Usulsüzlüklerin odağı haline gelen Wushu Federasyonu’nun mağdur ettiği sporcularından biri gazetemize konuştu. Sporcu, federasyonun turnuvaya katılım ücretini tamamlamak için kredi çektiğini belirterek, “Hâlâ parça parça borçlarımı ödemeye çalışıyorum. Bir yandan da ailemi geçindirmeye çalışıyorum” diyor

Wushu Federasyonu sporcuları mağdur etti: Turnuvaya katılmak için kredi çektim, hâlâ borç ödüyorum

EREN TUTEL @erentutel

Birçok usulsüzlüğü çekinmeden yapan Türkiye Wushu Federasyonu’nun bu kural tanımaz tavrının mağdur ettiği birçok sporcu, aile var. Bir sporcu ve bir sporcu velisi gazetemize yaptıkları açıklamada yaşadıkları haksızlıkları anlattı. Federasyonun kara listesine girmemek için isimlerine yer vermediğimiz sporcu ve veli yaşadıkları sıkıntılardan bahsetti.

Türkiye seviyesinde dereceler elde başarılı sonuçlar elde eden sporcu, çocukluktan bu yana ulusal takımda yer almanın hayali olduğunu belirterek, “Milli takım çocukluktan bu yana büyük hayalimdi. Hep sporculuk ruhu ile büyüyen mücadele eden biri oldum tek hedefim yurtdışında Türkiye’yi temsil etmekti, her profesyonel sporcu gibi. Fakat her sene Türkiye Şampiyonası’na başarılı olmama rağmen hiçbir şekilde milli takımda bana yer verilmedi aksine hep kendi çevrelerindeki insanlara öncelik verdiler” dedi.

2018 yılında şampiyonluğa ulaşması rağmen bu sefer de sponsorluk engeline takıldığını ifade eden başarılı atlet konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

‘AİLEMİ GEÇİNDİRMEYE ÇALIŞIYORUM’

“Wushu taolu disiplininde 2018’in Aralık ayında yapılan geleneksel Türkiye Şampiyonası’nda birinci oldum. Aradan üç ay geçti ulusal takıma seçildin fakat sponsor bulmak zorundasın denildi. Ancak kısa bir süre kaldığı için bu süreç içerisinde hemen sponsor arayışına girdim hangi kurum ve kuruluşa gittiysem, ‘Bu ne saçmalık federasyonun karşılaması gerekmiyor mu?’ gibi cevaplar ile karşılaştım. ‘Federasyonun bütçemiz yeterli’ değil cevabını sebep olarak sununca da ‘Öyle saçmalık mı olur Gençlik ve Spor Bakanlığı hepsini ödenek vermiyor mu?’ diye cevap verdiler. Haliyle insanlar bilinçli, sporun işleyişini biliyorlar. Bir şekilde o takıma girmem ve hayallerimi gerçekleştirmem gerekliydi ve haliyle sağdan soldan borç aldım ve üstünü de kredi çekerek tamamladım. Hâlâ borçlu olduğum insanlara parça parça para ödemeye çalışıyorum. Bir taraftan ailemi geçindirmeye çalışıyorum maddi sıkıntılardan dolayı spor ve bir yandan iş okul mücadelesi içerisindeyim.”

‘ÖZGÜRCE SPORUMUZU YAPMAK İSTİYORUZ’

Yaşanan sorunların çözülmesi talebinde bulunan başarılı sporcu sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Benim gibi birçok sporcu maddi sıkıntılarla boğuşuyor. Wushuyu sevdiğimiz için borç edinip kendi giderlerimizden kısıyoruz. Hayallerimizi gerçekleştirmek için biz sporcular bu sorunların çözülmesini yürekten istiyoruz ve özgür bir şekilde sporumuzu icra etmek istiyoruz.”

Çocuğunun uğradığı haksızlıklardan bahseden bir veli ise şu ifadeleri kullandı: “Uzun süredir çocuğumuz wushu sporunu bütün olumsuzluklara rağmen yapmaya çalışıyor. Bu sporu gerçekten seviyoruz. Etrafı her ne kadar haksızlıklar ile çevrilmiş olsa da, düzeleceğini inanıyoruz. Çocuğumuz bu spora başladığında biz de onunla birlikte antrenmanlarına katılarak, maddi ve manevi destek sağlayarak bu sporun her dakikasını yaşıyoruz.”

‘HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ’

Çocuğunun şampiyonada derece almasına rağmen ulusal takıma seçilmediğini konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Hayatımda en zorlandığım şey defalarca birinci olmasına rağmen çocuğumun milli takıma seçilmemesi karşısında yüzüme hiç konuşmadan ağlayarak bakması ve benim verecek cevabımın olmaması. Geçen sene Türkiye Şampiyonu olup 6.000 lira veren sporcular milli olur denince yaşadığımız üzüntü tüm yaşadıklarımızdan daha büyük oldu. Bir yanda çocuğunun seni ezen bakışları, bir yanda maddi imkânsızlıklar... Kalk altından kalkabilirsen. Bütün bunlara maruz kalmamızın sebebi Wushu Federasyonu’nun bütçesini kendi yandaşlarına kullanması ise, çocuğumun hakkına kim girmişse ona o hakkımızı helal etmiyoruz.”