Annesi 2. Elizabeth’in ölümünün ardından monarşi kuralları doğrultusunda otomatikman İngiltere’nin yeni kralı olan 73 yaşındaki Charles, bu akşam TSİ 20.00’de ilk kez halka hitaben bir konuşma gerçekleştirecek. Charles, yarın yapılacak törenle resmen kral ilan edilecek. Hükümdar değişikliği nedeniyle İngiltere’nin ulusal marşı da güncellenecek.

Yeni kralın halka ilk kez ne zaman sesleneceği belli oldu
Charles, annesi 2. Elizabeth'in 70 yıllık hükümranlığı boyunca \Prens\ unvanı taşıdı.

İngiltere’de Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümünün ardından kraliyet prosedürleri de işlemeye başladı.

70 yıllık kraliçe Elizabeth’in ardından tahta çıkacak olan oğlu Charles, 3. Charles adıyla tahtın yeni sahibi oldu.

Charles'ın Kral 3. Charles olması ile birlikte tahtın artık 1 numaralı varisi olan oğlu Prens William'ın da unvanı değişecek. Veliaht Prens olacak olan William, babasına eski unvanı olan Galler Prensi ile birlikte Cornwall Dükü unvanını da hemen alacak.

Charles ise bu akşam ilk kez İngiliz halkına seslenecek. Charles’ın konuşması Türkiye saati ile saat 20.00’de başlayacak.

İngiltere’de Avam Kamerası Sözcüsü, oturumların Charles’ın konuşması sırasında duracağını söyledi. Oturumda konuşan yeni Başbakan Liz Truss da Charles ile konuştuğunu belirterek, “Kral yasta olmasına karşın, göreve olan bağlılığı netti” dedi.

YARIN KRAL İLAN EDİLECEK

İktidarın ebeveynden çocuğa devredilmesi öngören monarşi yasaları gereği otomatik şekilde krallık unvanı kazanan Charles, Buckhingam Sarayı'nın yaptığı açıklamaya göre, yarın TSİ 12.00'de St. James Sarayı'nda Katılım Konseyi önünde gerçekleşecek toplantıyla resmi olarak Kral ilan edilecek.

Konseyde Elizabeth’in öldüğü dillendirilerek yeni hükümdarın ilanı yapılacak ve yaşananlar resmiyet kazanacak. Daha sonra bu ilan, devlet yetkililerin imzasıyla kesinlik kazanacak.

Katılım Konseyi tahminen 1 gün sonra bu kez kralın da katılımı ile toplanacak.

Trompetçilerin seremonisi ile Charles’ın Kral III. Charles olduğu halka ilan edilecek. Bu anons St James's Sarayı’ndaki balkondan gerçekleştirilecek.

Görevli, “Tanrı Kralı korusun” diye bağıracak ve 1952 yılından bu yana ilk kez ulusal marşı “Tanrı Kraliçe'yi korusun” olarak değil “Tanrı Kralı korusun” sözleri ile söylenecek.