği aşikâr. Kararsız veya tarafsız kalacak, apolitik olacak bir gündemde değiliz. “Sen doğru dur, eğri belasını bulur.” mantığıyla sandığa gidip oy vermemiz ve vatandaşlık görevimizi yapmamız gerekiyor. Sonrası hep bahar, hep bilim.