Yeni bir başlangıç

Havva GÜMÜŞKAYA

Hatay İskenderun’da her yıl Atatürk Anıtı alanında büyük coşku ile kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde bu yıl depremde yaşamını yitirenler anıldı. İskenderun Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından düzenlenen basın açıklaması deprem nedeniyle yıkımın en yoğun yaşandığı Mustafa Kemal Mahallesi’nde yapıldı.

Depremde yaşamını yitirenler, enkaz yıkıntılarına defne dalları bırakılarak anıldı. Açıklamaya DİSK, KESK, TTB, TMMOB, Hatay Depremzede Derneği Girişimi, SOL Parti ve Emek Partisi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kurum katıldı. İskenderun Adliyesi önünde bir araya gelen kitle buhur ve defne dallarıyla açıklamanın yapıldığı Mustafa Kemal Mahallesi’ne yürüdü. “Unutmak yok, affetmek yok” sloganlarının atıldığı yürüyüşte “İşimiz, aşımız, evimiz yok oldu” denildi.

KESK Dönem Sözcüsü Mustafa Ünsal, yürüdükleri yolu işaret ederek “Bu yol 1 Mayıs’ın önceki yollarından farklı. İşyerimizi, ekmek teknemizi, soframızdaki aşımızı kaybettik. Gitmedik, terk etmedik ilk günden bu yana dayanışma ya şatır şiarıyla alanlardaydık” dedi.

“Bizler depremde hayatını kaybetmeyenler siyasi iktidara diyoruz ki unutmayacağız, affetmeyeceğiz helalleşmeyeceğiz” diyen Ünsal, şu ifadeleri kullandı: “Şirket gibi yönettikleri ülkede salgında, depremde, ekonomik krizde en ağır bedelleri biz ödedik ama onların geliri de serveti de katbekat büyüdü. Memleketi şirket gibi yönetenler, bu memleketin tüm değerlerini üreten milyonları yoksullaştırdılar, güvencesizleştirdiler, geleceksizleştirdiler. Bizler bir olup karşılarına dikilmeyelim diye her alanda ayrımcılığı kışkırttılar, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirdiler. Eleştirenin, sorgulayanın, soru soranın, hak-hukuk-adalet isteyenin sesini kısmak için her yolu denediler. Ama yine de başaramadılar. İşçiler işine, aşına, ekmeğine sahip çıktı; gençler geleceklerine… Yeni bir toplumsal düzen için yeni bir başlangıç yapacağız. Bu ülkenin tüm değer ve güzelliklerini üreten biz işçilerin, emekçilerin yöneten olduğu bir düzen kurma irademizle meydanlarda birlik olacağız.”

EN GÜZEL HİKÂYEMİZ

Hatay Depremzede Derneği Girişimi adına söz alan Sinan Demirci ise şunları dile getirdi: “Defne dallarımızla, Asi Nehri’mizle yüzlerce medeniyete kucak açmış bu toprakların, ölmezliğin, tükenmezliğin en güzel simgesi zeytin ağaçlarımızla yaşadığımızı asla unutamayacağız. Acılara, yıkıma rağmen ayaktayız, buradayız. Hatay’ı el ele hep birlikte kurmak için herkesi Hatay Depremzede Derneği’mizi birlikte kurmaya çağırıyoruz. Depremzede Derneğimiz Hatay’ı memleketimizi yeniden kurmak için bu güzelim topraklarımıza umut olacak. Depremzede Derneğimiz bir kentin bir halkın elleriyle nasıl kurulacağının bu topraklardaki en güzel hikâyesi olacak.”