Validebağ’da bakım bilim ışığında yapılmalı

HABER MERKEZİ

İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan Validebağ Korusu'nda anıt ağaçların budanmasıyla ilgili Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şubesi, teknik ön raporunu açıkladı.

Raporda, 1. derece tarihi ve doğal sit alanı olan koruda yapılacak olan çalışmaların büyük bir özen ve titizlik ile bilimsel veriler ışığında yapılması gerektiğinin altı çizildi: “Ağaçların periyodik olarak kontrol edilmeleri gerekmekte. Planlanan bakım çalışmalarının, kurumların kendi bünyelerindeki teknik personellerine yüzeysel bir şekilde hazırlattığı ağaç rölevelerine dayandırarak yapılmaya çalışılması kanunlarımıza aykırı.”


Korunun sınırında yapılan inşaatların taban suyu seviyelerini değiştirdiği bu nedenle ağaçların kök sisteminin zarar gördüğü kaydedilen raporda, şu ifadeler yer aldı: “Bu ağaçlara zaman içerisinde doğru şekilde müdahale edilememesi ve gerekli bakım çalışmalarının yapılamamış olması sonucunda korunmaya değer özellikteki Quercus Sp. türündeki ağaçların tamamen kurumuş ve ölmüş olduğu saptandı.”

Öte yandan raporda, kesilen, korunmaya değer nitelikteki ağaçların yerine aynı türlerin yeniden getirilmesi gerektiği vurgulandı.