Prof. Dr. Celal Şengör, Hatay'daki depremlere ilişkin, "Beklenen artçı sarsıntılar" yorumunu yaptı. Prof. Dr. Naci Görür ise, "Hatay ve Adana'da beklenen depremin Hatay bölümü bu akşam gerçekleşti. Bundan sonrası için sırada Adana ve Kıbrıs'ta da benzer büyüklükte bir deprem riski var" dedi.

Uzmanlardan Hatay depremlerine ilişin yorum: "Adana ve Kıbrıs'ta da deprem riski var"
Celal Şengör (solda) / Naci Görür

Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör ve Prof. Dr. Naci Görür, Hatay'ın Defne ilçesinde 6,4 büyüklüğünde, ardından da Samandağ ilçesinde 5,8 büyüklüğünde iki depremin ardından değerlendirmelerde bulundu.

Gazeteci Candaş Tolga Işık'a konuşan Prof. Dr. Naci Görür, "Günlerdir uyardığımız Kahramanmaraş depremi sonrası Hatay ve Adana'da beklenen depremin Hatay bölümü bu akşam gerçekleşti" dedi.

Görür, "Bundan sonrası için sırada Adana ve Kıbrıs'ta da benzer büyüklükte bir deprem riski var" ifadelerini kullandı.

Candaş Tolga Işık, Hatay'daki depremlere ilişkin Prof. Dr. Celal Şengör ile de konuştu.

Şengör, depremlere ilişkin, "Arka arkaya gerçekleşen bu 4 deprem (6,4-5,8-5,2-5,2) olağan, beklenen artçı sarsıntılar" dedi.

Öte yandan Celal Şengör'ün, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Hatay'da deprem olabileceğine yönelik açıklamaları gündeme geldi.

Şengör, Habertürk'te katıldığı programda yaptığı açıklamada, "Bu tür depremlerde, genellikle depremin kendisinden 1 büyüklük mertebesi küçük bir artçı olur. Buralarda 6.7, 6.6'lık deprem beklenebilir. Buna hazırlıklı olsunlar" ifadelerini kullanmıştı.

"ANTAKYA FAYI BU STRESE DAYANAMADI VE KIRILDI"

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen ilk depremden sonra oluşan gerilim birikmesiyle Antakya fayının kırıldığını söyledi.

AA'ya konuşan Sözbilir, ilk bilgilerin Hatay'daki depremlerin sismik kaynağının Antakya fayı olduğunu gösterdiğini söyledi.

Antakya fayında geçen hafta gözlem yaptığını ifade eden Sözbilir, "İlk büyük depremden sonra kırılan fayın güney ve kuzey ucunda gerilim birikimi olmuştu. Antakya fayı bu strese dayanamadı ve kırıldı. Büyük deprem Antakya fayını tetikledi. Geçen hafta bu fay üzerinde yaptığımız gözlemlerde fayın kırılmaya karşı zorlandığını gösteren çatlaklar gözlemiştik." diye konuştu.

Prof. Dr. Sözbilir, halkın hasarlı binalara girmemesi, gerekmedikçe trafiğe çıkılmaması ve telefonların kullanılmaması gerektiğini vurguladı.