BirGün’ün ortaya çıkardığı Sağlık Bakanlığı’nın yedi büyük hastanede uygulanacak koronavirüs testi ihalesini Menzil’le bağlantılı bir şirkete vermesi büyük tepki topladı. Konu Meclis’e taşınırken sağlıkçı milletvekilleri, “Bu bir utanç tablosudur. Savcılar derhal harekete geçmeli” dedi.

Virüs testi için savcılara çağrı

İsmail ARI

Sağlık Bakanlığı’nın İstanbul’daki yedi büyük kamu hastanesinde kullanılacak Covid-19 PCR testlerin ihalesini Menzil Tarikatı’na yakın bir şirkete vermesine tepki büyük. Bakanlığın 114 milyon TL karşılığında biri Menzil Tarikatı’na yakınlığıyla bilinen Ferhat Danışman’ın şirketi olan iki şirkete yaptırması tartışmalara neden oldu. CHP, HDP ve İYİ Parti’den sağlıkçı milletvekilleri, BirGün’ün gündeme getirdiği milyonlarca liralık anlaşmayı değerlendirdi.

YANDAŞA PARA KAZANDIRMA

Vaka sayılarının da Bilim Kurulu kararlarının da şeffaf olmadığına dikkat çeken CHP Ankara Milletvekili Murat aynı zamanda Sağlık Bakanlığı ihalelerinde de şeffaf bir süreç yürütülmediğine vurgu yaptı. İstanbul’da yedi kamu hastanesinin PCR test hizmeti işinin taşerona devredildiğini hatırlatan Emir, konuya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya soru önergesi verdi. Emir, “Sağlık Bakanlığı’nın kendi imkânları bu test hizmetini vermeye yetmiyor mu?” diye sordu.
“Vaka sayılarının 30 binleri geçtiği bir dönemde bile böylesine önemli bir hizmetin taşerona yaptırılmasının hiçbir açıklaması olamaz” diyen CHP’li Emir, şunları dile getirdi: “Bu ihalenin tek açıklaması olabilir o da yandaşa para kazandırma isteğidir. Çünkü ihaleyi Menzil tarikatına ait olduğu bilinen Emsey Hastanesi’nde Mali Hizmetler Koordinatörü olarak görev yapan bir ismin şirketi alıyor” dedi.


BU RANTTAN UTANIN!

İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur ise konunun araştırılmasını istedi. Ülkede büyük bir yangın olduğunu söyleyen Cesur, şunları dile getirdi: “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) şubat ve mart ayında Türkiye’ye günde 400 bin test ve sadece İstanbul’da günde 80 bin test yapılmasını önermişti. Sağlık Bakanlığı bu sayıda hiçbir zaman test yapmadı. Koronavirüs testlerinden de rant çıkarılmaya çalışılıyorsa utanmalılar. Araştırılması gerekir. Amaç rant sağlamak değil halkın güvenliği ve sağlığı olmalı.”

SORUŞTURMA BAŞLATILMALI

Savcıları göreve çağıran HDP Iğdır Milletvekili Dr. Habip Eksik de “AKP’nin uydurduğu hikâyeye göre Sağlık Bakanı çok başarılı görünüyor ama böyle bir başarı yok” diye konuştu.

İktidarın, salgın sürecinde de cemaatleri, vakıfları ve yandaşlarını doyurma derdine düştüğünün altını çizen Eksik, şöyle konuştu: “Bakanlıkların cemaatler, örgütler ve tarikatlar arasında paylaşıldığını tüm dünya biliyor. Sağlık Bakanı Koca’nın da hangi cemaatlerle ilişkisi olduğu biliniyor. Bu ihale de onun göstergesidir. Savcılar ve Sağlık Bakanlığı, derhal bir soruşturma başlatmalıdır.”

***

144 milyon TL’ye kaç test yapılacak?

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, milyonlarca liralık anlaşmayı Meclis gündemine taşıdı. CHP’li Emir, Sağlık Bakanı’na şunları sordu:

♦ Kamu hastanelerinde PCR test hizmetlerini bugüne kadar kendisi yapan Sağlık Bakanlığı, hangi gerekçeyle böyle bir ihale düzenlemiştir?

♦ Toplum sağlığı açısından PCR test süreçleri büyük önem taşırken bu hizmetin taşeron firmalara verilmesi hangi gerekçeye dayandırılmıştır?

♦ 144 milyon TL’ye imzalanan sözleşme karşılığında yüklenici firmalar kaç adet PCR testi yapmayı taahhüt etmiştir?