Yemeksepeti için çalışan kuryeler, düşük zam teklifine karşı direnişi sürdürüyor. BirGün’e konuşan bir kurye, “Verilen zammın bizim emeğimizin karşılığı olduğunu kesinlikle düşünmüyoruz. Hakkımızı alana kadar da alanlarda olacağız” dedi.

Yemeksepeti kuryeleri direnişi sürdürüyor: Hakkımızı alana kadar alanlarda olacağız

Düşük zam teklifine karşı direnişe geçen Yemeksepeti kuryeleri, şirketin Levent’teki genel müdürlüğü önünde eylemlerini sürdürüyor. Karşı çıktıkları uygulamalar ve taleplerine ilişkin BirGün’e konuşan bir çalışan, "Verilen zammın bizim emeğimizin karşılığı olduğunu kesinlikle düşünmüyoruz. Hakkımızı alana kadar da alanlarda olacağız" ifadelerini kullandı.

"Pandemi süresince; yağmurda, çamurda, karla, fırtınayla mücadele ettik" ifadelerini kullanan yemeksepeti çalışanı, şirketin bünyesinde biriktirmek istediği “Esnaf-kurye” modeline de karşı olduklarını aktardı, şunları söyledi:

"Verilen zammın bizim emeğimizin karşılığı olduğunu kesinlikle düşünmüyoruz. Şirketimiz bir sivil yapılanmaya gitti. ‘Esnaf-kurye’ modelini bünyesinde biriktirmek istiyor. Bizim maliyetlerimiz biraz fazla olduğu için, can kayıplarımız fazla olduğu için o tarz bir modele geçmek istiyorlar. Ancak biz şunu biliyoruz; esnaf kurye masrafını kendisi yaptıracak.

yemeksepeti-kuryeleri-direnisi-surduruyor-hakkimizi-alana-kadar-alanlarda-olacagiz-976778-1.

'KAZA YAPAN KURYE GELİRİ OLMADAN NASIL GEÇİNEBİLİR?'

Biz buna karşıyız çünkü bir motosiklet kazasında kolunuz kırılsa 3 ay çalışamazsınız. 3 ay boyunca bir insanın hiçbir yerden geliri olmadığı takdirde nasıl geçinebilir? Bu yüzden sisteme karşıyız, hakkımızı alana kadar da alanlarda olacağız."

Eylemleri süresinde yurttaşlardan destek beklediklerini de aktaran yemeksepeti kuryesi, “Çağrımız bize destek olmanız ve taleplerimiz karşılanana kadar yemeksepeti uygulamasını kullanmamanız” ifadelerini kullandı.

Yemeksepeti kuryelerinin talepleri şu şekilde:

1. Net 5500 TL maaş, prim ve yan haklar,

2. Haklarını arayan hiç bir işçi ve kurye işten ayrılmayacak,

3. İş kolumuzu derhal taşımacılığa geçirilsin,

4. Sendikal faaliyet güvence altına alınsın.

NAKLİYAT-İŞ'TEN DE BOYKOT ÇAĞRISI: SİPARİŞ VERMEYELİM

Nakliyat-İş Sendikası, vatandaşları, eylem başlatan motokuryelerin talepleri kabul edilene kadar Yemeksepeti’ni boykot etmeye çağırdı.

Sendikadan yapılan açıklamada, “Yemeksepeti hile sepeti olmuştur. Sizleri, kontak kapatarak, iş bırakarak direniş yapan Yemeksepeti motokurye, vale, Banabi depolarında çalışan işçilerin sefalet ücretine karşı başlatmış oldukları ekmek ve hak mücadelesiyle dayanışmaya çağırıyoruz” denildi.

Sendikanın açıklaması şu şekilde:

“Yemeksepeti işçileri, geçmiş yıllardaki ücret politikalarına uygun olarak aylık ücretlerinin net 5 bin 500 TL olması, hile ile yapılan iş kolu değişikliğinin 'taşımacılık' iş kolu olarak değiştirilmesini istiyorlar. Bunun için de bu mücadelede taleplerimiz kabul edilene kadar Yemeksepeti uygulamasından sipariş vermeyelim.

Yemeksepeti’ni boykot edelim. Halkımızın tüketimden gelen örgütlü gücünü, hile sepetine dönüşen Yemeksepeti’ne karşı hep birlikte gösterelim. Sizleri Yemeksepeti boykotuna katılmaya, bununla ilgili çağrı yapmaya çağırıyoruz."

SENDİKA BASIN AÇIKLAMASI YAPILACAK

Öte yandan, sendika yarın (5 Şubat) saat 12.00'de Yemeksepeti Genel Müdürlük binasının önünde bir basın açıklaması yapacağını duyurdu.