Yargıtay, cezaevinde cinsel ve fiziki şiddete uğradığı ifade edilen, ardından şüpheli şekilde hayatını kaybeden Garibe Gezer hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onadı.

Kaynak: Haber Merkezi
Yargıtay, cezaevinde hayatını kaybeden Garibe Gezer’in cezasını onadı

Kandıra Cezaevi’nde 2021 sonunda şüpheli şekilde hayatını kaybeden ve cezaevi yönetimi tarafından intihar ettiği öne sürülen Garibe Gezer'e verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından onandı.

Mardin'in Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasaklarının ardından 2016 yılında Kütahya'ya giderken gözaltına alınan ve tutuklanan Garibe Gezer 3 kişi hakkında, 4 Ocak 2016'da 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma' iddiasıyla dava açıldı.

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezer hakkında hazırlanan raporların 'vicdani kanaat oluşturduğunu' ileri sürerek, 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Gezer hayatını kaybettikten 1,5 sene sonra kararını veren Yargıtay, müebbet hapis cezasını onadı.

Garibe Gezer, Mart 2021'de Kayseri Cezaevi’nden Kocaeli'ndeki Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ne sevk edildi. Gezer burada 22 gün tek başına bir hücrede tutulduktan sonra 3 kişilik hücrelere geçmeyi talep etti ancak bu talebi kabul edilmedi.

Gezer’in avukatları Eren Keskin, Jiyan Tosun ve Jiyan Kaya’nın Kandıra Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları suç duyurusunda, 21 Mayıs günü hücreye götürülmesine itiraz eden Gezer'in gardiyanların şiddetine maruz kaldığını, yerde sürüklenerek süngerli odaya götürüldüğünü belirtti.

Suç duyurusunda Gezer’in süngerli odada işkenceye maruz kaldığı, infaz koruma memurlarının Gezer’e burada cinsel saldırıda bulunduğu ifade edildi:

“Müvekkil süngerli odanın süngerlerini sökmeye çalışır. Kameradan bunu gören gardiyanlar müvekkili tekrar darp eder. Müvekkil baygınlık geçirerek elleri arkadan bağlı 3-4 saat odada bekletildi. Maruz kaldığı cinsel şiddetle baş edemeyen müvekkil kendini çarşafla asarak intihar etmeye çalıştı. Çarşafın kopmasıyla birlikte müvekkil yere düşer ve kanaması başlar. Bir müddet sonra müvekkil revire götürüldü. Revirde görevli olan doktorun ayrımcı tavırları ve uzun süre kendisini tedavi etmemesi nedeniyle müvekkil tedaviyi reddetti.”

Suç duyurusunun ardından HDP'li 22 kadın milletvekili Adalet Bakanlığı'na soru önergesi vererek, iddiaların araştırılmasını istemişti.

Garibe Gezer, 2021 sonunda Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde şüpheli şekilde hayatını kaybetmiş ve cezaevi yönetimi tarafından intihar ettiği söylenmişti.