AKP’li Ümraniye Belediyesi’nin işlemleri ile harcamalarını denetlemek için kurulan komisyona, İYİ Parti ve AKP’li meclis üyelerinin işbirliğiyle CHP’li üye alınmadı. CHP Grubu konuyu yargıya taşıdı.

Ümraniye Belediyesi’nde İYİ Parti-AKP işbirliği!

İsmail ARI

İstanbul’da AKP’li Ümraniye Belediyesi’nde tartışma yaratacak bir olay yaşandı. Millet İttifakı’nın ortağı olan İYİ Partili meclis üyeleri AKP’li meclis üyeleri ile işbirliği yaparak CHP’li meclis üyelerini engelledi.

Ocak ayında Ümraniye Belediye Meclisi’nin Denetim Komisyonu’na üye seçimi yapıldı. Üç meclis üyesinden oluşan komisyonda, partilerin sandalye dağılımına göre iki AKP’li ve bir de CHP’li meclis üyesinin yer alması gerekiyordu. Ancak, kanun gereği komisyonda yer alması gereken CHP’li meclis üyesi komisyona alınmadı. İYİ Partili Tolga Can denetim komisyonuna aday oldu, AKP’li meclis üyelerinin desteğiyle seçildi.

CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİ DAVA AÇTI

Ümraniye Belediye Meclisi’nin CHP’li üyelerinden Av. Filiz Öztürk Çelik ise BirGün’e yaptığı açıklamada bu duruma tepki gösterdi. Çelik, “Denetim Komisyonu ocak ayında oluşturuldu. İki AKP’li meclis üyesinin yer aldığı komisyondan partimizden de bir üyenin yer alması gerekiyordu. Çünkü Meclis'in ikinci büyük grubu biziz. Fakat bizim 11 sandalyemiz varken ve İYİ Parti’nin 4 meclis üyesi olmasına rağmen İYİ Partili Tolga Can Denetim Komisyonu’na aday oldu. AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla da komisyona seçildi. Yani Ümraniye Belediye Meclisi’nde AKP ve İYİ Parti işbirliği yaptı” dedi.

"Sayıştay zaten belediyeleri doğru düzgün denetleyemiyor ama şimdi Denetim Komisyonu da malum durumu nedeniyle Ümraniye Belediyesi’ni denetlemedi" diyen CHP’li Öztürk sözlerine şöyle devam etti:

"Ümraniye Belediyesi denetimsiz kaldı. Denetim Komisyonu, belediyenin 2022 yılına ait işlemleri, ihaleleri ve harcamalarını denetlediği için oldukça önemli. Fakat biz komisyona alınmadığımız için, İYİ Partili meclis üyesi kanuna aykırı bir şekilde bu komisyona alındığı için tüm işlemler gizlenmiş oldu. Buna dair Sayıştay’ın da olumsuz tespitinin olacağını düşünüyorum. Önceki Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın döneminde bu kadar hukuksuzluk olmuyordu. Mevcut Belediye Başkanı AKP’li İsmet Yıldırım döneminde hukuksuzluklar ayyuka çıkmaya başladı. Neyi gizlemeye çalıştıklarını merak ediyoruz.

Daha önce AKP’li Sultangazi Belediyesi’nde de CHP’li arkadaşlarımız Denetim Komisyonu’na alınmamıştı. Dava açtılar ve kazandılar. Bizde bu kanunlara aykırı olan hukuksuzluğu yargıya taşıdık. Hatta 3 kişi olan Denetim Komisyonu 5 kişiden oluşsun. Bir MHP’li ve bir İYİ Partili meclis üyesi de Denetim Komisyonu’nda yer alsın diye de önerdik, dinlemediler, bizi de almadılar komisyona."